SKI.BG
     Четвъртък, 18 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: лала

Изпратено: 23-01-2011 10:45:54
Екипировка

Здравейте, връщам се към ските догодина навярно, след много години прекъсване. Не съм много в час, доста изчетох, поразгледах магазините, но търся някой, който е пробвал повече неща, да ми каже какво да правя. Ще карам главно на червени писти, не много агресивно.
1. Намаления: кога все още има избор, но все пак са почнали? В магазина на sls ми се стори, че е минал тоя момент
2. Нуличките, мембраните, мрежестите подплати. Защо на повечето панталони за по 150-200 пак си пише 100% полиестер, подплата - 100% полиамид? Скептични хора около мен ми предлагат да си купя 2000 воден стълб и да ми допишат 1 нула на етикета :) Пробвали ли сте примерно 2000 vs 8000 vs 20000; Rossignol/Dare2be/Tresspass/Diel/The North Face и пр. Не става въпрос за фасона, а за качеството ;) При средни натоварвания, но нищо не пречи да завали и един дъжд, нали. Гортексът е за 2-3 години макс?
3. Твърдостта на обувките не бивало да се сравнява между марки и зависела от температурата (особено при по-некачествена пластмаса?). Прекрасно. Тук в България някой предлага ли тестване в реални условия преди покупка или замяна и изобщо как избирате вие?

Автор: jas

Изпратено: 30-01-2011 11:58:29
Здравей лала,
Поради намалените обороти на спортните магазини, намаленията на цените през този сезон са постоянни. От впечатленията ми за предходни години мога да ти препоръчам намаленията през месец март. Тогава покупките на зимните стоки рязко намаляват и търговците правят най-големите отстъпки. Тогава обаче, много от "апетитните" модели и номерация бързо се изчерпват. Затова постоянството в търсенето на точната екипировка на най-добрата цена е най-важно. После е късметът :)

За облеклото - високотехнологичните тъкани са препоръчителни за спорт в планината. Нулите определено имат значение, но има значение и производителят. За съжаление на пазара, не само в България, има множество спекулации с качествата на тъканите от които са направени някои модели ски облекла. Те имат на етикетите реклами и обяснения за множество високи показатели на тъканите, но в действителност вътре може да нямат и нищо от написаното. За българските условия водният стълб не е толкова важен, колкото дишаемеостта на материята. Водният стълб има значение за страните където спортуващите са изложени на продължителни валежи от дъжд или сняг, това са предимно скандинавските страни, Великобритания и Канада. В България по-важно е балансирането на температурните разлики с въздухопропускливостта на материите. Т.е. например яке което да ви пази топло на Черни Връх, а когато слезете долу в София да не ви изпотява. Основата на дрехите винаги е полиестерен плат. Вече има най-различни тъкани с хидро и аеро мембрани. GoreTex-ът е само един от множеството високотехнологични материали. Мит е, че той се износва за 3-4 сезона. При правилна поддръжка мембраната може да се използва и над 10 години.

Добри думи мога да кажа за оригиналните модели на The North Face. Ще ги познаете по много високата цена само във фирмените им магазини. Навсякъде другаде ще намерите имитации. Други качествени облекла са Halti, които все още нямат фалшификати на пазара. Скъпите модели на Salewa също нямат имитация в България и оправдават цената си.

Ски обувките трябва да са твърди. Писали сме го сигурно сто пъти, изборът на ски обувки е дълъг процес свързан с много проби и лична преценка за комфорт, цена и дизайн. Околната температура на въздуха в естествените граници -20 +20 градуса практически не влияе върху качествата на ски обувката, ако тя е от реномиран производител и стандатртен клас. Меките обувки са меки /индекс под 70/, твърдите са твърди /индекс над 100/., златната среда /индекс 70-100/ може да са твърди за някои и меки за други скиори. Всичко при избора на ски обувки е въпрос на лично чувство. Но не забравяйте максимата, колкото по-твърди са ски обувките толкова по-добър е контролът ви върху ските! Успех!   
Автор: лала

Изпратено: 28-01-2011 11:38:49
Включвам се само да благодаря за информацията :)
Впрочем не получих мейл, че са ми отговорили, но може аз нещо да съм объркала настройките.
Поздрави и от мен :)
Автор: ramon

Изпратено: 25-01-2011 08:50:11
Бих препоръчал твърдостта да се съобразява и с възрастта на скиора, защото едно е да си на 20-30 г. и твърдост 100 -110 и да си вече на 45-55 и твърдост 70-80, когато ставите са по-износени. Поздрави!
Автор: quentin

Изпратено: 24-01-2011 14:01:00
1. Намаления - март месец, по случай края на сезона, даже по-скоро втората половина на март и началото на април. Не чакай началото на следващият сезон, защото тогава е слабо - и откъм намаления и откъм стока.
2. Това е относително - например почти всички дрехи на О'нийл са по 5000 мм воден стълб, но са също толкова непромокаеми, колкото тези на Диел, Росиньол и Соломон, на които пише 10 000. Диел - лоша визия, но добро качество, ако си вземеш екип Диел, гледай да е 10 000. Росиньол - добра визия, отлично качество, същото и за Соломон(тези съм ги пробвал от скиорската екипировка). На /Dare2be/Tresspass/The North Face им нямам доверие.
Сноуборд марките за екипи бих ти препоръчал - Бъртън(+аналог+686), О'нийл.
Гортекса си е гортекс - най - добре е, не знам кво имаш в предвид с годините, но при адекватна подръжка ще изкара значително повече, освен това със сигурност ще изкара повече от не-гортекса(естествено зависи каква марка).
3. Не знам дали някой предлага тестване, но твърдост 80 е минимума, който бих ти препоръчал.
Избираме с пробване - разглеждаш високите класове обувки и гледаш какво ги прави висок клас. Има актуална тема за обувки - разгледай я. Не се оглеждай в марките, трябва ти най - удобната за твоя крак обувка, което с разбира с пробване и стоене в магазина 20 мин с обувките. Аз съм фен на Росиньол и Техника.

Поздрави


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре