SKI.BG
     Петък, 19 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: vandu

Изпратено: 20-10-2012 19:40:44
въпрос за ски обувки

Зимата наближава, а с нея е време и за малко упгрейди на оборудването.
Решил съм да си купувам нови обувки, вече се смятам за напреднал. Въпроса ми е следния:
"има ли някакъв начин да се разбере едни обувки дали са за напреднали или начинаещи. Чел съм че и те имат някаква твърдост но пише ли я някъде ?"

Автор: dimkov

Изпратено: 07-12-2012 22:37:29
Според мен, важното е обувката да ти е точна с чорап с който ще караш и на ширина и на дължина. Също така, търси удобство при разкопчана обувка. Нека когато е закопчана да ти стяга-нали все пак това е целта. Мойте обувки са flex 130, и са ми с 1.5 номер по малки. Първите няколко дни беше ад, но сега си стоя в тях по цял ден без проблем, естествено като не карам са разкопчани.
Автор: servoper

Изпратено: 04-12-2012 09:47:47
Бях в един магазин и мерих едни обувки но леко ме притискаха в долната част на ходилото... те бяха 102 а моя крак е 103... висчко останало беше супер защото направо облепиха крака :D чувал съм че в магазина трябва даже да са ти леко тесни. Става въпрос за Lange с твърдост 100. Измериха ми крака и уж размера е точния...
Автор: bobsn

Изпратено: 28-10-2012 15:22:41
Тичай в магазин с прилично голям избор на различни модели и пробвай, аз те съветвам повече от 80 флекс да не търсиш, не си струва да плащаш за нещо дето няма да ползваш. То е като при колите: що да се качваш на Ферари, ако ти трябва градса малолитражка. А само с меренето (поне 15-20 минути постой обут на двата крака, като се поразходиш и поклякаш с тях) ще видиш коя е твоята обувка. Търси не-състезателен модел, а такъв за удобно носене целия ден.
Автор: vandu

Изпратено: 27-10-2012 08:14:01
обувките и ските са ми подарък. Ските ги смених миналата година, сега искам и обувките защото имат разминаване от половин номер между лява и дясна и е много неудобно. Карам 5-6 дни в годината по пистите (Боровец), искам да си взема обувки които да ги нося по цял ден. За твърдостта питам за да не ми пробутат някои скъпи обувки които да не са за мен.
Автор: bobsn

Изпратено: 25-10-2012 15:56:26
Не виждам връзка между въпроса ти и твоето ниво на умения върху ските, още повече, че не указваш как смяташ да ги ползваш. Jas подробно ти описа въпроса с флекс-а (обаче ако ти това не го знаеш, то едва ли и наистина си чак напреднал, щото твърдост, кантинг, ъгъл на ходило спрямо подбедрица знае и сина ми, ма му е рано да се класифицира като напреднал, щото няма и 10 г.) както и да е: според мен кажи как смяташ да ги ползваш, например ще се състезаваш ли по писта и то какви дисциплини, или смяташ да изкараш няколко дена ски-ваканция, или ти са за 5-6 недели през зимата. Защото за състезания наистина ще ти трябват поне 120-130 флекс, но не забравяй, че ги натягаш точно преди старта и долу веднага отпускаш щраймерите, те са като менгеме, а и обикновено са много тесни в ходилото и като цяло са много неконфортни, при тях основен приоритет е само твърдостта, дори температурната изолация не винаги е на ниво. От друга страна има модели с флекс до 90-100, които са по-широкички, с повече екстри, осигуряващи конфортно чуство за крака,  и с  тях можеш да изкараш цял ден по пистите, като само на обед да ги поразхлабиш малко, те са комплектовани с най-добре поддържащите температура за цял ден чорапи. Има обувки които са с висок флекс 120-140, но и много удобства и конфорт, които ги ползват фрийрайдърите, щото те като тръгнат по тъмни доби по 5-6 часа да пантят чукарите за да си направят 10-15 минутен кеф искат да са сухи, топли и със свежи крака - само цената им е "плашеща" на тия модели. Има и такива за по няколко уйкенда през зимата, дето е важно че са евтинки, пък били те и по-мекички...
Помисли си как, къде и по колко време ще караш, като им кажеш това, във всеки един магазин за ски екипировка ще ти покажат различни опции за твоите крака. Само да вметна, че спецовете в Бг. задължително ще ти препоръчат твърд модел, ама ги виж те с кво са на краката - стари и сравнително меки ски-обувки, пък краката им още са здрави.
Айде със здраве и умната по белите писти...
Автор: jas

Изпратено: 21-10-2012 13:41:47
Здравей vandu,
Основният источник на информация относно твърдостта на ски обувките са фирмените интернет странци на производителите и интеренет страниците на някои големи интернет магазини. Там има графа за Flex index - в България е прието като твърдост. Някои модели ски обувки съдържат индекса за твърдост в името на модела.

Принципно твърдостта на ски обувките е относително понятие и всеки призводител варира в стойностите. Самият индекс показва с какво тегло скиора ще предизвика деформация в черупката на ски обувката заставайки в статична скиорска стойка отпуснат на езиците на ски обувките. Т.е., ако тежите 100кг и индекса на обувките е посочен 80-90, то опирайки се на езиците, обувките ще се огънат веднага, но ако обувккте са с индекс 120, в статично положение Вие не бихте предизвикали видима деформация.


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре