SKI.BG
     Петък, 19 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: lebaron

Изпратено: 22-10-2012 21:46:50
Точене на кантове на ски

Колеги искам да се науча да си точа кантовете на ските. Купих си точило специално за точене на кантове на ъгъл 89-90 градуса. Очаквам да се заформи една дискусия, в която да дискутираме всичко относно точене, възстановяван, паста, шлайфане, полиране  и т.н.

Автор: lebaron

Изпратено: 08-12-2012 23:24:02
Обърках се, с удоволствие чакам материала, за да го прочета и разбера, защото е хубаво всеки скиор да знае как сам да си наточи кантовете.
Автор: lebaron

Изпратено: 08-12-2012 23:22:38
Продадох ги и си купих ски обувки с цели 1 номер по-големи. Купих си  Salomon MIssion GT Biovent чорап. Какво ще кажите за тях? С флекс 70.
Автор: jas

Изпратено: 03-12-2012 11:31:40
Здравей lebaron,
Споменатите вече стойности на ъглите за заточване на кантовете на ските са препоръчани от екипите по поддръжка на ските в сервизните центрове и от фирмите призводители на сервизна екипировка.

Ще повторя, че с намаляването на ъгъла на врязващия се кант се компенсира наклона на ската в завой. Т.е. колкото е по-добра техниката на скиора, толкова при висока скорост в завой ската ще е по-наклонена спрямо основата и за да се компенсира този наклон, с цел по-добър контрол при закантване, се намалява ъгъла на канта посредством заточване.

Инструкциите на една от най-престижните фирми за сервизиране на ски HOLMENKOL, много категорично задават следните ъгли за тунинговане на ски кантовете >

Ъгъл  87 ° - използва се най-често във всички алпийски ски дисциплини и е подходящ за напреднали скиори и експерти.

Ъгли 88 ° и 89 ° -  използват се при ските за деца и младежи, и са препоръчителни за по-неопитни скиори.

Ъгъл  90 ° - не се смята за тунинг на кантовете и е универсално приложим, предимно за начинаещи и прогресиращи скиори.

Ще направим възможното обещеният материал, за поддръжка на ски кантовете, да бъде публикуван през следващите седмици.
Автор: lebaron

Изпратено: 03-12-2012 09:48:56
Jas до колко четох по разни сайтове и гледах клипове, за начинаещи и средно напреднали е хубаво да се точи съответно на 90 и 89 градуса. А под 89 вече е за хора, които са идеални скиори. Колко ъгъла става по-малък, толкова и кантето мисля, че става по-трудно. Кога ще пуснате такъв уоркшоп?
Автор: jas

Изпратено: 29-10-2012 15:31:03
Признавам, че до сега в SKI.BG не сме давали насоки как самостоятелно да подготвите ските. За целта ще публикуваме специална статия, която да даде някои обяснения и напътствия за интересуващите се скиори.

По отношение ъглите на заточване на кантовете има две плоскости на точене - хоризонтална - повърхността на кантовете отдолу на ската и вертикална - страничната повърхност на кантовете. Точенето под ъгъл на кантовете се прави за по-добър контрол при завой. Кантът е образно казано "нож" с който ската срязва снега. Когато "ножът" се накланя той реже повече или по-малко в зависимост от ъгъла на наклона. Най-общо, с намаляването на ъгъла на врязващия се кант се компенсира наклона на ската в завой.

За ежедневна самостоятелна поддръжка на кантовете на ските се препоръчва заточване на страничната повърхност на ските, съответно с >
Ъгъл  87 ° - използва се най-често във всички дисциплини.
Ъгли 88 ° и 89 ° -  използват се при ските за деца и младежи.

Ъгълът на заточване на долната страна на кантовете варира от 0.5° до 1°. Поради деликатната пластмасова основа на ските ръчното заточване на хоризонталната повърхност се прави по-рядко и се съпътства с допълнителни действия по ваксване и циклене на основата.
 
Автор: lebaron

Изпратено: 29-10-2012 11:54:56
Благодаря ти Jas. Аз имам същият инструмент, но моят е от 89 - 90 градуса. Сега някой препоръчват да се точи с 3 типа пили, аз точа само с 1 финна. Други казват, че ъгъла трябва да бъде 88-89 за по агресивно каране и за начинаещи 89-90 градуса. Джас обясни малко по-подробно за градусите?
Автор: jas

Изпратено: 29-10-2012 11:47:28
Здравей lebaron,
Благодаря за хубавата тема. Учудващо е, че при толкова много "професионалисти" и "всезнаещи" скиори тук няма желания от теб, а и от мен, коструктивизъм по поставения въпрос.

Темата за личната грижа към собствента ски екипировка е много важна, първо защото това е въпрос на култура и второ това е важно за безопасността при ски спорт по принцип.

Истина е, че в България не са чак толкова много хората които сами се грижат за ски сервиза си. Т.е. преобладаващо скиорите не ваксват ските си сами и въобще не точат кантове. А фактите сочат, че износването на ските по българските писти е в пъти по-голямо от износването по пистите в Алпите и дори в Татрите, защо е така, е въпрос на друг коментар.

Аз лично прилагам все по-малко собственоръчно точене на кантове и ваксване. При мен това се дължи на прагматизъм и спестяване на време. От петнайсетина години се доверявам на специализирани ски сервизи и обиграни специалисти.

По принцип, за лична грижа към ските използвам, ръчен универсален заточващ инструмент. За любителска употреба полезен е ERGO SEMI 90° - 85°  на фирмата Холменкол /HOLMENKOL/, той работи с настройваем ъгъл на пилата от 90° до 85°. Ваксване прилагам предимно със студено втриване на блокчета вакса според температурата и състоянието на снега. "Хитрости" не мога да кажа, че прилагам, но има някои тънкости, които е по-добре да се покажат.

Надявам се да продължим дискусията и споделянето на ски сервизния опит :)

 
Автор: lebaron

Изпратено: 25-10-2012 23:08:58
Здравей, не знам как караш, начинаещ ли си, опитен ли си? По принцип трябва да се шлайфат и наточят. Не е задължително да слагаш паста, защото стават много бързи.
Автор: bigs5s

Изпратено: 25-10-2012 20:13:32
Извинявам се,че не е точно по темата, но от какво се нуждаят чисто нови ски преди каране?  някакви пасти, вакси?
Автор: lebaron

Изпратено: 25-10-2012 16:32:43
Хайде колеги не се срамувайте. Все някой от нас си точи сами кантовете. Нека да споделим повече мнения относно техника на точене, технологията която ползва, разликите и т.н. 


2  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре