SKI.BG
     Петък, 19 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: genom

Изпратено: 04-12-2012 02:14:23
съвет за Freeride ski

Здравейте,
запалил съм се много по фрийрайда и съм решил да си взема съответната екипировка. Естествено трябва да започна от ските, та насочил съм се към Rossignol S3. Стила ми на каране е агресивен, но не с много висока скорост. Обичам да карам извън пистите и прекарвам повечето време там но също карам и по обработен терен.
Въпросите са ми няколко. Понеже не съм ползвал такъв тип ски ми е любопитно какво е усещането да караш с тях по обработен терен (неприятно ли е, много ли е трудно). Определям нивото си като напреднал.
Относно обувките. Разбрах че ми трябват олекотени такива, направени за извънпистово каране, с които мога да се катеря по-лесно в планината и съответно да не потъвам толкова докато карам. Интересно ми е как се отразяват те на карането по писта. И последно среща ли се такова оборудване на пазара на Васил Левски в София или изобщо къде мога да намеря такива ски освен в магазините на Росиньол.

Автор: Регистрация

Изпратено: 07-12-2012 14:00:45
genom, подкрепям избора ти за S3ки като вариант за извънпистови ски,ако и този сезон е като миналия ще останеш приятно изненадан... Това,че ще можеш да се конкурираш със тези с пистовите ски на писта,не го приемай насериозно...
Автор: jas

Изпратено: 05-12-2012 09:54:43
Фриирайд, фрийстайл, пистови ски - SKI.BG винаги е била и ще продължи да е отворена конструктивна платформа за ски информация.

Драги скиори и бордисти, бъдете позитивни и конструктивни, егото е най-страшното нещо в планината!

Успех!

Автор: skiman

Изпратено: 05-12-2012 09:27:51
Господин JAS, а Вие кой бяхте? Явно съм достатъчно популярен, щом ме знаете по име и знаете, че не се крия. Та ще ми е чудно да разбера, кога точно съм стържел неконтролируемо на Заека и с какви точно ски съм бил? Благодаря.
Автор: jas

Изпратено: 04-12-2012 23:45:21
Г-н Пеков, както винаги, се изказва много "компетентно", но точно сега "случайно" забравя как с неговите "широки" фрийрайд ски стържеше неконтролирано на "Заека", докато въртеше злополучния влек..

Както и друг път съм казвал, добре е когато всички скиори посещават SKI.BG, без значение на религия, цвят на кожата или дължина на пишката. 

 
Автор: skiman

Изпратено: 04-12-2012 23:26:54
Автора, със S3-ката ще можеш да се конкурираш с всеки пистов карач. Глупостите от рода на това, че фрирайд ските и дебелите ски били нестабилни на писта ще го оставя за домашно на хората, които са завършили поне средно училище и изкаран с поне 4-ка предмета физика. Как според теб ска, която е 4 пъти по-голяма ще бъде по-нестабилна? Карам S3 и съм готов да се пусна с/у всеки на писта в каквато дисциплина иска. Виден наш фрирайдер на едно нощно каране на Витоша обра точките на състезателчетата, като буташе колци наравно с тях със S7 с дължина 188.
Вземи една S3-ка 186 и се обади като я пуснеш на лед и твърда писта. А за душевният оргазъм в мек сняг ще те оставя сам да си мечтаеш. ;-)
Отделно не е мястото да питаш тука за този тип ски. Очевадно е невежеството. Попитай във форума на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. БАССЕС
Автор: jas

Изпратено: 04-12-2012 13:38:49
Реално Биг маутийн ските са вид туин тип. Естествено, че туринг може да се прави и с туин тип, дори аз го предпочитам особено когато трябва да дадеш "заден" в клека :)

Темата за туин типовете е не по-малко важна и обширна, колкото е и темата за фрийрайд моделите. Надявам се скоро SKI.BG да Ви зарадва с информация и в тази посока.

Относно BD и Rossignol, не мисля, че в топ моделите може да има някакъв превес на едната или другата марка. Всичко е въпрос на личен избор, дизайн, характеристики, цена, предназначение. Според мен S3 е прилична фрийрайд ска, но на писта или твърд сняг с нея ще бъдеш разочарован. Има рокер, но камбера и е много нисък, т.е. относително добра плаваемост /широки са само 98мм!/ и слаб контрол на твърдо. В твоя случай, мисля, че някой по-широк фрийстайл туин тип повече ще ти пасне, хем за ходене, хем за мекото, хем за писта. 
Автор: genom

Изпратено: 04-12-2012 12:20:52
Благодаря за изчерпателния отговор, jas!
Някак имам особен афинитет към ските на Rosssingol, а от скоро се заглеждам и по тези на Black Diamond. Това, което ми хареса в модела S3 на Rossingol е, че са смесица между рокър и карвинг ски. Другото нещо, което търся е да са twin type, за да мога да се измъквам от всякакви сутации и да карам на задна. Понеже няма никакъв опит с такива ски ще се радвам ако ми обясниш как се нареждат на пазара тези две фирми като цена и качество. Също мога ли да правя трекинг с twin type ски. Ако въпросите ми са прекалено дълги за форума, скайпа ми е groovin_the_bed. 
Автор: jas

Изпратено: 04-12-2012 10:03:43
Здравей genomр,

Темата ти е отлична за този форум, който по традиция обсъжда пистовите ски, но се посещава от почти всички фрийрайд скиори в България.

Въпросът ти е комплексен и с много отговори. Ако ти самия не идваш от там, със сигурност ще се появят коментари препращащи те към други източници и форуми, но тук аз ще споделя личния си опит.

Първо за така наречените фрийрайд ски, много е писано, безкрайно е говорено и ще се повтори. Съвременните ски за извън пистово каране имат свои категории.

Ските за пресен сняг имат съвършено различна геометрия от ските за писта - така наречените Биг маутийн - Big Mountain ски. Те имат допълнителни извивки в двата края на ските и са наистина много широки :) От личен опит мога да кажа, че подобни модели, с някои изключения, са силно нестабилни на писта. Чувството при твъд сняг с тях е за неуправляемост. Каране на гигантски слалом на писта с такива ски е клонящо към разочарование. Но в замяна чувството при цепенето на пудрата е несравнимо! Подобни модели са Atomic Bent Chetler, Armada Magic J, Volkl Shiro, 4FRNT Skis Renegade, Salomon Rocker 2 115, Armada Bubba, Moment Bibby Pro, Black Diamond Gigawatt, Dynastar Cham 127,  Icelantic Keeper, Liberty Mutant, Rossignol Squad 7 и какво ли още не.

Другата категория фрийрайдери са широките ски с карвинг геометрия, аз им казвам Fat Boys. Те стават и за каране на твърд сняг, което предполага доброто им поведение на писта. От този клас аз наистина съм очарован от Fischer Watea 101 и 106. В тази категория влизат Volkl Gotama, Line Influence 105, Kastle BMX108, Elan 999 ALU и т.н.

Третата категория ски които стават за фрийрайд са универсалните Allmountain ски, които имат пистова геометрия, но са по-широки за да позволяват добър контрол и извън пистата. Такива модели са K2 Rictor, Salomon Enduro XT 800, Rossignol Experience 83, Nordica Fire Arrow 80 Pro XBI CT, Volkl V-Werk Code Speedwall и т.н.

Относно катеренето в планината, то може да става с първите две категории ски, с оборудвани за целта автомати. Тук трябва да добавя специалната категория туринг ски, която по геометрия много прилича на дебелите момчета, но е характерна с унилакно ниското тегло на моделите си. Такива ски са Ski Trab Volare, Dynafit Baltoro, Black Diamond Aspect, Volkl Nanuq, La Sportiva GT и т.н.

Принципно да караш фрийрайд може и със стандартни алпийски ски обувки. На Световния фрийрайд тур топ карачи се пускат и с Lange RS 130. Пригаждайки модата към функционалността, производителите създадоха реплики на пистовите си модели, но с други цветове, като Lange XT 130 LV или Lange RX 130 LV. Но за преходи и изкачване в планината са създадени специални ски обувки, които освен че са свръх леки, имат и фунции за ходене и закрепване към точковите туринг ски автомати. Такива модели са Dynafit Titan Ultralight TF-X, Black Diamond Quadrant, Garmont Delirium AT и т.н.

В Българяи ски турингът е незначително практикуван, но има огромен потенциал. Затова предлагането на туринг материал е в известна степен ограничено.

Фрийрайд материал може да потърсиш в магазин Алпин спорт до зала Фестивална, магазин Адвенчър спорт срещу завод Витоша - има налични някои добри модели на К2, които сега са в намаление, до тях е Черни връх спорт център, където също може да се разгледат ски обувки и ски. Фрийрайд екипировка има в сектантските магазинчета на Сторм шоп и Хко, малко по-надолу от Адвенчър спорт. Фрийрайд материал може да се търси в Борд шоп, БАС, Саломон, отчасти в Стената и магазин Алпи, последните предимно за туринг екипировка.

Моята препоръка е, да потърсиш Fischer Watea 101 или 94 с АТ автомати за стандартни ски обувки, като Marker Baron или Tyrolia Adrenalin и да караш. Височината - максимално твоя ръст, ако ще караш с тях и на писта, за предпочитане 172-182см.

Успех!     
Автор: genom

Изпратено: 04-12-2012 02:35:56
Висок съм 184см и тежа 69кг. Каква дължина ски да си избера. Чувал съм, че е добре да са поне на моята височина, но няма ли да станат прекалено дълги. Свикнал съм на ски с дължина около 170см. Между 178см и 186см кое ще ми е по-удобно. Както казах краката ми не издържат на много високи скорости. Стила ми на каране е агресивен с остри завои. Ще се движа предимно в горски терен. 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре