SKI.BG
     Четвъртък, 28 Март 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: надюша

Изпратено: 15-12-2013 18:28:41
Как да си изберем ски?

Здравейте!
Искам да попитам за избор на нови ски за мен и мъжа ми. Висока съм 160см ,a мъжа ми е 170см.Начинаещи сме. Как да се ориентираме.На какво да обърнем внимание.Ще съм ви много благодарна.Много ми е спешно,защото тръгваме след няколко дни. 

Автор: frehley

Изпратено: 17-12-2013 17:00:52
Надюша,
най-напред ски-екипировка от начинаещ никога не се купува няколко дни преди да заминете за където и да е! Хората, които от много години карат ски и са с опит - те могат да си позволят да закупуват по този начин, защото знаят какво точно търсят като параметри. Това - първо. И второ - тъй като явно нямате абсолютно никаква яснота относно ски-екипировка, можете да се доверите на колегите във форума, като прочетете внимателно какво са ви отговорили и да се ориентирате сами относно доста неща като парметри. Но(!), когато решите да купувате реално в магазина, вземете със себе си някой ваш познат, който е наясно с тези неща за да ви съветва и помага в избора! Ски-екипировката не е евтина и трябва да се подходи много внимателно!
                                Успех в начинанието и хубаво изкарване на ваканцията! 

п.с. Относно дължината - аз лично се забавлявам еднакво и със ските за гигантски слалом, и със сламомните ски и с блейдовете (99 см) и със...зимните кънки! :) В това отношение Jas е прав - колкото повече разновидности и дължини пробвате - толкова по-добре и по този начин ще усетите кое ви е най-удобно. :)   
Автор: SnowMaster

Изпратено: 17-12-2013 11:19:35
Споменатите в темата ски с 30 см под ръста, може да послужат на човек да слезе по някоя пътека до близката хижа, но не и да кара бързо по писта. Дължината за гигантски слалом от 15 см под ръста също се разминава с реалността, защото при GS каране се гони скорост на широки завои и там са подходящи дължини от нивото на ръста до +10 см над него. Стойностите наистина са препоръчителни, но в известни граници, за да има оптимална стабилност и маневреност за скиора за конкретните цели и стил на каране. 
Автор: jas

Изпратено: 17-12-2013 09:23:30
Коментара на Иван е много точен, за което му благодаря. Аз ще добавя, че стойностите за височината на ските са препоръчителни. Както виждаме през годините геометрията на ските се изменя и критериите за дължината следват тази тенденция. Основно правило към което скиорите трабва да се придържат е да изпробват, освен новите модели ски и различни техни дължини, само така всеки ще открие СВОИТЕ ски! Успех!
Автор: SnowMaster

Изпратено: 17-12-2013 03:48:22
Здравейте на Надюша и съпруга и, ще поместя и тук коментара който направих в блога на SKI.BG, тема: "Как да изберем правилните ски" Vol 3, понеже там ми излезе съобщение, че "коментарът ви ще бъде отпечатан, ако бъде одобрен" (цензура). Смятам че това ви засяга, поради погрешни данни за дължина на ските в споменатата тема. Ето и коментара, който написах там : 
Налага се да вметна коментар по темата, тъй-като стойностите за дължина на ските за слалом и гигантски слалом са погрешни, и може някои скиори да си купят прекалено къси и опасно нестабилни ски. Отворете сайта на ски-Elan (www.elanskis.com) и си изберете модел ски за слалом от серията Race или FisRace. Заедно с данните на ските отсрани (в дясно) излиза препоръчителна дължина за слалом:  минус10 до минус 20 см под ръста на скиора (-10/-20см). Направете същото за гигантски слалом, излиза препоръчителна дължина: 0/+10 (на височината на ръста до +10 см над него). Направете същото за Allmountain ските, излиза 0/-10 (от нивото на ръста до 10 см под него). От дългогодишен личен опит мога да се закълна, че това са верните стойности  Например за скиор с височина 175 см (като мен), слаломни ски 160 см от висок клас (15 см под ръста) дават добра маневренодт и лекота, но 165 см ще са по-устойчиви на скорост (10 см под ръста) при една приемлива маневреност, ако знаеш как да ги натиснеш и насочиш. От опит знам, че взема ли по-къси ски (например 155 см) - 20 см под ръста те се свличат във завоите и не могат добре да те задържат, особено на остърган терен и по-бързо слаломно каране, Ако скиора е много висок 190 см може да ги вземе 20 см под ръста (слаломни).Начинаещ скиор със среден ръст около 170-180 см трябва да започне с по-къси ски 15 см под ръста, по възможност слаломни или allmountain за да усвои по-лесно завоите, ски от среден клас, да не са много твърди и бързи.
  Този коментар отразява искреното убеждение и опит на човек, който години е тренирал ски и има 40 сезона на ски зад гърба си.  Поздрави и успех! Иван. Псевдоним във форума - SnowMaster.       
Автор: jas

Изпратено: 16-12-2013 12:32:00
Здравей dYfs,
Чудесен и много точен коментар! Благодаря и за таблицата, още повече ти си първия, който се осмелява да публикува подобно нещо във форума!
Надявам се да продължиш да участваш активно с мнения и съвети тук!

Здравей Надюша,
Поздравления за ентусиазма и упоритостта да научиш нещо ново за ски спорта! Препоръчвам Ви, като за начало да си наемете ски учител. Към коментара на dYfs, бих добавли само, да прочетеш и кратките популярни статийки за избор на ски в блога на SKI.BG
Пожелавам Ви здраве и успех! 
Автор: dYfs

Изпратено: 16-12-2013 08:57:34
Здравейте!
В предвид с това че сте ограничени с времето и ако се качвате на ски за първи път, може би ще е по - добре да си вземете ски под наем. Ако сте твърдо решили да си купите ски, ще е необходимо да разгледате online магазини като - Спорт Депо, Декатлон, СЛС, Адвенчър шоп и др. и сами да направите предложение, да добавите колко кг. сте като информация и т.н. Форумът е срахотен и просто се поразровете в интернет даите вашите предложения и ще получите компетенто мнение.
Надявам се тази табличка да ви помогне в избора и да покажете какво сте избрали в следващият си пост.

Успех!
jas прочетох доста от форума и попаднах на един твой отговор от 10.2013 (отново избор на ски) и там споменаваш че има толкова много хора които ежедневно посещават и четат форума. Наистина имаш право трябва всеки да споделя мнение, че нали за това тази секция се казва - СКИ ФОРУМ. Просто вески да дава мнение до там докъдето му стигат възможностите.
Успех!
 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре