SKI.BG
     Вторник, 23 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: lebaron

Изпратено: 26-03-2014 23:19:17
Въпрос до JAS

Имам въпрос към теб. SG, DH ските водят ли се карвинг ски или не? Лично според мен и от това, което съм чел, карвниг ските се водят ски, които са с радиус на завиване от 7 до 15 метра. Искам да прочета и твоето мнение.

Автор: jas

Изпратено: 23-04-2014 14:34:34
Чудесен отговор и описание от frehley!

Факт е, че аз намерих още едно място, където спокойно може да се карвира с радиус 40м+

Пробвах го и уверявам Ви има достатъчно място за спиране и то с идеална дъга към склона :))) 
Автор: frehley

Изпратено: 27-03-2014 12:35:48
...и място за спиране след това! ;) Това в кръга на шегата. Иначе - много добро, кратко и съдържателно описание, дадено от jas! Относно знаещите и можещите и споделянето на опит и умения - в БГ явно е така.
За карвинга няколко думи. Не съм най-големият специалист, но все пак. Думата carving се отнася до начина на използване на определни инструменти за оформяне на различни твърди материали чрез изрязване, остъргване и гравиране. Може да се прилага върху дърво, камък, лед. Терминът стана особено популярен и в оформянето и украсата на кулинарни специалитети. Изкуството carving води началото си още от древността.
Какво е връзката между carving и ски? Ясно е, че десетилетия наред ските бяха прави, поради което и техниката на каране беше специфична. И така до края на 80-те години, когато се ражда революционната идея за леко странично "изрязване" (карвиране) на ските, което ражда и приетия термин "геометрия" на ските (ширината на ските в мм на трите и основни точки - връх, талия и опашка). Първоначално това изрязване е било малко, но с годините става все по-чувствително и към днешна дата имаме вариации в радиуса от 10 до 50 м! Доколкото знам, идеята произлиза от ELAN. Всъщност идеята е чрез точно извозване на ските на кант да се улеснява завиването, като същевременно се запазва (и дори увелиачва!) скоростта  в завоя. За целта в завоя кантовете трябва да са в непрекъснат контакт със снега и цялата дължина на канта на ската да мине през една и съща точка на терена - точно тогава ските са най-стабилни. Тук голяма роля играе вече правилното пренасяне на центъра на тежеста на скиора.
Тъй като много хора се объркват като чуят за геометрия, радиус и разни цифри и не са наясно какво всъщност значи това, могат да си го обяснят по следния начин: с едни ски с радиус 10 м правим завой. Ако същият този завой мислено го продължим до края (пълно завъртане на 360 градуса) можем да затворим един кръг с радиус приблизително 10 м. Абсолютно никакъв проблем не е на по-широко място на писта да се направи завой до 180 градуса, т.е след средата на завоя от инерцията спокойно може известно (кратко) време да се кара обратно - нагоре по наклона. По принцип при правилно водене на ските се оставя много красива следа по снега. Много хора му казват карвиране или още познато като carve turn. Всъщност радиусът на завоя е относителен - зависи от натиска, който се прилага върху ските. Например със ски с радиус 13-14 м спокойно могат да се правят и по-дълги завои от порядъка на 17-18 м, че и повече. Но тук вече всичко зависи от материала и уменията на скиора. Отделно вече фирмите-производители на ски влагат различни технологии за увеличаване стабилността на ските, като целта е улесняване на контрола.


   
Автор: jas

Изпратено: 26-03-2014 23:57:56
Защо въпросът ти е само до мен, SKI.BG се посещава от достатъчен брой академични професори, доценти, асистенти и състезатели по ски!? Нека всички, които имат познания да напишат каквото знаят.

По темата, съвременните пистови ски във всичките им дължини и радиуси се придържат към така наречената карвинг-изрязана геометрия. Дали ще са слаломни ски или ски за спускане принципите на "врязване" на ските в завоя са едни и същи. Разликата е в пространството което е нужно за да се извърши пълноценнен карвинг, както и в някои детайли на самата ски техника за управление на ските. Ако при съвременните слаломни ски пространството за маневри може да е 10-15 метра, при ските за "спускане" то надвишава 40-50 метра. Т.е. за да карвирате със ски за спускане трябва да разполагате с терен позволяващ пълноценен завой с радиус около 45м. 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре