SKI.BG
     Петък, 19 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: Newbie2014

Изпратено: 29-12-2014 02:25:36
Смяна на ски-обувки?

Здравейте и честито Рождество! :)

Преди 3 години се запалих по ските, покарах на Пампорово, достигнах ниво на скиорски умения "понапреднал начинаещ" ;)) без особени трудности се спускам по червените писти на Пампорово (но и без да си позволявам прекалено висока скорост), ползвайки "класическа техника със свличане". До тази година ползвах ски-гардероби, но вече си купих собствени ски и обувки. Появи се един проблем, който не чувствах преди.. Като карам на твърд сняг с по-висока (за мен) скорост се появяват големи вибрации в опорния (долния) крак. Кракът ми буквално се мести напред-назад и губя устойчивост.. Не изключвам възможността причината да е недостиг на технически умения. Чудя се обаче, дали не сбърках с размера ски-обувките - оказва се, че малко избързах и са ми малко по-големи и по-широки от стъпалото ми. Та.. въпросът ми към по-опитните е - възможно ли е споменатия проблем да се получава заради прекалено големи обувки или е по-вероятно да е от недостиг на технически умения? Чудя се дали не е по-добре да ги сменям навреме. Ширината на обувката е 105мм, а като си мерих ширината на стъпалото се оказа около 100-102мм, а дължината на обувката е с около 5мм по-голяма от крака ми. Флекса е 70, но за моите способности и скоростите, с които карам не вярвам това да е проблема. Преди с обувките от гардеробите не си спомням да съм имал подобен проблем.

Автор: zelen

Изпратено: 07-01-2015 10:46:24
Честито  Newbie,

Надявам се този път си направил правилен избор, поне така изглежда :) от това което си написал, да си ги ползваш със здраве

поздрави,

и не забравяй да споделиш как се усещат новите обувки
Автор: dimm

Изпратено: 06-01-2015 14:04:34
Taka както описваш нещата изглежда да си направил добър избор! 
Автор: Newbie2014

Изпратено: 05-01-2015 20:18:52
Да, определено трябва да се внимава много - явно изборът на ски обувки не е като да си избираш гуменки :))))
Този път бях внимателен - единия ден постоях 20 минути с обувките..сториха ми се удобни, но не побързах да ги купя, прибрах се, попрочетох за модела, попитах във форума.. На другия ден пак отидох, този път стоях около час - пробвах по-малкия номер, пробвах и друг модел с твърдост 120 и ширина 98mm - rossignol zenith pro sensor. По-твърдия модел също ми хареса, но не го взех, тъй като е прекалено стар модел, тези които пробвах бяха произведени 2010-а година(явно са някакви залежали стояли близо 5 години по складовете), а все пак пластмасата си старее дори и да не се ползва. В крайна сметка взех pursuit sensor 3, твърдост 100, ширина 100mm. Рано е още да се каже дали съм уцелил този път, но постоях около час с тях и се чувствам много добре в тях - хем прилепнали по крака ми, хем не ми стягат..Само за сравнение тези са 27-ми номер, а старите бяха 28.5 при ширина 105мм:)))
Благодаря още веднъж на всички за съветите!! 
Автор: dimm

Изпратено: 05-01-2015 15:18:04
И аз имах широки обувки, така че да добавя моя опит по въпроса:
1) Това май е писано във форума, но имай предвид, че ширината (а и други параметри), която производителят дава за даден модел е такава за един точно определен размер обувка - обикновено 26 или 26.5. Така модел, с дадена ширина 105 нараства с 1-2 мм за всеки по-голям номер - и съответно намалява за по-малък. Ако караш 28 номер, обувката реално ти е широка някъде към 108 мм.
2) Ако стегнеш нормално обувката и стоейки на място можеш да си дигаш петата нагоре-надолу вътре в обувката, значи е твърде широка за крака ти.
3) Ако имаш тесен и дълъг крак пробвай обувки, които са направени с "low volume heel" - примерно Lange RX или K2 Spyne
4) това, че обувките са 5мм по-дълги от крака ти, според мен, е по-малък проблем
Автор: jas

Изпратено: 03-01-2015 18:15:39
Честити нови ски обувки!
Чудесен избор на доказана технология и качество.

Този модел на Rossignol-Lange има THERMO FIT чорап, който ще ти уплътни фугите около глезена след 10-20 минути престой с обувките в закопчано положение. Местенето на петата може да се намести също с подходящо затягане на средните щраймери и обуването на специални чорапи за ски. Ако това не стане, пробвай с по-малкия размер обувки. Като цяло наблегни с новите обувки и на правилната ски техника, както писах, наемането на едни доказано опитен ски учител за час ще ти помогне много. Успех! 
Автор: Newbie2014

Изпратено: 03-01-2015 08:06:27
Убедихте ме!!
Вчера ходих, мерих, вероятно ще взема това:
Rossignol pursuit sensor3 100
Това е миналогодишния модел, този от настоящата година е с почти 160лв по-скъп.
Имам само един въпрос: чувствам петата на крака леко свободна в обувката. Нормално ли е да е така или да пробвам по-малък номер? 
Автор: jas

Изпратено: 31-12-2014 12:35:14
Подкрепям всичко казано от всички по темата. Ще допълня само, че проблемът на Нюби е комбиниран, от една страна са ски обувките с по-голямата гъвкавост и размер, но от друга е личната му физическа подготовка и ски умения. Аз препоръчвам освен проба на по-твърд и тесен модел ски обувки и наемането на опитен ски учител за един ден, който да прецени умението на Нюби и да даде напътствия за "изправяне" на вероятните грешки при каране. Възможно е стойката и разпределението на тежеста по време на завиване да са неправилни и от там да идва несигурността и вибрациите. Успех!
Автор: zelen

Изпратено: 30-12-2014 21:23:06

Здрасти,

И двамата са учители, и до колкото разбрах в последствие доста добри. Звънни им и питай какво имат, не казвам че ще намериш твоите обувки там, аз примерно не мога да изкарам повече от 5 мин. с Rossignol.

SLS Пампорово
хотел Перелик
тел: 03095 8100, 0889 190 109
ПОНЕДЕЛНИК - НЕДЕЛЯ 9.00 – 17.00

Поздрави,
Автор: Newbie2014

Изпратено: 30-12-2014 16:50:30
Благодаря!

В края на януари ще ходя на Пампорово и ще видя какво предлагат. А тоя магазин на Росиньол къде е? А от тия двамата братя единия да не е ски-учител?
Автор: zelen

Изпратено: 30-12-2014 10:02:50
Здравей Newbie,

Stefan и miro са напълно прави, и флекса, и размера не са точните, аз допуснах същата грешка но само с размера. Както разбирам сме на едно ниво умения, по малко килограми съм, но първия чифт ботуши които купих бяха флекс 100 и разбрах, че ако си решил да караш и да се развиваш под 100 не ти  трябва. Смени ги с други, ако ходиш към Пампорово пак, отиди в магазина на Rossignol там момчетата са мн коректни и най вече познават материята отлично, няма да те подведат, препоръчвам консултация с тях двама братя са. Бил съм във всички магазини в Сф, и мога да кажа че тия момчета трябва са пример за всички търговци, няма да те подведат с продукта само и само да направят продажба!

поздрави,


2  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре