SKI.BG
     Четвъртък, 25 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: dimm

Изпратено: 18-03-2015 19:27:21
Олмаунтин ски - мнения и съвети :)

Привет! Опитвам се да си избера хубави универсални ски, които да карам дълго време. Моля за вашите мнения и препоръки :) За мен: смятам се за ниво напреднал, без да съм експерт, може би 7-8/10. При обработен сняг пускам уверено всякакви писти, понякога карам доста бързо. При тежък сняг и бабуни съм по-предпазлив, налага ми се да карам по-бавно и имам проблеми с техниката. Карам предимно на писта, но напоследък пробвам и извънпистовото каране и искам да го увелича. Обичам дългите и бързи завои на писта,  но реалността е, че условията рядко го позволяват, така че по-често карам с по-къси завои с плъзгане на ските, а не карвинг. Също обичам да скачам и други лиготийки :) Висок съм 179 см, към 68 кг. До сега съм карал един стар Атомик не особено висок клас с талия 60 и нещо мм, 170 дълги.
От гледна точка на тези изисквания реших, че трябва да гледам ски с талия ок. 80мм от олмаунтин категорията. Какво мислите? Набелязал съм няколко модела на база ревюта в нета, но нямам явен фаворит и се затруднявам да избера между тях:
Fischer Motive 80 – имат много добри отзиви и бих ги взел, но са с дължини 168 и 175 – притеснява ме, че едните ми се къси а другите дълги :) Струва ми се, че идеалната дължина за мен е 170-172 за такъв клас ски с рокер. Вариант е и Progressor 900, които също са много добри, но са предимно ориентирани за писта.
K2 Rictor 82 – също са с добри отзиви и 170 дължина, но не знам как ще се държи 30% рокер (почти всички модели от този клас на други марки са 15-20%). Освен това не съм карал толкова широка талия до сега и не знам дали ще е ОК на писта? Вариант е и AMP 80 XTI, които са малко по-нисък клас.
Атомик Nomad S Radon Ti – нямат кой знае колко хвалебствени отзиви, но като размери и геометрия изглеждат добре. Закрепването на автоматите в една точка май е малко противоречиво
Евентуално Salomon x-drive 80 FS или Blizzard x-power 810 Ti IQ – водят се добри ски, но по-тежки и твърди и може би не са толкова ОК за моите килограми :) 
Наскоро можах да пробвам Head Supershape Rally – много по-добре от моите и готина машинка като цяло, но не знам защо ги дават едва ли не слаломни ски за любители??

Като цяло искам нещо не особено екстравагантно като технология, което да мога да карам доста години. Особено ще съм благодарен на коментари с личен опит от тези модели, че четенето на ревюта понякога лъже :)   

Автор: EasyRider

Изпратено: 07-04-2015 15:10:12
Ако още не си избрал, мога да дам мнение за Прогресор 900. УНИВЕРСАЛНИ СКИ! Стабилни при всякакви условия: мека киша, камари в края на деня, разпорен пресен сняг, дори в дълбоки преспи съм ги карал, но с повече скорост и плавно завиване за да не се закопаят. На чист лед се преплъзват и трябва доста силово натискане за да ги вкараш в карвинг, освен това въпреки "двойния радиус" на завиване - не очаквай да реагират като чисти СЛ ски, с ГС се справят повече от добре. Нека уточня: моите са сезон 2012/2013 и са без рокер, новите модели мисля че имат 5-10% рокер и може да се държат различно. В заключение за мен компромиса се оказа сполучлив и съм доволен от избора си. Другия ми вариант беше Хед Магнум, който с 80мм под обувката е с 5мм по-широк от Прогресора и може би "плува" по-добре в пудрата, но не съжалявам с избора си. Успех с избора и пиши твоите впечатления като натрупаш километри с новите ски.
Автор: Newbie2014

Изпратено: 25-03-2015 12:32:46
Абе аз съм далеч от експертите, че да да вам препоръки, ама чисто логически не виждам с какво 2-3 см ще попречат на карането))). Освен това, доколкото съм чел, ските с рокер имат по-малка дължина със снега, така че там е допустимо да се вземат малко по-дълги.
В един американски форум прочетох, че на някои модели на К2, производителят давал дължината до началото на извивката на носа, така че при по-малка обявена дължина ските реално се оказват по-дълги (само за К2 беше това). Не знам дали това важи и за Риктор обаче, в оня форум обсъждаха разни фрийрайд ски на тази марка.. 
Автор: dimm

Изпратено: 25-03-2015 11:29:35
Мерси за клипчетата!
Казваш да взимам 175 и да не му мисля много :) Терзанията си ми, че съм карал само 170 и като не може да пробваш други дължини - така е :)
Автор: Newbie2014

Изпратено: 22-03-2015 19:01:36
Тука има малко отзиви с видео от един от тестерите на световния ски-тест. В общи линии мнението му е, че Риктор са едни от малкото ол маунтийн модели, които си заслужава да се купуват:
Риктор:
http://yourski.ru/shop/130/132/167/310
Саломон Ендуро:
http://yourski.ru/content/salomon-enduro-xt-800-2013-14
Атомик Радон:
http://yourski.ru/content/atomic-radon-2013-14

А иначе аз не разбирам Вашите терзания относно дължината)))) Поради някаква причина сте решил, че 170-172 см е идеалната дължина и смятате, че +-2 см ще окажат някакво съществено влияние? Че то това е рамките на грешкаа на машината, дето реже материала))))
 
Автор: dimm

Изпратено: 20-03-2015 21:39:08
Факт, точно това е проблемът :) 
Автор: miro253

Изпратено: 19-03-2015 12:21:18
Здравей, целия проблем се изразява в това, че у нас няма как да се пробват ските преди човек да си ги купи. За това мога да ти споделя само моя опит, но дали това на теб ще ти помогне е под въпрос, но все пак:
Бях  на тестовете на Хед на Боровец. Който е бил знае в какви условия бяха проведени - снеговалеж и необработени писти. Пробвах Worldcup Rebels i.SL, i.Supershape Rally и Premium. Избрах тези модели, защото на мен дилемата ми е дали да продължавам да карам олмаунтин ски или да си купя строго профилирана ска за слалом или гигантски слалом. В момента карам Саломон Торнадо , пробвал съм Саломон Ендуро и Фьолкъл РТМ 84. Всичките са един дол дренки. Ски, които можеш да караш на всякъде, но никъде нямаш 100 % контрол и комфорт. Според мен това се дължи на т.нар. Рокер, който го изразяват в проценти и ската минава навсякъде, но не работи добре с върховете. Усеща се най-вече при опити за карвинг на твърда писта. Върха не води ската, а постоянно се налага да го правиш ти и се получава едно свличане, а не врязване на ската в пистата и това мен лично ме уморява доста. Та моите изводи горе долу са следните:
Worldcup Rebels i.SL- въпреки параметрите си се справяше отлично в тези условия с, което бях невероятно учуден. Най-вероятно това се дължи на твърдостта на ската. Не очаквах почти никакъв контрол, но уви – пореха рохкавия сняг, завиват само като си помислиш и като ги „напипах“ втората част от спускането си беше пълно удоволствие. В по-дълбокия сняг малко повече натоварват краката, но това го правят и моите. На твърда писта смятам, че ще са уникални, но ……. . Сега чуденката ми е дали слаломните ски на другите фирми и те така ще се представят или това е само при Хед.
i.Supershape Rally – нямат нищо общо със ските, които съм пробвал и имам. Водят се някакъв Спийд рокер /каквото и да означава това/. Ако тази ска стъпи добре и на обработена, твърда писта за мен ще е идеалната ска.
Premium – ска САМО за обработена писта. Едвам се „смъкнах“ по Ястребец 2 . На твърда и изгладена писта, ще е супер, но малко да се разбишка и започва борбата. Май няма приложение по родните ни писти.
Изказах се малко като „Световен ски тестер“  , но целта ми е да споделя наученото за мен, защото знам какво е да си правиш изводите само от реклами по сайтове без да можеш да пипнеш нещо реално, а си приготвил да дадеш една торба с пари. Успех с избора.


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре