SKI.BG
     Събота, 20 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: npetrov

Изпратено: 10-06-2015 09:30:47
Състезателни ски

Здравейте, карам ски от 22 години, като преди 3 години ми дадоха за 1 кръгче състезателен Атомик и от тогава искам да си купя тежки ски. Имам нужда от съвет относно марката на ските, защото след много четене по форумите общо взето нищо не разбрах. В последните 7 години карам с Atomic SX:9 и едни сцепени обувки на Нордика на които дори не знам и индекса. Миналата година пак от четенето тук реших, че съм открил тайната на карането по заледените писти чрез тунинговането на кантове, за което до сега не бях и чувал. Отидох до сервиза, който беше някъде около бул.България и казах на човека да ги наостри на 86 градуса (преди това са си били на 90 градуса) в резултат на което на изкуствен сняг на Витоша почти не можех да карам, за около 5 пускания оставах без крака. На Томба се държаха добре но явно радиуса на ските ми е дълъг (поради което мисля да се ориентирам към слаломни ски) и когато се позасиля вибрациите в ските стават ужасни. На другите писти на Банско, където тази година снегът беше естествен се държаха много добре на фона на 90-те градуса кант. Та след тази предистория търся помощ в избора на състезателни слаломни ски или най близките до тях с малко по голям радиус + автомати и обувки, като за обувките без да знам нищо съм се ориентирал към Lange RS130.  Висок съм 178 см и в момента тежа 100 кг. но зимата мисля да съм към 90 кг. Отдавна съм се загледал в тези ски и най накрая имам пари за тях ===> http://www.alpinsport-bg.com/products.php?2062&osCsid=bb55c92a5c47c875c161daf585212221, но никъде във форума не можах да прочета нищо за тях. Другите за които четох тук са http://cortexsport.com/ski/ski/fischer/fischer-rc4-worldcup-rc-pro-racebooster-marker-rc4-z13-ff.html. Та моля за вашият съвет като марка, модел и от къде да ги купя ? Благодаря ви предварително :) 

Автор: jas

Изпратено: 20-07-2015 16:43:32
@ AntonRuss

Здравей Антон,
Много се радвам, че най-накрая има коментар във форума по темата за състезателните ски и от руски участник! Благодаря за включването ти!

Това което споделяш е абсолютно вярно и поддържам мнението, че не е "задължително" директното "скачане" върху модели ски произведени по ФИС параметри. За целта са направени "рейс" категориите ски на всички производители, които се предлагат в спортните магазини. Те доста приличат на "рейс сток" моделите, но не съдържат всички "втвърдяващи" компоненти, като в ските за ФИС състезания. Точно тези ски се тестват в съответния раздел на Световния ски тест, който традиционно публикуваме.

В основата си за пълноценното усещане от ски спорта остава практиката, колкото повече карате, толкова повече техниката Ви ще се подобрява и ще имате възможност да отличавате разликите в различните модели ски и в даден момент да намерите "вашия" модел ски.

Автор: AntonRuss

Изпратено: 19-07-2015 23:22:38
Добър ден!  Я любитель-горнолыжник, Россия, Урал.
Если вы хотите иметь слаломные лыжи и развивать свое мастерство в технике катания короткими дугами, то я посоветую не брать сразу спортивную (WC race department) модель.  В России мы зовем их "спорт цех". Для спорт цеха нужна и техника и физическая подготовка, они "не простят" ошибок. Но и лыжи класса Fischer progressor 900 не самый лучший вариант. Посоветую лыжи  Fischer RC4 SC или аналог других брендов но (!) в ростовке 165 см и не какой другой. Такие лыжи имеют FIS геометрию но чуть мягче, чем спорт цех за счет платформы и толщины титоналовых пластин. На таких лыжах вы будете развиваться в своей технике, а лыжи более отдаленные от спортивных вас могут затормозить в развитии.


превеждане: Аз съм аматорский горнолыжник, Русия, Урал.
Ако искате да имате слаломны  ски и да развиват своите умения в техниката на каране на къси дъги бих предложил да не взема веднага спортен (WC race department) модел. В Русия наричаме ги "спорт цех". За спорт цеху нужда и техника и физическа подготовка, те не са "прости" грешки.
Но и на ски клас Fischer progressor 900 не е най-добрият вариант. Препоръчай на ски Fischer RC4 SC или аналог на други марки, но (!) в ростовке 165 см и не кой да е друг. Тези ски са FIS геометрията, но малко по-мек, отколкото спортцеху за сметка на платформата и дебелина титоналовых плочи. На такива ски ще се развива в своята техника, както и каране на ски по-отдалечени от спорта вас може да се сложи спирачка в развитието.

С най-доброто пожелание за скиорите на България!
Автор: speedlimit

Изпратено: 20-06-2015 17:29:16
Би могъл да попиташ в  магазина дали модела е Sidas pro средна твърдост - от тях стават едни от най- добрите стелки.Дано и шефа им да е добър бутфитър,защото има някои тънкости в моделирането.Крайната цел е да си в неутрална  или близка до неутралната позиция когато си с обувки т.е. да няма  в повече предварителна тежест към вътрешния или външния кант на ската.Всичко това обаче са финни настройки ,най- важната част е правилния избор на ски и обувки,което виждам че вече си направил.
Автор: npetrov

Изпратено: 20-06-2015 09:58:56
Благодаря ти speedlimit, тази информация ми е достатъчна, защото в магазина стелките са точно на sidas, така че ще ги пробвам и после ще споделя с хората къде в България могат да си ги направят. Лошото е, че мнението ми няма да е много меродавно, защото ще карам директно на тези стелки без да съм се качвал на писта със стелките които си идват с обувките.
Автор: speedlimit

Изпратено: 19-06-2015 23:01:04
Здравей npetrov , само това не бих могъл да ти кажа , тъй като не съм  в България и не познавам добре магазините и сервиза там в момента, но предполагам че има добри. Специално за стелки марките на които аз разчитам са Sidas и Aline
Автор: npetrov

Изпратено: 19-06-2015 22:39:12
Абсолютно същото нещо ми каза и момчето в Бордшоп-а, като си взех Лангето. Нарочно правят евтина стелката, защото 99% си я сменят с къстъм стелки. Той каза, че при тях имат карбоново-кевларени и шефа им ги оформя и чакам да ми звъннат. Speedlimit можеш ли да ми кажеш къде в България правят добри къстъм стелки.

П.П Аз съм този със сцепените обувки на които флекс не пише и следователно са между 70 и 100, а в сравнение с тях в Лангето се чувствам като в облак (поне за първо обуване на 30 жега в магазина)
Автор: speedlimit

Изпратено: 19-06-2015 22:10:22
Допълнение към предишния пост.Да караш с обувки от типа race не означава задължително кракът ти да е на кочан,както на колегата който е ходил по състезания преди. Тясната и твърда обувки би могла да превърне и в относително комфортна (за целодневно каране),но трябва в повечето случаи да се пипне оттук оттам преди да се излезе на склона.Едно от полезните неща са стелките oт типа custom.Те осигуряват по-адекватно разпределение на тежеста по цялото стъпало , по бърз трансфер към кантовете на ските и по-добър комфорт.От моя опит съм се убедил че фабричните стелки които идват с обувката не стават за нищо(освен за някакво уплътнение),затова ги сменям веднага с custom.Гледам да е модел който не е нито много мек (не служи за нищо),нито много твърд (до степен да блокира изцяло глезена), а да е някъде по средата.Трябва да се внимава също и за свода на стъпалото(малък, среден,голям),както и общата мобилност на стъпалото. Да се направи стелка custom понякога не е съвсем просто и изисква опитен специалист. Другият по-евтин вариант е да се купи готова и да се изреже по размера на стъпалото, но това е компромисен вариант.Най-важно според мен обаче е преди всичко да се избере правилната обувка (според нивото и целите ,а и според парите) и правилният размер, тъй  като за твърде големия размер лечение няма. Лично аз в последните години  слязах от 29 мондо на 27 мондо - нещо което преди ми се струваше съвсем невъзможно. Тук е важно разбира се и какви са целите  - дали само наслада от чистия въздух или технически напредък или някъде по средата, зависи кой до какво ниво има за цел да достигне.
Автор: speedlimit

Изпратено: 19-06-2015 18:34:01
Ще направя още един опит да публикувам отговор, предишните 2 се загубиха някъде по трасето.Ски обувките race, които ние купуваме и коментираме тук нямат нищо общо с тези от fis WC,така че това което колегата казва - че са за 2 спускания само не е съвсем точно.При един добър бутфитинг ,един експерт скиор може спокойно да кара цял ден със 130/98 а дори и със 150/95 Това осигурява несравним контрол върху ските, като и наѝ-малкото движение бива незабавно предавано върху ските.Иначе няма голям смисъл да се карат race ски - как ще извлечеш пълният им потенциал.Много важен е ивъпросът с размера (90 процента от хората купуват твърде големи обувки) както стелките кастъм молд ,които по мое мнение са абсолютно задължителни, но е важно този който ги прави да е майстор, защото иначе могат да се получат някои нежелателни резултати.
Автор: rewal

Изпратено: 19-06-2015 07:32:04
Напълно съм съгласен със speedlimit, че обувката е по-важният елемент от екипировката, обаче нека не забравяме! Ние сме любители и ветерани, които карат за удоволствие и най-вече в България (за добро или лошо)? По-твърдата обувка дава сигурност и контрол, обаче състезателният чепик е направен за максимум 2 спускания,тънък е и държи студено.В началото на предходния сезон също доста мислих за твърдостта на моите нови обувки и си спомних зимата на 1996г, когато крах със състезателно Lange (тогава невероятен хит :) ) цял сезон краката ми бяха на кочан, дори ми падна един нокът на левия крак. За това избрах една идея по-меки чепици при положение, че предходните сезони съм бил с комбинирани, пантаджийски и меки. Това е причината да избера стотицата!
Автор: stefan2

Изпратено: 19-06-2015 06:41:49
Здравей Спиидлимит,добре е да се пише и за ски обувките наистина най важната част от обурудването на скиора.Да но не всеки скиор има детски крак като вашият и не всеки е състезател за да се кара цял един ден с ширина на ски обувките 98мм. Така както има Ферари има и Богати и Ламборгини но за флекса на ски обувките съм съгласен.


2  3  4  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре