SKI.BG
     Сряда, 24 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: stefan2

Изпратено: 04-10-2015 05:57:59
ски според височината на скиора

Правилно ли е определението за дължината на ските според височината на скиора?Ските за слалом да са височината на скиора до минус 15см.от дължината на ските а за гигантски слалом до плюс 15см.? И страничното заточване на ските на ръка от и до колко градуса трябра да бъде в зависимост от ските за слалом или за гигантски слалом?В какви граници?

Автор: AntonRuss

Изпратено: 07-10-2015 12:57:14
Вот наглядно:  http://www.youtube.com/watch?t=2&v=ybOHffVso9c

А еще с оберкантом надо разобраться. 
Автор: speedlimit

Изпратено: 07-10-2015 03:24:22
(Към Stefan2) По принцип във всеки реномиран сервиз би трябвало да са наясно с всички видове настройки и сами да ти предложат различни варианти. За съжаление не бих могъл да ти препоръчам определен сервиз в България, може би някой друг ще се включи с препоръка.Ако сервиза разполага с машина това е за предпочитане тъй като настройките стават много по прецизни.Ако обаче искаш да спестиш пари и разкарване до сервиз би могъл да заточваш и при домашни условия. Ще ти трябват няколко основни неща : маса, 2 менгемета за захващане на ската, един здрав ластик наречен (break holder) който да прибере спирачките да не пречат, 2-3 полиращи камъка от различен калибър (diamond stones),един или повече метални държача (file guide) под формата на буквата L фиксирани на определен градус ( 1,2,3 ) и малка пластмасова бутилка с елементарна дюза за пръскане на сапунена вода.Уреда за който споменаваш в твоя пост е най- вероятно един от многото пластмасови мултитюнери, които трябва да се отбягват тъй като им липсва прецизност.Градусите за които споменаваш,че той разполага 90,89 88 са равни на 1/1 ,1,2 или с други думи стандартно ската излиза от призводство най- често с 90/90 което е равно на 1/1 градуса (base bevel/side bevel) и от там би могла да бъде пренастроена на 1/2 ,1/3 и т.н. в зависимост от целите,предпочитанията и условията. Отново ще потвърдя, че добри настройки за SL са  : 0.5 или 0.75 или 1 база към 3 кант , а за GS 1 към 3 . Важен е и въпроса с ваксите но ще го оставим за друга тема.
Автор: AntonRuss

Изпратено: 06-10-2015 08:12:24
Да, заточку базы  лучше делать в сервисе. И не в каждом сервисе могут правильно сделать базу.
По своему опыту (и мое мнение) заточка базы на 0,5 для слаломки это вещь не очень обязательная. Это чуствуется на трассе не ниже уровня Мастерс, когда уклон трассы к 40 градусов, когда трасса  пролита под лед. Я это не делаю. В обычном аматорском спорте это лишнее. А угол боковой заточки, тоже в зависимости от характера трассы. Для обычной "легкой" достаточно 3, если уклон серъезный и трасса твердая то 4 или 5. GS мы точим на 2 или 3.
Боковую заточку граней можно делать самому. Сейчас есть большой выбор инструмента, доступного для домашнего пользования. Я это делаю сам. После 2-3 тренеровок и перед стартами надо грани поправлять. И наложение ваксы тоже можно самостоятельно. В обычном катании это сохраняет лыжи. На соревнованиях (наверное) прибавляет скорости.
Автор: stefan2

Изпратено: 06-10-2015 06:10:40
Ще ви попитам отново за заточването на кантовете знаят ли по сервизите за заточване 05/3;05/4 защото заточването на ръка само станично с уред за заточване виждам,че е разграфен само на градуси-90;89;88 и т.н. не може да се работи по базата с него. Питам за параметрите на заточване само странично в градуси за ски SL и за GS
Автор: speedlimit

Изпратено: 06-10-2015 01:03:47
(Към Anton Russ) По принцип не виждам проблем  рекреационен скиор който  е в добра форма да използва състезателни настройки за целодневно каране , които най-често са 0.5/3 - 4 ( base bevel/ side bevel) за SL и  1/3 за GS. Лично аз се придържам към това заточване плюс редовна температурна вакса и (stone grinding) когато се налага.Ясно е че повечето скиори в курорта карат с фабричните настройки , които най- често са 1/1 или 1/2 и  това е напълно нормално.Състезателните настройки правят ските бързи и зацепването мигновено , но и съкращават живота на ските (в един момент просто не остава материал за работа)Така че всеки  прави индивидуален избор как ще кара - няма лоши решения.При топ атлетите от FIS точните настройки с които ще се кара на състезание остават винаги тайна.
Автор: AntonRuss

Изпратено: 05-10-2015 21:10:51
Здравствуйте, коллеги!
Мне показалось, что Стефан задал вопрос именно в свете спортивного катания -  SL/GS лыжи (?).
Или я не совсем понял, и имелось в виду расходное значение "слаломки", как короткие лыжи с коротким радиусом и, соответственно, "гигантские", как что-то длинное?
Если реч идет о стремлении к спортивному (по трассе с вешками) катанию, то здесь разгогвор только о требованиях к геометрии и уровню лыж. Если это стремление "туриста" к комплекту лыж с малым радиусом и большим радиусом, то это другая тема. Соответственно и, как верно отметил
Спидлимит, спортивная заточка граней и заточка для обычного катания это две большие разницы.
Дорогой Стефан, уточните, пожалуйста, ваши интересы в данной теме, для конкретики советов и пожеланий.
Автор: speedlimit

Изпратено: 05-10-2015 03:44:32
Здравей и от мен stefan2, поставил си два важни въпроса, всеки от които според мен заслужава отделна тема,но така или иначе вече сме на тях.. Първо за височината на скиора и  дължината на ските.Както вече са споменали jas и руския колега има множество други важни и определящи фактори като например -- ниво на скиора, предпочитан терен,качество и вид на снега, тегло на скиора,предпочитана дисциплина и др., но бих казал че все пак и съотношението височина/дължина  също е от значение и то не само от естетическа гледна точка.Работата е там че по-високия и по-ниския скиор имат различен com (center of mass) или център на масите и е логично по-ниския скиор (при напълно еднакви други фактори) да бъде по-добре балансиран върху по-къси ски, а по-високия скиор върху по-дълги.От там нататък,трябва да се вземат пред вид и всички останали фактори,част от които споменахме -- и тук говорим за любителско каране , при FIS скиорите дължините са стриктно фиксирани.Бих могъл да ти дам пример с мен : моята височина е 188 см при тегло 89 кг Ските ми за писта (курортно каране без състезания) са винаги в рамките от 170 - 175 см в зависимост от модела и радиус между 13-16.Ските ми от типа all mountain са малко по дълги 176 - 178 см. радиус около 18 и ските ми за пудра са още по-дълги -- около 185см и с още по- голям радиус.Когато сменям ските си винаги гледам да се придържам горе-долу към тези рамки.За курортно каране не използвам дълги GS ski от порядъка на 190см с радиус 27 по обясними причини ,но ако някой успява да намери подходящи условия - то това са размерите.Сега на втория ти въпрос -- заточването на кантовете ,ваксата и цялостната подръжка са също в зависимост от множество фактори -- ниво на скиора , дали кара по състезания или само за удоволствие ,тип сняг дали е много заледен или мек,каране в пудра и т.н.ръчен или машинен кантинг...Моите ски имат следните настройки: ски за писта --база 0.5 , кант 3; ски all mountain -- база 1, кант 2 ; ски за пудра 1/1 Тези настройки са съобразени с местата където карам и с вида сняг който най-често срещам.Пистовите ми ски имат малко по-радикална настройка тъй като от една страна обичам мигновеното ангажиране на кантовете,а от друга често ми се налага каране по заледени писти.Ските all mountain ги оставям с една по-стандартна и общоприета настройка и нямам големи изисквания към тях  и ските за пудра най- често излизат от производителя с тази настройка, там няма какво да се пипа.Добре е да се знае че ските с настройки от порядъка на 0.5/3;0.5/4 трябва да се обслужват много по -често,особено ако се карат върху лед,а ако се ходи по състезания буквално след всяка тренировка и състезание като и продължителноста на употреба на ските доста се скъсява.За GS  добре е да се кара с 1/3.
Автор: jas

Изпратено: 04-10-2015 12:31:30
Здравей Стефан,
По принцип, височината на скиора има отношение към дължината на ските, но при съвременните ски модели има множество други фактори които определят подходящата височина за скиора. Аз ще кажа, че избора зависи от характеристиките на конкретния модел ски, личните умения и предпочитания за каране на скиора. Като цяло, при аматьорите скиори най-точният избор се прави с тест.

Автор: AntonRuss

Изпратено: 04-10-2015 08:51:16
Здравствуйте!
Для спортивного катания рост лыжника не определяющая величина. Есть установки FIS. В WC и аматерском слаломе длина лыж: 165 см для мужчин и 155 для женщин. Радиус слаломных лыж тоже зафиксирован (R=13v). Это, если вы участвуете в стартах, "ходите" по трассе.
Для гигантского слалома немного сложнее. В соревнованиях "Мастерс" оговорена геометрия лыж (смотрите регламент "Мастерс"). В простых аматерских соревнованиях по гигантскому слалому жестких требований нет. В целом, любители катают гигантский слалом на лыжах  с радиусом до 27м. Ростовки у таких лыж (а это прошлый стандарт FIS) 183, 186, 190 с радиусом >21м, >23м и >27м.
А заточка граней это большая и отдельная тема.


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре