SKI.BG
     Петък, 29 Март 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: atanasovbg

Изпратено: 25-10-2015 09:50:36
Ще се справя ли с фишер рц4

Здравейте приятели, много е писано за тези ски, но с извинение искам да попитам лично за мен. Предложиха ми fischer rc4 world cup (по думи на продавача са модел 2014/2015 - има ли как да разбера точно коя година е модела???) 170 см 16 радиус...та въпросите са: дали мога да разбера и как от коя година са? имат отпред запушено прозорче. другия въпрос е дали ще се оправя с тези ски. Карам  черно/червено като на червените изпитвам най-голям кеф от карането. черните също не са ми проблем, но внимавам.

Автор: atanasovbg

Изпратено: 31-10-2015 02:02:04
Frehley, ще погледна! Изобщо не помислих, че може да е за това тази лентичка. Диагонала знам, че го има и до колкото съм информиран там настройки не могат да се правят, но сега специално ще поровя да прочета малко информация! Иначе сега докато дойде снега автоматите ги държа в отпуснато състояние, за да не се тормозят пружинките и да държат здраво, когато се настроят за каране. Чувал съм, че е добре да се съхраняват така :) Антон, благодаря и на теб за съвета! :)
Автор: frehley

Изпратено: 30-10-2015 21:02:01
Тази лентичка е т.нар ABS на автомата - това помага на обувката да излезе по-лесно от челюстите на автомата при падане и странично усукване на обувката спрямо ската. Челюстите на автомата също се отварят до определен ъгъл, с което спамагат допълнително обувката да се изхлузи от автомата. Всичко това е с цел ските да се откачат при сериозно падане, за да не се получават контузии. Задният автомат също е възможно да има опция за улесняване излизането на обувката - това е т.нар диагонал - автоматът се завърта наляво и надясно до опредлен ъгъл. Можеш и с ръка да го пробваш това. Отвори си сайта на Тиролия (респ. Фишер, Хед или Елан - автоматите са им едни същи, защото всички се произвеждат от Тиролия) и прочети малко за автоматите и ще разбереш и други неща.   
Автор: AntonRuss

Изпратено: 30-10-2015 19:48:59
Доброго здравия! Это конструкционный элемент передней части крепления (предните автомати). Эта пластмасова лентичка работает как лента транспортера - помогает боту "выходить" из автомати при экстренной ситуации (при падении).
Если Вы обратили внимание, то у предните автомати е два "рога", которые держат боту и которые отжимаются с усилием вбок (в лево/в право). И, чтобы бота не зхастряла, она "едет" по пластмасовой лентичке. Это настраивать не надо, все само работает.
Дорогой Атанасов! Я вам очень советую ваше первое катание на этих (Фишер РЦ4) скитах сделать под руководством инструктора. Он Вам объяснит все особенности техники для серьозных скитов.
Автор: atanasovbg

Изпратено: 30-10-2015 15:17:44
Благодаря за отговорите!!! Ските са купени :) В добро състояние ми изглеждат и нямам търпение да падне сняг :)  Имам един въпрос. На предните автомати има една пластмасова лентичка, която се върти. Може ли да ми кажете дали това е някаква фина настройка и изобщо за какво служи? Снимка 1
Автор: frehley

Изпратено: 29-10-2015 22:16:43
За да се ориентира колегата atanasovbg в джунглата от продукти на ски индустрията, и по-точно в раздела обувки, ще направя още малко пояснение. Както вече казахме всяка фирма произвежда така наречените race ски, които имат FIS вариант за елитните състезатели и race/pro вариант, които са почти като FIS-овите, но са предназначени за спортно ориентираните любители на ските. Същото е и при обувките.
1. World Cup обувките, които се произвеждат за елитните състезатели (FIS) са с различна твърдост (110-170) и са с ширина в най-широката си част между 92 и 95 мм. Тези обувки са само за тренировки и състезания, но не и за целодневно каране. Те са с тънък чорап с връзки, който се вади от черупката, нахлузва на крака и след това се влиза в пластмасовата черупка с него. Тези обувки не се продават по магазините за масова употреба! Идеята за тясната обувка и тънкия чорап е да се получи контрол на предeла на възможностите върху ските.
2. Race/pro oбувки, които на външен вид са почти като тези по FIS, но са по-различни с това, че са по-широки - най-често между 97 и 100 мм. Тук вече чорапът е малко по-комфортен, пак тънък, но не чак толкова и не се вади предварително от черупката при обуване. Тези обувки вече позволяват повече часове на пистата с тях. Именно това са обувките, към които трябва да се стреми atanasovbg.
Speedlimit е дал отлични примери точно за този тип обувки!
Ето какво предлагат за 2016 г. някои от водещите фирми в бранша, като ще разделя обувките точно по тези два начина - FIS и race/pro. И така:

- Atomic Redster FIS (flex от 110 до 170)
- Atomic Redster Pro (110-130)

- HEAD Raptor B5 RD (FIS)
- HEAD Raptor RS (120-140)

- Fischer RC4 PRO Vacuum (FIS) (130-150)
- Fischer RC4 Vacuum  (100-140)

- Lange World Cup (FIS): ZA, ZB и ZC (120-150)
- Lange RS (110-140)

- Salomon X Lab (FIS) (110-140)
- Salomon X Max (100 - 130)

- Nordica Dobermann WC (FIS) (110-150)
- Nordica Dobermann GP (110-130)

- Rossignol Hero WC: ZA, ZB, ZC и SL (120- 150)
- Rossignol Allspeed (100-130)

Всички други модели обувки с ширина над 100 мм, дори и да са с флекс 130 не вършат работа за спортно ориентирано каране, тъй като при тях е наблегнато на комфорта чрез по-дебел и удобен чорап, което от своя страна компрометира контрола върху ските.
Пак уточнявам - дал съм моделите, които са от колекциите за 2016 г.! Разбира се, няма никакъв проблем да се търсят и аналогичните модели от предни години. 
П.С. Все си мисля, че младежът може да се пробва и с обувки с флекс 110-120. 
Автор: speedlimit

Изпратено: 29-10-2015 04:20:02
Колега  atanasovbg , хвърли един поглед на темата за избора на ски обувки от 02/10/2015 и прецени сам към коя група се определяш и от там нататък пазаруването ще е по-лесно.Ако искаш да са по-мекички и топли, то тогава и ските е добре да са по- мекички и непретенциозни.При твоя избор на ски и при нуждата от наличие на определен технически арсенал за да се разгърне техния потенциал, обувките които са ти предложени по-долу тук са доста логичен вариант,колкото и да е рисково да се дават съвети за обувки по интернет.Процесът на vacuum fit ще ги адаптира максимално към твоя крак. Други нелоши опции биха могли да бъдат Head Raptor 130 RS, Dalbello Scorpion 130,Nordica Dobermann 130,Lange RS 130
Автор: AntonRuss

Изпратено: 28-10-2015 17:49:21
Хорошо сказано, JAS! Дорогой Атанасов, я применил термин "спортивные" к ботам 130 не совсем корректно. Реальные спортивные боты это флекс 160 (и более). 
Автор: jas

Изпратено: 28-10-2015 09:49:35
Спокойно! Място за притеснения и отстъпление няма. Дилемите пред Атанасов са дилеми на над половината скиори по света. За това пак и пак ще повторя, най-високият клас ски обувки са най-здрави, най-твърди, най-комфортни и не по-малко топли от ски обувките среден клас за жени. По тези причини те са и най-скъпи.

Посоченият пример на Фишер с твърдост 130 не са ски обувки за състезания, това са обувки за експерти и скиори, които се стремят устойчиво да подобряват ски техниката си и да достигнат експертно ниво.

Възползвайки се от психологията на потребление и странстващите митове за "уморяващите" и "прощаващите" ски обувки, производителите са създали цели класове нискобюджетни модели, които поддържат ски индустрията. В края на краищата това води и до ски прогреса. 
Автор: atanasovbg

Изпратено: 28-10-2015 08:46:37
Благодаря и на двама ви - jas и Anton. Сега малко се притесних и започвам да се замислям дали тези ски са за мен. Не си бях дал сметка, че ще трябва да ги карам с такива обувки. Мислех си, че може и малко по-меки и по-топлички да са, но явно съм бъркал. Благодаря още веднъж.
Автор: AntonRuss

Изпратено: 28-10-2015 02:52:53
Если лыжи Фишер РЦ4 ПРО , то ботички лучше с флексом 130 . Не Ваш вес главное в такой экиперовке! А сам вешу 72 кг. Боты имею 130 флекс (Нордика доберман) и все мои лыжи не ниже класса Фишер РЦ4 ПРО. В больших горах целый день катаюсь нормально.
1. Боты должны соответствовать лыже!
2. Боты должны быть подогнаны под Вашу ногу идеально!
Конечно, спортивные боты не очень теплые. Я использую электро подогрев стелек (когда -10 и холодней). Я расстегиваю клипсы между спусками.


2  3  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре