SKI.BG
     Събота, 20 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: tantus

Изпратено: 12-12-2015 12:01:04
Ски в Северна Америка vs ски в Европа

Здравейте,

Нямам намерение скоро да ходя в Северна Америка на ски, но скоро ми попаднаха няколко карти на ски курорти в Канада и САЩ и ми направи впечатление, че там има много по-малко лифтове спрямо броя писти. Например, ако в Европа на 2 или 3 писти се пада средно един лифт, в САЩ/Канада гледам, че 1 лифт може да обслужва до 10 писти. Някой да има представа защо това е така? 

Автор: speedlimit

Изпратено: 14-12-2015 01:37:27
Алта Юта е цяла тема , сама за себе си. Това което прави Алта Юта  според мен рая за скиора е не забраната за сноубордисти , а вида сняг , който пада тук. С изключение на миналия сезон , който беше с по малко сняг от обичайното ,тук обикновена пада най- много от най- сухата  и памукообразна шампанско пудра. Този сняг заради който слагаш 110 - 115- 120 мм талия  с голям рокер и виждаш как само върховете им порят белия пух отпред. Спомням си една година , лифтовете не можеха да отворят цяла сутрин , та чак до обяд , толкова много се беше  изсипало отгоре. Разбира се това , което казвам за Алта Юта , го има и на много места в Колорадо - Вейл , Аспен, Коппър, Киистоун и др но Алта Юта е главно известна с това и който ходи там то е главно за да преследва пудрата. По забраната за сноубордисти има много мнения , между другото тя съществува също и в мад ривър глен Вермонт , Диър Валей и на още едно място , което в момента не си спомням, но напоследък все повече хора надигат глас срещу така наречените meat missiles , предимно тинейджъри на бордове или парк ски , които без да имат какъвто и да е контрол върху борда си се спускат право надолу с  огромна скорост. Често това завършва лошо и за тях и за някой наоколо. Ако ски патрула спипа някой от тях, най малкото което му се случва е да загуби сезонния си пас . 
Автор: jas

Изпратено: 13-12-2015 22:55:38
В Щатите има и куриози. Един от култовите ски центрове там е ски зоната Алта. Тя е известна с пуританския си характер, стриктно забранявайки сноубординга на територията си. Алта е плод на над 70 годишно публично-частно партньоство между Щатската горска служба и частна асоциация от Солт Лейк сити. Получава се така, че в демократична Америка, практически държавен ски център позволява практикуването само на ски спорт в курорта. По случая са заведени няколко дела за дискриминация от сноубордисти и различни организации за правата на човека :-) 

Алта се слави с уникалните си терени за фрийрайд и е мека на телемарка в Щатите. Според европейските представи за безопасност, лифтовете в ски центъра до съвсем не одавна бяха кошмарни, поради липса на предпазни парапети на седалките :-D
Но всичко това не пречи на огромната слава на Алта в света на ски маниаците. 
Автор: speedlimit

Изпратено: 13-12-2015 21:45:03
Тук малко понятията са смесени , защото много хора под фрирайд разбират всичко до което може да се стигне с лифт, карат с прекалено широки и леки ски навсякъде ,включително и в обработените сектори, други купуват skins за ските си и touring обувки , катерят се за да си осигурят достъп до места недостъпни чрез лифт и само това за тях е фреерайд. Специално аз оставам в стриктно техничната алпийска част на ските, но имам ски за всеки сняг и терен.
Автор: jas

Изпратено: 13-12-2015 20:50:41
Да, според мен основната разлика между карането на ски в Северна Америка и в Европа е обема на беккънтри-фрийрайдинга. В Америка ски зоните с терени за фрийрайд са необятни. Не случайно сред най-желаните курорти е Уистлър в Канада, който освен мека на фрийрайдинга е най-големия ски парти център сред американските ски курорти. 
Автор: speedlimit

Изпратено: 13-12-2015 20:04:22
Да , интересна е статията за новия лифт в Джаксън Хол , бях там преди 3 години , имат едни от най- стръмните bowls и като цяло експертния терен е  на доста добро ниво. Интересно ми беше, че в ски шопа просто не можеха да се намерят ски под  95 мм талия , там всички карат широки ски. А терена до който ще достига новия лифт , наистина не е за всеки . Както и статията споменава , дори и един от шефовете в tgr  - опитен backcountry  скиор едва не е загубил живота си миналата зима. Но както и да е , новия лифт ще създаде  трафик към тези зони.
Автор: jas

Изпратено: 13-12-2015 17:53:32
Ето малко информация и коментари към нея за строителството на нов лифт в Джексън Хол - най-добрия ски център в Северна Америка според Форбс. И там се сече и скиорите навлизат все по-навътре в планината. Има противници, има и привърженици, в резултат беккънтри ски бизнесът се развива.

За Банско предлагам да коментираме в темата на Парапитека.
Автор: speedlimit

Изпратено: 13-12-2015 16:27:47
Jas, аз съм в Канада и не бих могъл добре да кажа за САЩ , но и тук обикновено има големи проблеми , когато се разширява вече съществуваща ски зона - имаше скоро такъв случай. Навсякъде където ще се сече гора за ски трябват много разрешителни даже и да е частна гората. Има от доста години тук един проект - Джамбо ски ризорт , който е  ще бъде най- големия в Северна Америка с най-висок вертикал , с най- много писти , летни ски и т.н. И когато всичко изглеждаше готово да инсталират лифтовете - екологичния сертификат на проекта -  изтекъл. Сега трябва да се издава нов , защото без това не може . Не знам още колко време ще мине. А какво става в Банско? Нищо не се чува напоследък. Дали ще се разширява, нови лифтове и т.н.
Автор: jas

Изпратено: 13-12-2015 14:43:41
Проблемът със "зелените" в Америка е решен от времената на откриване и завладяване на континента от "белите хора". Повечето ски зони са изцяло частна собственост, включително земята, гората и водата. Това улеснява всички дейности по изграждането на лифтове и писти. Освен това законите в САЩ са изцяло ориентирани в подпомагане на частното предприемачество и, когато не става въпрос за някакви грозни изкопи с цел добиване на суровини от земните недра Грийн Пийс просто не се появяват.

Спийдлимит, какви са твоите впечатления?
Автор: megre

Изпратено: 13-12-2015 09:46:18
Как я карат в Америка тия хора без еколози, при толкова писти няма ли кой да ги накара да заприличат на Банско.
null
.
Автор: speedlimit

Изпратено: 12-12-2015 21:23:42
Ще се опитам да отговоря на въпроса ти , тъй като от 12 години карам ски в Северна Америка и имам горе  долу някаква база за сравнение. Бих могъл да ти дам по точна информация , ако знаех кои точно карти на ски курорти си намерил, но и  без това знам за какво става дума. Бих казал , че ските и на двата континента имат по една отличителна черта , която ги характеризира. Имай предвид, че когато казвам Еврипа , ще  говоря за Алпите , а когато казвам Северна. Америка , ще имам пред вид веригата Роки Маунтинс , която  се простира във нейната ски значима част от Канадската провинция Алберта на север , до американските щати Монтана , Юта и Колорадо  на юг ,където според мен е и Меката на ските в Северна Америка. Разбира се както в  Европа , така и тук , има  и други хубави места за ски , като например Пиринеите, Балканите в Европа или пък Коустал Моантинс Уистлър, Сиера Маунтинс , Апалачи Маунтинс  тук , но  по някаква причина, когато тук се говори за ски в Европа, тукашните скиори разбират Алпите , а пък европейските скиори знаят Вейл и Бивър Криик в Колорадо. И така към темата ти . За ските в Европа най - точната дума според мен е една и тя е  --  размер ! Алпите са едно огромно по размер ски  приключение. Дали ще избереш Шамони или Зермат , безкрайни круизи от върха надолу е това което ти се гарантира. За Северна Америка обаче думата е друга и тя е качество на снега. Ела във Вейл Колорадо и ще се насладиш на рядко срещаната другаде шампанско пудра ,точно този сняг според мен е имал  на ум този , който е измислил ските. Причината поради която си видял че един лифт обслужва  много писти е проста - вертикалният дроп е по малък ,но пистите са повече тръгват от една точка горе долу и свършват при лифта . Така е разбираемо че един лифт обслужва 10 - 20 писти.Често ски терените се разпростират на ширина и това прави още по обяснимо как  с един лифт достигаш много писти, а да не говорим ,че имаш възможност да минеш и през глейдс  гора които често дори не са обозначени на картата , но са много обичани тук  тъй  като запазват така ценената пудра , дълго време след последна та снежна буря . Ако имаш и други въпроси , давай без колебание. 


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре