SKI.BG
     Четвъртък, 25 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: rumenlav

Изпратено: 25-09-2016 20:40:15
Избор на ски?

Здравейте. В момента карам с Fischer GS RX4, дълги 175 см. Стари са, но ги взех в много добро състояние и за добри пари. Проблемът е, че ако пистата не е перфектна (не добре обработена или снегът е бавен, или е навалял малко нов сняг го закъсвам, защото съм много тежък. Висок съм 180 см на 115 кг, а нивото ми е над средно към напреднал. Мисля да си купя по-широки ски, но честно казано не знам какви. Преди няколко години бях пробвал едни Head с Motörhead принт отгоре (талия м/у 90 и 100 ако не се лъжа) и ми бяха допаднали. Бюджета е до 1100 лв (ски + автомати). Моля дайте някакви предложения. Благодаря предварително. Поздрави.

Автор: speedlimit

Изпратено: 30-12-2016 01:47:06
Не си сбъркал с Head Monster 88 . Малко по дълги са за твоя ръст , но пък теглото ти компенсира , така че ще си ок. Те са типично ол маунтин оръжие, стават за писта , извън писта , малък фрирайд , гора , бабуни и разоран сняг. Трябва да ги караш бързо с по широки завои и тесен станс. През бабуни и разорани отсечки с мек сняг минават без колебание. Доста по различни са като усещане от Fischer с който си карал до сега.
Автор: rumenlav

Изпратено: 27-12-2016 00:54:06
Благодаря на всички за съветите. Сдобих се с Head Monster 88 Ti 187 см, тазгодишния модел. Изпаднаха на много добра цена от един швейцарски магазин и с безплатна доставка. Може и да съм сбъркал с избора, но ще ги покарам тази година, пък ще видим. Поздрави на всички.
Автор: speedlimit

Изпратено: 05-10-2016 06:37:12
Няколко думи за  стареенето на ските.Лично аз предпочитам  да го меря в  ски дни реална употреба отколкото в престой в магазина, макар че и това има своята логика. Елитни ски като Kastle или Stockli могат де се карат по 300 -350 ски дни без да загубят твърде много от гъвкавоста си. При по обикновените модели от Росиньол или Саломон да речем 100-120 дни са предела след който ската със сигурност е загубила доста от качествата си и трябва да се мисли за смяна. Тук роля играят и условията на каране, уменията на скиора, по агресивните ,напреднали скиори , по бързо изтощават ските, каране в могълс , каране в гора джампове, джибове и т.н. Колегата с Фишера който закъсва когато пистата не идеална ще трябва да работи в две посоки : подобряване на уменията и може би втори чифт ски с  насоченост към мек сняг. Тези които си изпробвал и са ти харесали с моторхед емблемата са били най вероятно Хед рок енд рол , които са класика в жанра , но са стар модел и не се произвеждат вече. Наследника им е Венчъри 95 , но не са от техния калибър. Ако бюджета е лимитиран до един чифт ски , с които искаш да минаваш навсякъде и да си ОК при лоши писти,то тогава трябва да погледнеш ол маунтин сегмента, където тази година има интересни предложения. Тенденциите са към олекотяване на материалите, но при запазване на торсионната твърдост на ските. Лидер в това отношение е Хед , който започна да прилага графен и при мъжките модели. Общо взето накъдето и да се обърнеш, трудно е да сбъркаш в днешно време, но все пак дръж сметка за фактори като нивото ти и то максимално точна оценка , най често срещани условия за каране и т.н. 
Автор: jas

Изпратено: 04-10-2016 11:29:14
Относно "срока на годност" на ските, да, има такъв. Той обаче е относителен и се определя от качеството на ските и интензивността на употребата им. Факт е, че в търговските вериги не се продават ски произведени преди повече от 3-5 сезона. Т.е. "срокът на годност" на един съвременен модел ски е не повече от 10 сезона +/-2 сезона в зависимост от модела и вложените материали. Това обяснява и задължителните подмени на ски гардеробите в алпийските страни. Дори и ненатоварените центрове за ски под наем сменят ските си до 3-5 сезона.

Съвременните ски имат около 10 годишен срок на експлоатация от годината на производство. Това се определя от вложените синтетични материали, които с течение на времето, дори и да не се използват ските, променят необратимо качествата си. Пластмасите и смолите образно казано "изсъхват" и стават лесно чупливи, което води до високи рискове от "саморазпад" на части от конструкцията при употреба на стари ски над 10 сезона, а за евтините ски дори и след 5 сезона.

За това ще напомня, че ските са консуматив, макар скъп и красив консуматив, те имат "срок на годност" след който следва да се рециклират или да служат за музейна украса. 
Автор: jas

Изпратено: 03-10-2016 13:57:58
Здравей Румен,
С твоята тема, така да се каже, откриваме сезона в ски форума :-)
Темата ти е полезна, защото поставя важен въпрос, за взаимовръзката на теглото-уменията и ските на скиора.

Вальо е написал точно, наднорменото ти тегло е основния показател, който ще затормозява успешното каране на ски. Колкото и здрави крака да имаш, колкото и модели ски да изпробваш, независимо от уменията ти, при 35кг+ лично тегло ски спортът ще ти се вижда труден. Ще публикувам отделно специална тема за наднорменото тегло и ски спорта, защото този бич божи унищожава освен хората, но и спорта по принцип.

Ако пренебрегнем този проблем има известно решение. Това са или по-къси твърди слаломни ски - 165см max например C-Line на Fischer или, както вече са те посъветвали Allmountain ски - универсални ски, хем за писта хем за извън писта. От последната възможност аз ти препоръчвам ски от фамилията Watea или сега PRO MTN също на Fischer. Карал съм почти всичките им модификации и действително вършат работа на писта и извън нея при добри или скапани условия, като мек сняг, киша, необработен терен, твърдо или вариации на пудра.

И двата варианта към днешна дата са с цена до 1000лв в Конрад спорт.

PRO MTN 86

C-Line Prime Racetrack
 
Автор: rumenlav

Изпратено: 01-10-2016 15:10:33
Здравейте. Благодаря за съветите. Ако се спра на ски престояли няколко години в магазина дали ще е проблем? Променя ли се качеството на ските с времето (ако са съхранявани както трябва разбира се)? Поздрави!
Автор: 0123456789

Изпратено: 27-09-2016 11:57:19
Rossignol HERO Master (R21 WC) R18 е отлична ска и я препоръчвам. С нея ще си стабилен по заледени писти и се държат добре по изровени, не добре обработени писти, както и при паднал малко нов сняг на пистата. Но тази ска предполага добра ски техника или желание за развиване на такава. За по-широката талия трябва да се огледаш за Allmountain модели, като за твоите кг - по-твърди варианти. Но те са вариант, ако поглеждаш отвреме на време извън пистата.  Бюджета ти е напълно достатъчен. На мен толкова ми излезе въпросния Hero Master. Има добри оферти по немските онлайн магазини, даже и за модели 2016/2017.

Автор: valio76

Изпратено: 26-09-2016 21:03:54
Аз също съм висок колкото теб 180см и тежа 86кг и мисля ,че за твоя ръст си прекалено тежък и трябва да свалиш ако можеш на 100 или 105 кг максимум ,за да можеш да караш повече от два три часа на ден,  За ските дължина 175 е добре а и си бил с най-високият клас на Фишер Може да вземеш Росиниол Xero ELITE LT TI Konect 176sm R 19 ili Hero Master R21WC 175sm  r18    Вземи си ски около 175см  максимум 180 см с титаниеви пластини и автомати мин дин 120

null
.


 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре