SKI.BG
     Вторник, 23 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: stefan2

Изпратено: 16-12-2016 06:07:21
Сменени чорапи на ски обувки

Здравейте,може и да има подобна тема но питането ми е следното:поради чорап на ски обувките който ми е малък и тесен ще мога ли да сложа друг по голям чорап и какви ще са последствията за мен:удобства и неудобства?Моля за отговор,

Автор: bobsn

Изпратено: 20-12-2016 10:29:16
Колега Стефан2,
ти явно имаш проблеми по-скоро със ширината, а не със дължината на чорапа. Ако е така то ти си закупил погрешен модел обувка. Напоследък все по-рядко производителите поставят видима маркировка със ширината точно на най-широката част на ходилото, например 102мм., 104мм., които се смята, че са за любители, начинаещи или просто за хора с по-широки стъпала. А и много начинаеши се вслушват в съветите и препоръките на "спецове", които са просто едни доста напреднали бивши или състезаваши се скиори. Мнението им обаче в почти всички случаи е тотално погрешно за нуждите на любител, които иска да си изкара един снежен уйкенд без да се осакати от менгемета на краката си. Та аз си мисля, че на тебе просто ти "стягат на кокалчетата", а това сподмяна на чорапа няма да решиш. Има хора, на които обувките им стягат на кокалчетата, има и на прасците - тези хора са сбъркали модела обувка, явно подведени и от съветите на продавачи-консултанти.
Автор: jas

Изпратено: 19-12-2016 08:56:43
@speedlimit
Напълно си прав! Помощта ти в ски форума е излючително полезна! Убеден съм, че повечето от нещата за които пишеш не са или са малко познати дори и на "експерти" в алпийските ски в България. Ще разчитам на теб за просветлението на ски действителността и за напред.

Голям конкурент на Lange/Rossignol в plug in ски обувките са Head, Nordica и напоследък Atomic/Salomon. За съжаление в България няма изявен бут фитинг севиз, който да ги обслужва, по-скоро има няколко човека които са запознати с материята и имат известен опит и инструменти за формоване на ски обувки. Изборът и настройката на plug in ски обувки е крайно индивидуален, за това някои от производителите предпочитат да работят лично директно с крайния потребител. Например водещите състезатели каращи с Lange посещават тяхното ателие за бут фит, където се дооформят предварително заявените нови модели ски обувки. Някои производители имат и мобилни сервизи, които посещават съответните отбори заедно с новите доставки на обувки.

Виждате, че многообразието от възможности и условия при избора и използването на ски обувки е огромно. Трябва да се знае, че изборът на съответен модел и размер ски обувки са строго индивидуални и е необходимо специално внимание, както лично от скиора така и от търговеца/сервиза на ски екипировка, за да се постигне желания отличен резултат в последствие на пистата. 
Автор: speedlimit

Изпратено: 19-12-2016 05:15:15
Jas ,извинявам се за грешката - разбира се че RS 140 не са с  plug in liner , а само тези от серията WC Z ( A,B,C,J)  Те са и с plug  черупка, която трябва да се работи преди да може да се кара с нея цял ден . Мисия трудна, но не и невъзможна за любителя скиор. Стига да има напреднали бут фитинг сервизи наблизо.
Автор: jas

Изпратено: 18-12-2016 08:55:22
@speedlimit
1000% +++ !!!

Само за уточнение Lange RS140 не са с "plug in" чорап. Серията на Lange с чорапи с връзки е RP. Съответно означенията са World Cup RP ZC (твърдост 160), World Cup RP ZB (150), World Cup RP ZA+ (140), World Cup RP ZA (130) и World Cup RP ZJ+ (120). Тези модели имат ширина средно 92мм, доставят се само с поръчка и то направена няколко месеца преди началото на сезона.

Чорапите Intuition действително са революция при ски обувките. Освен за ски туринг и телемарк силно ги препоръчвам при проблеми със стъпалата и комфорта на ски обувките! 
Автор: speedlimit

Изпратено: 17-12-2016 02:30:55
Доколкото разбирам въпроса ти е дали можеш да влезеш в сегашната си черупка с по-голям номер вътрешна обувка. По принцип отговора е - да възможно е и лично аз съм го правил често но , както често се случва има едно но ... Каква може да е причината това да се прави ? Казваш че вътрешната ти обувка е малка и тясна. Ако говорим за нови обувки - направил ли си така наречения шел сайзинг преди да ги купиш за да си сигурен че това е наистина твоя точен размер обувки ? Да припомним - изважда се вътрешната обувка, крака (бос или по чорап) се пъха в голата черупка и се флексира леко напред. С фенерче се гледа зад петата . Ако разсоянието е около един пръст - говорим за стегнат фит за добър перформанс. Ако разстоянието е пръст и половина два - говорим главно за конфорт. Ако е по-голямо от два пръста , говорим за домашни чехли, а не за ски обувки, а ако е по-малко от един пръст , това е само за маниаци като мен или за състезатели. Ако си направил това и си сигурен в точния размер на новата си обувка, тогава имай пред вид ,че вътрешната обувка има нужда от известен период за break in или с други думи напасване към стъпалото , който обикновено отнема между 2 - 4 дена по пистите. Едва след това ако са останали точки на силно притискане и болка ще трябват други мерки. Ако обаче усещането е за една добра и поносима обща стегнатост с минимално място за леко раздвижване на пръстите отпред , то тогава обувката като цяло е абсолютно по мярка и никакви промени не са необходими. Ако нищо от това не отговаря на твоя случай и ако по някаква причина имаш точния размер черупка , съчетана с високообемен и неудобен liner (вътрешна обувка) то тогава най- доброто решение е да го замениш с ниско обемен liner от същия размер. Като пример за ниско обемен liner мога да дам вътрешните обувки на почти всички рейс модели , които са направени от кожа  и са с малко падинг и връзки отпред. Един такъв liner осигурява много по-директен контакт с черупката и мигновена трансмисия върху ските . Той е предимно за напреднали и експерти скиори , но в някои случаи върши добра работа и при средно напреднали. С такива вътрешни обувки са снабдени примерно : Head Raptor, Nordica Dobermann, Lange RS 140, Dalbello DRS и други. Друго добро решение особено когато топлината и конфорта са от значение в съчетание с добър перформанс са :  Intuition Liners и Zip Fit Liners. Няма да им правя реклама , всеки сам може да погледне сайтовете им и да научи повече , но тъй като лично аз съм карал и с двата вида - разликата между тях и стандартните фабрични liners , с които нормално се продава една ски обувка е горе долу ден и нощ. Несравнимо по- добро каране , несравнимо по-добър контрол върху ските при добро ниво на топлина и конфорт. Не знам дали тези liners имат дистрибуция в България, но инвестицията определено си заслужава.














 

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре