SKI.BG
     Събота, 20 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: Marshala90

Изпратено: 04-01-2020 17:58:08
Покупка на "всичко" (ски, обувки, каска, очила, боне/маска, ръкавици)

Здравейте,

Искам да Ви питам за препоръка, като подчертая с две линии, че съм карал два сезона. Но тези два сезона са два пъти по около 3 дни (начинаещ). Като цяло съм минал повечето уроци, успоредно, карвинг и карам на всички писти на Пампорово. Само дето не съм се пускал по "стената", защото 100% ще я пусна, но какъв е мисъла да съм стегнат и неуверен. Искам да я пусна с кеф (тази година) вече. Сега остава да си усъвършенствам движенията и да се вкарва по нещо ново :)

Та на въпроса, висок съм 176см. 74-5кг., 26,5см. стъпало. Ако Ви трябва някаква друга информация казвайте.

1. Ските - реших да се спра на един сайт, който в няколко форума прочетох положителни коментари и там ми предложиха 3 модела. Като цяло ми казват, че няма кой знае какво значение кой от тях, но все пак да попитам и тук. Само ските няма да купувам нови, поне тези, които ще са ми първите.

- VÖLKL RTM 7.4
- FISCHER RC4 SPEED XTR
- NORDICA GT 74 S

Препоръчаха ми Volkl от тях.

Но като цяло също ми каза, че които и да избера не е от огромно значение спрямо нивото на което съм (аматьор :), начиначещ до средно...)
Ако вече си повишите нивото, тогава купувайте други.
Прочетох и друго, че никога да не купуваме ски под или на нивото на което сме. Винаги да бъдат една идея повече от това, което можем, на което сме способни (дали е вярно не знам).

Извадка от нета:
"Височината на ските също може да варира според личното Ви настроение за скорост или вида на снега варху пистата. Или по-просто казано, когато искате да карате слалом на писта радиусът на завоя е средно около 12м, тогава избирайте ски по-ниски с около 20-30см* от вашия ръст. Ако ще карате на гигантски слалом радиусът се увеличва на 16-19+ м и тогава височината на ските Ви трябва да е 10-15см* по-ниска от Вас.

*Забележка - споменатите стойности са ориентировъчни, всяка марка ски предлага конкретни препоръки за избор на дължината на ските, които трябва да се коментират с техническите специалисти на ски магазините или центровете за ски под наем."


2. Обувките като твърдост 80-90, около 90 ме ориентират да са, но може и 100, обаче не повече. Не съм разглеждал модели. Обувките ще ги купувам нови, като бюджета мисля да е около 400лв. +-100лв. Дайте някакви предложения, препоръки.

3. Каската/очила - главата ми е 55см. и не знам точно коя каска да е, но искам да ми хареса и визуално. Диапазона ми е 200-400 комплекта, там някъде. Засега ми допадна една на UVEX, ето линк - decathlon.bg

Дайте и вие някакво предложение относно каската и дали каската и очилата да са от една марка (мисля, че е най-добре. Спрял съм се на сферичните очила, сребрист отразяващ ефект или пък сменящи се с магнити или пък фотохронични и т.н., споделете мнение :)

4. Имам едно боне, но искам да взема някакво по-хубаво и удобно споделете нещо.

5. Ръкавици не съм разглеждал, там съм между 50-100лв.

6. Може да споделите някакви впечатления от термобельо и чорапи например :)     

Автор: speedlimit

Изпратено: 08-02-2020 20:23:23
И аз поздравявам Маршала с успешната покупка на ски и обувки. Вече бяхме разменили с него 2 - 3 е- mail по този въпрос където потвърдих ,че избора е добър.Според мен скиори ,които искат да усъвършенстват техниката си няма да сбъркат с модела v shape,който спада в ол маунтин категорията.Репа на HEAD обяснява че ските са без метал,с дървена сърцевина обвита с композит и ските са от край до край запълнени с патента на HEAD графен, който поне на книга би трябвало да ги прави ,леки , но същевременно с относително добра твърдост. Доста широкия им връх осигурява гладко влизане в завоя ,а v формата (v shape) надолу към опашката дава възможности за разнообразно завършване. Другата седмица ще имам възможност да тествам двата най горни модела от серията - v 8 и v 10 и ще дам някакви отзиви от първа ръка.По отношение на обувките Vector е доста добър вариант за хора със средна ширина на стъпалото,а Raptor e експертен модел при които нормално се жертва конфорт за перформанс .
Автор: jas

Изпратено: 08-02-2020 10:50:16
Браво, поздравления за новите ски и обувки, със здраве и удоволствие да ги караш!

За подравняването/alignment на ски обувките следи темата на speedlimit, той дава много ценни съвети и напътствия. Успех!
Автор: Marshala90

Изпратено: 08-02-2020 10:43:31
Ами първо благодаря за отговора, макар и с малко закъснение ^_^

Второ, аз вече ги закупих въпросните неща и вчера ги изпробвах за първи път. ТАКЪВ КАРВИНГ, ТАКОВА ЗАКАНТВАНЕ С ТАКАВА ЛЕКОТА НЕ БЯХ ПРАВИЛ :D

Ските - аз също прочетох темите назад и видях, че са били обсъждани + мнението на други хора от пространството реших, че тези ски са перфектните за момента за мен. Те спадат в графата среднонапреднал-напреднал и ооределено ще мога да се надграждам с тях до определен етап. Уникален контрол с тези ски, много съм доволен от тях.
Един ски учител му разправям, че с тези ски (от гардероба) не мога да закантвам добре, той ми вика "дай ги на мене да видиш дали не могат". Разбира се, че е и до умения, не оспорвам, но просто с тези ски съм на светлинни години, всичко става с лекота и минимални усилия.

Обувките - поне засега, по-удобна обувка не бях слагал. Определено ми помага много върху контрола на ската и усещам как целият ми крак е притиснат в самата
Обувка.
ВНИМАНИЕ!!! : ТОВА НЕ Е РЕКЛАМА ИЛИ АНТИРЕКЛАМА, НО...
Не си купувайте обувките на Rossignol в диапазона около 400лв. (там имам наблюдение, не знам по-скъпите/висок клас как са). Вътре са като една прсва тръба, нямат нищо, което да спомага за по-голяма стабилност на крака.
А тези на Head и специално Vector-а просто на светлинни години като комфорт и материал (ценовия диапазон е 560лв.). Самата обувка на има възглавнички на самия чорап вътре на определени зони и спомага за още по-голям комфорт и стабилност на крака. Също така мисля, че чорапа и черупката подлежат на повече корекции отколкото тези, които да не си купувате :).
Честно Ви казвам, не знам как съм могъл да дам 400лв. за онези обувки.
П. С. Тези им цени са с намалението от 30%, кеото правят.

А също така мерих и Head Raptor 120, но да Ви кажа, че лично при мен усещах повече стабилен крака си във Vector-а, а в магазина се смееха :)

От 3 години карам ски и досега не съм изпитвал тскова удоволствие както вчера.

Надявам се да съм бил полезен на някого с каквото к да било.

Иначе за alignment-а трабва ли да правя нещо, защото в магазина ми казаха, ще се правило, ако имаш криви крака :/ и се обърквам? 
Автор: jas

Изпратено: 07-02-2020 12:41:14
Здравей Маршал,
Head V-SHAPE V6 ги обсъдихме накратко в друга тема, за теб са подходящи ски, дължината от 163см също става. Разликата в модификациите на този модел ски ще е трудно да бъде изяснена, защото като при всяко високо-технологично производство и при ските непрекъснатите настройки и усъвършенствания на производствения процес водят до някои отличия в сериите на един и същи модел ски. Аналогията отново е с производството на автомобили, например, разликата във вътрешните характеристики са известни само на производителя.

С цитираните ски обувки от Head определено ще си осигуриш прогрес в ски техниката за няколко сезона напред. Успех!
Автор: Marshala90

Изпратено: 01-02-2020 15:17:01
Здравейте отново! :)
Та да споделя малко от покупките:

Обувките - закупих ROSSIGNOL ALLSPEED 90X, обаче някак не ги чувствам моите обувки, не си чувствам крака много добре в тях. Онзи ден бях в Head и мерих тези Head Vector 110 RS и мисля, че доста по-добре чувствам крака си в тях.

Какво Ви е мнениео за този модел или някакъв съвет?
Ските - Ами като начинаещ и отиващ в графата на средно напреднал и учене на карвинг, какво ще кажете за тези ски Head V-SHAPE V6 (имат налични 163 и 170см., като мисля, че размера за мен е 163см.)? Гледам има добри отзиви за тях в интернет, а Вашето мнение какво е? Примерно ако не е този модел, кой друг модел на Head или Rossignol или друга марка бихте препоръчали. Мненията по нета за конкретните ски са доста положителни, не знам. 

Единия модел на обява е с автомати PRD 12 GW и са малко по-различни ските като дизайн от официалните в сайта, защо се различава дизайнта, ето снимка: LINK (тези са закупувани от Германия)

A тези в сайта са с PR 11 GW, ето снимка на ските: LINK

Защо има разлика в дизайна?
Мисля, че едните са старият модел и ако е така, имат ли някакви разлики в харектеристики или просто дизайна? 
Автор: jas

Изпратено: 12-01-2020 09:12:05
Маршала си направи супер тема, като се опитва да синтезира информация за себе си, която ще е полезна и за други начинаещи скиори, независимо, че това ще е преговор /за кой ли път!?/ на теми и въпроси дискутирани в ски форума през годините.

Както винаги, случвало се е и преди, лиричните, саркастчни и дори гневни коментари са на лице, за които в миналото имаше не една изтрита тема и бан на потребители. Случаят не такъв и ще се придържам към принципа за натрупване на информация с повторение.

За хигиената на ски облеклото има написани множество статии и дадени хиляди съвети, вкючително и на български. Важно е да се знае, че специализираните облекла за ски спорт имат тъкани които изискват индивидуално отношение и хигиенизиране. На първо място преди да перете/почиствате  облекла за ски трябва да сте наясно от какъв материал са направени, изцяло синтетичен, синтетика с естествен материал, като памук, вълна и други или от изцяло естествени материали, като вълна, памук, бамбук, коноп и техни смеси. Когато сте определили какъв е състава на облеклата ги разделете на групи и преминете кам пране/хигиенизиране.

Препоръчвам прането на якета и панталони за ски и сдноуборд спорт с или без мембрана да се прави на ръка с хладка вода в която да се разтвори течен перилен препарат за финни тъкани /повечето марки за перилни препарати предлагат такъв вид/. Дрехите трябва да се накиснат за 5-10 минути, силно зацапаните места могат да се намажат с перилния препарат и внимателно да се разтрият на ръка,  след това облеклата се изплакнат няколко пъти с хладка вода и БЕЗ да се изтискват се окачват на закачалки или въжета в мокро помещение за отцеждане. Следва внимателно изсушаване на или малко над стайна температура и в никакъв случай не на пряка слънчева светлина. Тази процедура важи и за дрехите съдържащи вълна, но препаратът за пране трябва да е течен специално за вълнени тъкани.

Термо бельото и чорапите могат да се перат с перална машина, но спазвайки стриктно указанията на етикетите. Препоръчвам сушенето да става, като при якетата и панталоните и в никакъв случай не слагайте дрехите на горещи радиатори или други отоплителни уреди.

Тук ще споделя една силно пренебрегвана технология за лично хигиенизиране на дрехите за спорт, основно якета, панталони, ръкавици и каски /!!!/, особено когато са вмирисани по най-различни причини, но не са изцапани. Купете си малък озонатор с капацитет на озона 100-200 мг/ч, опразнете един свой шкаф/гардероб и окачете в него ски екипа си с разтворени ципове, обърнат с хастара на лице /извадени ръкави и т.н., ръкавиците НЕ ги обръщайте/, окачете и каската да виси, сложете озон уреда в гардероба и добре затворете вратата, като внимавате да не прекъснете кабела на озонатора, после включете устройството и го оставете да работи 1-2 часа. Не стойте в стаята докато работи инсталацията. Преди да отворите гадероба изключете уреда, разтворете прозорците в стаята и се постарайте да не дишате, когато вадите дрехите. Оставете всичко да се проветри за 2-3 часа. При необходимост повторете процедурата или удължете времето на обработка според инструкцийте на уреда. Ако това Ви се струва сложно, просто занесете ски екипа си на химическо чистене. Успех!   
Автор: Marshala90

Изпратено: 12-01-2020 00:01:11
Я да Ви попитам относно прането на якето и панталона?
Тук сега чета по интернет, че специални продукти е използвали, без центрофуги, омекотители и т.н.? Моля, ако може някой да ми обясни най-подробно, защото чета как неедин и двама са си "преебали" дрехите, по-точно качествата, които притежават.
Трябва ли задължително да зползвам специфичен продукт, мога ли с течен прах, може ли да ползвам омекотител, при какви градуси да се пере, центрофуга може ли да се ползва, какви настройки да се направят на пералнята, ако са нужни други препарати, то какви?
А след изпиране някаква допълнителна подръжка относно почистване, импрегниране и прочие?

Наистина не се бях замислял относн това, но то се оказва много важно. Досега не съм имал подобни дрехи и ми е пълна мъгла. Не бих желал да разваля качествата на якето.

Благодаря!
Автор: Marshala90

Изпратено: 11-01-2020 18:28:29
Виж, както казах видял съм знания у теб и като не ме интередува къде си. Това дето при теб е 1000 долара, тук може и за без пари да го получиш дето се казва.
Единствената ми критика е, че не подхождаш винаги по правилният начин. Пиша си аз първото мнение и бам, някой ме товари. Ами представи си, че има хора с по-лабилна психика и се засягст от такива неща и го приемат навътре. Недей така, не бъди така остър изведнъж и то цялото ти съорние да е нападки. Да, разчупи обстановката, аз също го правя, но го прави по-умерено!
Аз съм минал през много спортове, карали с аме на състезания за хода, но винаги е само любителски, на мен да ми е приятно, д ами доставя удовллствие. Да, аматьор съм на ските, но като ми е приятно да съм облечен както аз искам, като мога да се пускам на всички писти по един илк друг начин, ами какво повече му трябва на човек, освен да се забавлява :)
Има някои основни неща, които трябва да изгладя, но сигурно и това ще стане. За да млга да се спускам по начина, по който искам, а не просто да кажа "пуснах се по черна писта" например.
Аз разбирам много добре какво, как и защо го пишеш, но реагираш единствено така, за да ти покажа, че не е правилен този остър подход. Нека има сол, но да не пресолим манджата. А "jas", дори и с други думи да е казал същото, то е от голямо значение. Не винаги е нужно човек да изказва обидни думи, за да обиди някого. Един официален език може да засегне някого, дори и от най-обидните думи. (НИЩО ПО-СЛУЧАЯ, А ПО ПРИНИП).
Със сигурност сте наясно с тези неща, а и много други, защото със сигурност сте по-големи от мен най-малкото. Но човек се учи...
Надявам се и от моите глупости да съм помогнал на някого :)
Be yourself! ;) 
Автор: speedlimit

Изпратено: 11-01-2020 17:57:54
Не вземай нищо чак толкова навътре.Понякога четеш едно ,разбираш друго, а автора е имал предвид трето.В нашия случай ни най малко не го приемай като неприязън - не е така. Това което сме споменали за теб се отнася за много други .Jas го е казал прекрасно - българското население е смирен потребител на повърхностни полуфабрикати , които го завличат към дъното.Просто няма какво друго да добавя към това . И то излиза далеч от рамките на нашия ски форум. Тъй като ти самият даде чудесен пример с един дядка с оръфани панталони , който е далеч напред от тебе в занаята, аз просто реших да се възползувам от него.Знам че с една бира не става. И с 50лева на час не става. Пътят е дълъг и труден. Иска се работа и усилия за да получилш това удовлетворение , което този скъп и опасен спорт има потенциала да ти донесе дори и като аматьор.Тук където съм аз за да пристъпиш в неговите тайни се започва с 1000 долара на час. И както вече казах - пътя е дълъг, и часовете ще са много.А иначе може и друго - да се попързаляш за здраве,да подишаш чист въздух (и това не е малко в днешно време) да се повозиш на лифта . Както виждаш лифта е пълен с хора.Там може и цвета на каската ти да има някакво значение. Така че не се сърди , няма да ти досаждам с негативни коментари. Самият факт ,че ходиш в планината е вече нещо супер позитивно. 
Автор: Marshala90

Изпратено: 11-01-2020 13:58:52
Не знам защо да споделям каквото и да било, след като ми се говори със сърказъм, ирония, неприязън дори. Дори не разбирам защо. Пиша тук с идеята някой да помогне, да ме образова буквално, в тази нова за мен сфера.
Знай, ще аз съм самокритичен и ще се радвам някой да ми дава съвети, но досега не съм срещнал такъв, освен ако не си платя около 50лв. на час (както и правя). А и е под нивото ми да видя някой, който кара добре и да му кажа "айде да ме научиш на нещо" . Нещо което и ти проявяваш като липса и честно казано ми стана много обидно. Дето казват "виновен без вина"

П. С. Да, ще го имам предвид това за линковете, но просто самият сайт и форум е малко... И това за болдването го видях по-късно, но човек се учи докато е жив :D


2  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре