SKI.BG
     Четвъртък, 25 Април 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: quentin

Изпратено: 30-01-2009 11:02:13
Лавиноопасни зони - здължително оборудване, съвети, действия и реакции

Здравейте,

Фрийрайда е много приятно нещо по девствените хълмове и улеи, но за да караш там, трябва да си подготвен - с оборудване, екипировка, с познания за планината и лавините. Ще се радвам ако хората във този форум, споделят малко  опит и информация, защото НЕЗНАНИЕТО УБИВА !
Аз лично съм чувал, че когато се кара по такива места не трябва да се завива/закантва много, да не се отреже лавина. Когато се почива и се спира, трябва да си близо до дърво или храст и да се държиш за него. НИКОГА не се спира за почивка в улей или на оголено място(без клекове и дървета).

Не знам за тези антилавинни сонди и лопати - май със сондата трябва да си пробиеш дупка за да дишаш.

Благодаря на всички за съдействието.

Автор: vorwarts

Изпратено: 03-02-2009 18:48:00
Е, хубава работа, по тази логика да почакаме още 10тина години, да умрат още 20тина нещастници и евентуално тогава да се оборудва службата с подобна техника.. за мен това е несериозно.

Веднъж разглеждах пожарната кола на една селска австрийска пожарна докато нещо я подреждаха пред хангара до Филах и само какво имаше вътре.. от монитор за сърдечния ритъм, през разни метало, електро и незнам си какво търсачи до железничарско фенерче.. За какво им е... за 10те бабички в 20те къщи на баира...

Защо се дразним с "ако-та и защо-та", давайте нещо да се прави, че ще се изтрепеме без време... техника ли ще се купува, доброволци ли ще се обучават, писти ли ще се ограждат, кампания "Обичай и пази планината" ли ще се раздува... нещо да се прави... и без това по пътищата народа се избива доброволно... само планината остана...
Автор: rescue_raho

Изпратено: 03-02-2009 17:54:26
Още инфо-системата  РЕКО ще е ефективна в България когато ски и туристическата продукция произведена фабрично с пасивните отражатели,и продадена в БГ.надхвърли 60% от общо продадената за поне два-три сезона! Тогава-както е в белите страни- самата фирма РЕКО дава активния излъчвател,който така или иначе вече е платен от закупилите си артикули с РЕКО система! Но като знам Илиенци как бълва оригинали Алпина,Спайдер,Салева,Мамут и т.н.не ми се вярва да преминем тези проценти! А дори и ПСС да закупи радара ,кой поема риска да търси затрупан,и да гадае-има ли човека под снега Реко,или няма? Якето му китайско менте ли е или оригинал? Това не само е несериозно,но и опасно когато се касае за човешки живот.Нека законите в БГ проработят, а ПСС има сили и възможност да спазва и прилага онези който я касаят.
Автор: vorwarts

Изпратено: 02-02-2009 22:25:40
Тук става дума за средствата и възможностите. Ясно е, че стане ли белята, ако не си отгоре шансовете за оцеляване са нулеви.

Но по въпроса за рекото и псс, обвинявам директно ръководсвото на службата, защото за толкова време не намери форма с която да убеди застрахователи, банки, курорти, фондации и т.н. възможни инстации, които да осигурят проклетите няколко хиляди пари поне за 2 ръчни радара. Това за България е напълно достатъчно. Знаят се местата, където стават нещастията и те се събират на пръстите на едната ръка. Едното устройство е задължително за района на Банско, а другото за Витоша-Рила север.

Да, активните устройства са вариант, но както е установено в световен план, хората не са дисциплинирани и самоотговорни - не си купуват лични устройства и не ги използват когато влизат в "мекото". За това е измислена пасивната система, вече и най-евтините якета и панталони имат отражатели, но тук не вършат никаква работа... до кога?
Автор: rescue_raho

Изпратено: 02-02-2009 21:27:56
малко инфо-По света се използват и двете системи-с активен излъчвател и пасивен отражател В БГсе наложи активния излъчвател(от фирми като Пипс,Ортовокс и пр.(,не поради бедността на ПСС,а по други причини.Забравяте че в планината ходят алпинисти,туристи ски ралисти,работници,хижари и пр.Няма как всяка група да носи скъп и тежък уред Реко А и статистиката е безмилостна-20% умират от травмите, първите 30 мин. са важни,след това започват куриозните случаи на оцеляване! Не носят ли другите Пипс за търсене ВЕДНАГА!,шансовете са малки!За да излети въртолет с готов екипаж има толкоз условия, че няма място да ми стигне тук! А да поддържа въртолет с екипажи за 2-3 случая зимата е несериозно В алп. страни обикновенно се комбинира с катастрофи по пътища ипр.аварии. Реко-то е добро за големи курорти,като Банско,Боровец,Алеко,Пампорово където основната маса хора са в един ареал с изградени комуникации и възможност за събиране на разбиращи хора за кратко време Но най- важното май е в думите на Меснер "научете се да уважавате планината"
Автор: vorwarts

Изпратено: 02-02-2009 15:23:52
Ех жълтурчо, ако си виждал как пада лавина и ако си ровил сред буците с надеждата да зърнеш я крак я ръка на познат човек, тогава приказвай, а не да редиш празни глупости. Щото всичките ви плямпаници, лавинни курсове, гъзарски екипировки и велики фрирайдерски измишльотини отиват по дяволите при случай като този...
Автор: niki_sap

Изпратено: 02-02-2009 12:54:56
vorwarts - за времето, за което измисли целия си текст можеше да прочетеш поне малко какво представляват, лавините, как да се пазиш от тях и какво и защо ти трпбва като техника и по-специално лавинните предаватели. Основното, което на теб ти липсва е знание по горните въпроси.
Имай предвид само 1 - ако не те намерят през първите 20 мин. от заравянето шансовете ти да оцелееш падат под 50%. Затова ни Реко, ни меко ще те спаси ако ти и твоите приятели не сте оборувани подгходящо - а именно с лавинни предаватели - Пипс, Ортовокс и Мамут са марки лавинни предаватели.
Автор: Inna

Изпратено: 31-01-2009 15:17:39
Значи, ако вземем за пример Стара планина и ако духа от север, северните склонове ще са наветрени, а южните - подветрени.
Автор: vorwarts

Изпратено: 30-01-2009 22:27:45
Какво да ви кажа, лавините не са от вчера и хората са измислили доста неща за да се предпазят от тази катастрофа.

Първо в България местата където се карат ски и са лавиноопасни се броят на пръсти, не е като в Алпите или Скалистите планини. За тези които сами си търсят белята има повече места, но те си знаят. Така че тези райони е добре да се оградят, специално на Банско е задължително когато моментът за падане назрее.

По въпроса с личната екипировка, именно поради бедността на псс, пасивната система за откриване RECCO не е използваема в България. Водиха се сумати разговори, сумати раздувки и накрая нищо. А става дума за едно устройство с цена, в зависимост от мобилността му, от 10 до 18 хиляди евро, а сега може и да е поевтиняло.

Разликата в намирането на изчезнали или затрупани хора между пасивната система RECCO - www.recco.com и активните устройства тип Пиипс, Ортовокс и подобни е в цената. В първия случай, скиора плаща ниска цена за яке, панталон или обувки с вградени реко отражатели, а спасителната служба плаща високата цена на радара с който се откриват отражателите. Във втория случай всички плащат една средна цена /100-500 евро/ за активното персонално  устройство което може да излъчва и да приема. Така  в режим на излъчване всеки може да бъде търсен, а когато превключи в режим на "слушане" всеки може да търси. За съжаление у нас тепърва започва да се разпространява втората система, която я работи я не, зависи кой я ползва.

Имайте передвид, че реко системата действа най-добре ако имате две отразителни плочки, а не както един познат, който си беше купил само яке с едната плочка. Смисълът е, че ако имате 2 плочки на различни места по тялото имате два пъти по-голяма вероятност да бъде хавнато отражението, ако единият от рефлекторите е разположен препендикулярно на другия още по-добре. Но за тази ситема може да говорим, ако карате в Швейцария, Италия, Франция и Австрия, където повечето звена за планинско спасяване имат реко радари, а и да нямат, то разстоянието по въздуха е достатъчно близо за да прелети някой хиликоптер от съседна зона, който има инсталиран радар.

Междудругото, сега разглеждайки сайта на реко видях, че в Полша има 4ри места на които се използва реко системата за издирване... да им имам планините и организацията...

Та тука остава да се груха с пипсовете, ако някой въобще има такива и знае как да ги използва.

На страна са разни фрийрайд екстри, като авалунг и онази червената възглавница, която я показаха в ски&борд списанието. Подобни залъгалки за мене имат само психологически ефект върху ползващия ги, защото цапне ли те няколкостотинтонната мелница и господ не може да ти помогне.
Автор: quentin

Изпратено: 30-01-2009 13:51:05
Браво!
Линка е много добър има мнооого инфо.

Прощавай за неграмотността ми, но по какво се определят термините "подветрен" и "наветрен" склон и дали можеш да дадеш примери.

Благодаря отново и се надявам повече хора да разгледат темата, защото крайно важна и полезна.
Автор: Inna

Изпратено: 30-01-2009 13:11:36
ето това исля. че е добро начало...
http://befsa.com/?q=node/view/5693


2  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре