SKI.BG
     Петък, 29 Март 2024
[english version] english version
FIS World Snow Day Sofia 2022
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ СКИ
FIS World Snow Day Sofia 2021
FIS World Snow Day Sofia 2020
FIS World Snow Day Sofia 2012
ЕДИН СКИ ДЕН НА.. фотогалерии
World Skitest
SKI.BG partner > Yourski.RU
SKI.BG PHOTO GALLERY
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FIS Alpine World Ski Cup Bansko 2009 LIVE
СПОНСОРИ на БФСки
Националният Ски Отбор
NOKIA Snowboard FIS World Cup Big Air Sofia 2007
 
СКИ в България > СКИ порталът!
 
FORUM - SKI in Bulgaria
(moderated by vladi)

Публикувайте Нов Отговор << Обратно към Теми
Създадено от:  
Автор: sta777

Изпратено: 27-01-2010 13:27:38
Проблем със ски обувки

Здравейте,
Краткия ми въпрос е къде в София може да се намери добър консултант / продавач, който да ми помогне в избора на нови ски обувки ? Има ли места където могат да правят промени допълнително по самата обувка за да има крака максимален комфорт без да се губи значително контрола над ските.  На запад си има специалисти в тази дейност но не знам как е тук.

А сега и дългия въпрос.
Моя проблем с досегашните ми ски обувки Rossignol Exalt на три сезона е, че са ми тесни отпред в пръстите въпреки че според каталозите на фирмата, това е модела направен точно за широки ходила. Моите са такива - доста широки отпред ( абе направо плавници). Първия проблем който ми създават сегашните обувки е, че спират кръвообръщението на пръстите ми и след всяко каране освен посмачкани те са тотално измръзнали. Втория проблем е по сериозен. Като не много добър скиор, се случва да отивам  неправилно назад и в резултат големите ми пръсти отиват напред и направо се размазват. Под ноктите става синьо, болки поне седмица и после падат. Докато карам от адреналина и студа почти не усещам кога това става. Но като сваля обувките и затопля краката идва болката. Това е прекалено и смятам, че колкото и да е лоша техниката ми, обувките не бива да ми причиняват такива рани. Случва се вече втори сезон. Обувките не са големи, като махна вътрешния чорап и сложа крака си с големия пръст опрял отпред, отзад остава пръст, пръст и половина както пишат по статиите за избор на обувки. Когато ги избирах, стоях повече от половин час в магазина с тях и ми бяха ОК. Подозирам че може би не ги стягам добре и това спомага за движението на крака напред. Така или иначе съм решил да ги сменям дори съм избрал модели за пробване. По западните форуми пишат че обувки подходящи за хора с широки крака са Technika Mega i може би Diablo от по-висок клас; Head Edge и Atomic B серията. Тези модели ги дават за широчина на ходилото 104-105 мм, а моето като го очертая на картон с химикал излиза 109-110. Та ако някой е имал подобен проблем с широко ходило или просто познава продавач който ги разбира тези неща и може да ми помогне в избора да казва. 

Автор: vorwarts

Изпратено: 10-02-2010 19:18:50
Честито! Радвам се за теб!

С нови удобни обувки, кефът определено си заслужава!
Автор: sta777

Изпратено: 10-02-2010 17:59:14
Благодаря много на всички за съветите и компетентните мнения. Към настоящия момент проблема е решен с нови обувки Атомик B90. Карах два пъти с тях и въпреки че са по-твърди от предишните (флекс индекс 90 ), са ми много удобни и нямам никакви проблеми с измръзването или натиска на големия пръст. Vorwarts знам вица, сега наистина е кеф. :)  Ето и подробностите.

Първо как съм търпял. Ами всички по магазините а и по статиите из интернет казват. „Ски обувките трябва да са ти стегнати и пръста леко да ти опира отпред. Това е нормално. После като ги покараш ще се разширят.” Като ги избирах въпреки че стоях дълго време с тях, ходех, кляках но не усетих проблем. После като карах, мислех, че е нормално да ти убиват малко или да ти е студено на пръстите. Един вид изкуството иска жертви. А и както казва  parapiteka студа обезболява и докато карам почти не усещам болка. Повечето пъти съм нямал сериозен проблем освен измръзването на пръстите. Проблема с ноктите се получи 2-3 пати, но те бяха достатъчни за сменям нокти всяка година. Замислих се дали това е нормално, след един приятел с който карахме видя какви физиономии правя като свалих обувките и ме попита какъв е проблема. При същите условия на каране той нямаше никакъв дискомфорт или измръзване на пръстите. Така разбрах, че всъщност проблемите които имам не са никак нормални, каквито и да са слобостите ми в техниката на каране. Не е нормално обувки които имат флекс индекс само 60 и са направени за комфорт и удобство да ми създават такива проблеми.

След около 5 часа обикаляне по магазините в крайна сметка Атомика ми паснаха най-добре. Един номер по-големи (5мм на дължина) от номера който би трябвало да нося. Имайки предишния опит не посмях да рискувам и да взема точния номер, защото пак чувствах известен натиск на големия пръст. Lange два номера по-големи както препоръча Vorwarts също ставаха, но в магазина изглежда имаха от този номер само модели от най-ниския клас и най-малък флекс индекс – 60. Атомика са среден клас, метални щраймери, флекс 90, което е добре за мен и ми харесаха повече. Отделно че ми ги продадоха с 30% отстъпка защото били миналогодишен модел. Skiman, не знаех за новите модели на Salomon, иначе щях да пробвам и тях. Това с формирането на черупката по крака ми звучи като идеалното решение.

По отношение на карането. Отиването назад се случва само на стръмни участъци, когато искам да намаля скоростта или да спра. Ще го изчистя този недостатък с новите обувки :). Може и да взема някой и друг урок.

По отношение на флекса мисля, че 90 е добро компромисно решение за мен. Но следвайки съвета на parapiteka ще пробвам и по-твърди под наем. В крайна сметка според мен човек трябва да опита различни за да разбере кое му пасва. Сегашните ми обувки пак казвам въпреки по-големия флекс са ми много по-удобни и е удоволствие да карам с тях.
Автор: svetomail

Изпратено: 09-02-2010 21:57:13
При колапс на 40 метра от земята с парапланер едва оцелях. Краката ми ги надупчиха с пирони, едва ходя, но Господ ми остави ските и юркам... Проблема ми е, че при глезените имам кривини, и каквато обувка да сложа - натиска и боли. /а трябваше да ми сложат краката не в гипс, а в скиорска обувка :))/  За сега проблема го лекувам, като на два часа топя краката в сняг и така не усещам болката. Карам с модерни обувки - последен модел "Атомик" изпратени ми от Германия и интересното за тях е, че пише Made In Bulgaria!!!  Трябваше да ги поръчвам чрез човек, защото с фирмата, която исках да направя контакт каза, че не работи с България, ... и още няколко страни от ЕU. Та въпроса ми е, знае ли някой как термично могат да се обработят обувките, за да впаснат точно на счупеняците ми?
null
.
Автор: parapiteka

Изпратено: 03-02-2010 21:25:55
Понеже със се сблъсквал с този проблем; макар и не толкова драстично; като при теб; ще изразя скромното си мнение.По принцип ширината отпред върви във следният порядък 104 мм;102мм;100мм;98 та дори и 96.Проблема обаче е в това че по твърдите и качествени обувки;за да се подобрява контрола са със по малки мм отпред.А за да напреднеш в ските е добре да се кара с твърдост минимум 100.Влезни в сайта на Саломон или Атомик избери съответната твърдост и напиши мм отпред и ще ти излезе съответния модел.Лично аз не съм срещал модели с твърдост 110-120 и ширина отпред 102 мм например.А и няма как да е иначе; защото имаш ли хлабина там контрола отива на кино.Все пак Атомик и Саломон имат модели 102мм с твърдост около 100; което е решение.Но ако ширината ти е 110....не знам дали има такава обувка освен по поръчка.Аз карам с Нордика Спийд Машин 8 и твърдост 100; отпред са 100 мм и макар и че ми се притиска доста крака;взех половин номер по голями и така реших проблема.Ще си навлечеш сериозни ортопедични проблеми ако продължаваш да караш с тези обувки.Студа действа като анестетик и те обезболява и можеш да си навлечеш сериозни травми без дори да усетиш.
Това присядане назад е типична грешка при начинаещите; които инстиктивно се дърпат към склона; и не натискат езика на обувката при каране.
Автор: skiman

Изпратено: 01-02-2010 16:35:07
"Да но с каквито и обувки да караш,колкото и да са ти удобни,като тежестта ти е назад как ще ти е ок :) ? "
Като си вземе подходящи обувки. Например Salomon KAOS. Отпред обувката не е твърда, а има гума, която се раздува при пренос на тежестта назад. Тази година се родих с тях.
Другият вариант е новите модели на Саломон. Имат модели с променлива ширина на стъпалото. Отиваш мериш, мерят, слагаш, печеш, седиш, изстива и черупката(не чорапа) заема формата на стъпалото отпред. Имат си фурна за печене на черупките. В магазина на Яворов до Семинарията.
Автор: vorwarts

Изпратено: 29-01-2010 23:05:36
Драги, в България не се е родил човек който да ти направи обувките. Ако не ти се ходи до Австрия, апропо един от най-добрите буут фитъри там е бащата на Килиан Албрехт, драсни до Горна баня за да ти измерят точната ширина на стъпалото. Това с листа на пода и очертаванията го прави на бебето си за спомен... после пробвай някой от 103мм широките модели на Lange, но с 2 номера по-големи от обувките които носиш всеки ден и накрая сподели какъв кеф е "като не уцелиш.." ако го знаеш вица де.... 
Автор: quentin

Изпратено: 29-01-2010 16:04:55
Абе нещо не ми е ясно или не го казваш... ???
Как може три сезона да караш така????????

Да ти кажа колкото и неправилно да караш, не би трябвало да имаш проблем с краката, ако обувките са ти ок, така че натам се насочи sta777.
:))
Поздрави 
Автор: svasileva

Изпратено: 29-01-2010 14:09:54
Да но с каквито и обувки да караш,колкото и да са ти удобни,като тежестта ти е назад как ще ти е ок :) ?
Автор: quentin

Изпратено: 29-01-2010 13:48:47
Да ти кажа, според мен не е номера да се ограничаваш, за да ти е ок, това с бавното каране изобщо не е решение... :)))
Би трябвало при всякакви условия, с всякаква скорост и натоварване при каране да ти е ок.

Мисля, че във всеки сериозен магазин има сериозни специалисти, които да ти помогнат - СЛС, Макспорт, Алпинспорт, Спортракс и т.н.

Ако не става - нови обувки! :))
Автор: svasileva

Изпратено: 29-01-2010 11:15:05
Здравейте,според мен за сметка на адреналина се научете да не Ви е тежестта назад,така че предните Ви пръсти да се забиват напред,според мен това е по-важно,отколкото да карате бързо


2  Следваща страница

ТУК ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕТЕ ЗА ДА ПУБЛИКУВАТЕ СВОЙ СОБСТВЕНИ ТЕМИ И ОТГОВОРИ

РЕГИСТРИРАНЕ НА НОВ ПОТРЕБИТЕЛ!

Моля, използвайте browser IE5+ или Netscape4+ за да публикувате нови теми и отговори


ВНИМАНИЕ! В .ски ФОРУМ на SKI.BG е прието публикуването на теми и коментари/съобщения, свързани със ски и сноуборд спорта. Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG. Не се допуска публикуването на теми и коментари, нарушаващи добрия тон, както и публикуването на теми и коментари с комерсиално съдържание. Недопустимо е препубликуване на теми и коментари с еднакво или идентично съдържание! Подобни теми и коментари ще бъдат игнорирани, а достъпът на злоупотребилите потребители ще бъде забранен. За публикуване на комерсиални съобщения и реклама изпратете запитване. Лични обяви можете да публикувате само в раздела .ски обяви. Не злоупотребявайте със съобщенията. Те НЕ са анонимни. SKI.BG оказва пълно съдействие на властите при установяване на самоличността на потребители, изпращащи нецензурни или обидни текстове на лична, религиозна, верска или политическа основа и съобщения, нарушаващи добрия тон.

ВАЖНО! За да публикувате нови теми и коментари/съобщения, е необходимо да се регистрирате. При Log-in /ВХОД/ в системата, всеки път след първоначалното въвеждане на Username /Потребителско име/ и Password /Парола/ е необходимо да потвърдите установения от системата потребител с повторно натискане на бутона Log-in. В .ски ФОРУМ след публикуване на тема или коментар може да редактирате съдържанието им в полето за текстова редакция, след като натиснете иконата „Редактирай” в ляво над реда „Автор:вашето потребителско име”. За да бъде приета редакцията на текста, е необходимо да натиснете бутона „Публикувайте”. Вие може също така да редактирате вашия личен потребителски профил като натиснете иконата „Редактирай” вдясно на реда, над блока с темите - „Logged-in като вашето потребителско име”. За да предотвратите публикуване на теми и съобщения от други лица с вашето потребителско име, след приключване на работа в .ски ФОРУМ, затворете браузъра. Сортирането на темите може да става по възходящ ред спрямо датата на публикуване на най-новите теми – натиснете „Последна Тема” или спрямо датата на публикуване на най-новите съобщения – натиснете „Последен Отговор”. Най-новите съобщения във всяка тема са винаги най-отгоре, на първа страница. В .ски ФОРУМ имате възможност да търсите по ключови думи в съдържанието на вече публикувани теми и коментари. Въведете дума в полето за търсене, изберете от падащото меню групата на търсене в теми, в съобщения или на автори и натиснете бутона „Търси”. В .ски ФОРУМ на SKI.BG се допуска публикуване на теми и коментари на кирилица и латиница.


___________________________
[xt] MSGBOARD v2.0 POWERED
 
 
 
© 2002-2019, SKI.BG > www.ski.bg > www.skibg.com > SKI.BG > СКИ в България > СКИ Порталът! All rights reserved. Всички права запазени. Terms & Conditions - Условия за ползване. Powered by [xt]. нагоре