SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Линдзи Вон: Искам на топло, там, където има плаж! - 18 Декември 2012 - 11:44

Само още 5 победи трябват на Линдзи Вон (28 г.) до рекорда на Анемари Мозер-Прьол. С което след това американката ще се превърне в най-великата скиорка за всички времена. В интервю за „Блик” Линдзи говори за кариерата си, както и за някои особености от личния й живот. Студът не ми харесва, в някои дни съм като мъртва и не знам как избутвам, признава американката.

Линдзи, стартирахте зле сезона. После дойдоха и чревните ви проблеми през ноември. Как се чувствате сега?
- Доста добре! Имам предвид, че имам и добри, и лоши дни. Коремът все още ме боли. Смешно е, но с нищо не бях променила храненето си, продължавах да закусвам едно и също. И изведнъж се наложи да мина през толкова тежък период. Това беше нещо, с което повече не искам да се сблъсквам в живота си.

А сега ви чака и дълъг сезон.
- Така е. А на мен винаги ми се е удавало да съхранявам енергията си до края на сезона. Сега съм изнервена, защото не знам как ще ми се отразят проблемите в по-дългосрочен план. Но няма какво повече да направя от това да внимавам повече.

Ще можете ли да се борите за голямата световна купа?
- За момента мога, но не знам как ще се развият нещата в следващия месец. Оптимистка съм, че всичките тренировки през лятото не са отишли напразно. Но сега съм изморена, а още е началото на сезона. Трудно ми е!

И преди сте казвали, че всяка година трябва да се борите и срещу нещо ново.
- Винаги има нещо. Наскоро говорих с един приятел по темата. Може би е просто малшанс. Но това положение много ми лази по нервите. Но в живота е така. Той поставя предизвикателства пред всички нас и ние трябва да се справяме с тях по възможно най-добрия начин.

Определено сте загубили маса. Изглеждате по-слаба от старта на сезона в Зьолден. Или просто впечатлението ни е грешно?
- Не, наистина съм отслабнала. Но не чак толкова, колкото някои спекулират. Говореше се за 25 кг... (Смее се.)

По принцип жените не се питат за килограмите им. Но все пак – колко килограма загубихте?
- Около 3 кг. Не е нещо особено, но въпреки това силите ми и издръжливостта определено пострадаха.

А точно върху тях сте работили цяло лято, нали?
- Да, и това е най-потискащото. Прекарах много време с колелото и във фитнеса. А покрай болестта всички това замина. Може би трябваше просто да изляза във ваканция...

Къде щяхте да отидете?
- Там, където винаги е топло, там, където има плаж, море и топла вода. А не някъде, където е минус 20 градуса!

Значи сте си избрали неподходяща професия.
- Знам! Звучи малко глупаво, но студът не ми харесва. Наистина! Често се оплаквах от това в Сент Мориц. Вятърът там беше наистина сковаващ.

Няма ли да приключите скоро с този живот през зимата?
- Ооо не, понякога си мисля, че ще продължавам да карам до олимпиадата в Пионгчанг (2018 г.). Друг път пък ми се иска веднага да изляза във ваканция. Но аз обичам ските. Въпреки че ми се отразяват на силите, защото винаги съм под напрежение. Една непрекъсната борба! И все някога ще дойде времето, в което няма да искам да се боря повече. Но си мисля, че дотогава ще минат още няколко годинки...

Вече сте постигнали толкова много. Откъде намирате мотивацията да продължавате?
- Тежко е. По-леко е само по състезанията. Но понякога през лятото е наистина трудно!

Какво ви мотивира сега?
- В момента ме мотивират олимпиадата в Сочи през 2014 г. и домашното световно първенство в Бийвър Крийг през 2015 г. Рекордите, който наближавам, също са голяма мотивация. Въпреки това обаче в някои дни съм като мъртва и се питам как изобщо избутвам стартовете.

Но въпреки това не ви липсва желанието да продължавате да се развивате.
- Трябва да се развивам, иначе не мога да бъда бърза. Защото сега всички са бързи. Аз се пришпорвам постоянно. Защото, ако не го правя и не намирам път как да съм по-добра от останалите, те ще ме изпреварят. Това е положението, когато си №1 и искаш да си останеш там.

Но вие сте на върха вече няколко години.
- Това не прави нещата по-лесни. Две години поред спечелих хеттрик от победи в Лейк Луис. И сега, ако постигна по-малко там, просто няма да е достатъчно добро. Напрежението е постоянна величина. Постоянно очакване да се представя на висота.

Остават ви още 5 победи до рекорда на Анемари Мозер-Прьол. Мислите ли за това постижение?
- Аз съм в положение, в което рекордът вече не е толкова далеч. И е трудно да не мисля за него. Но трябва да остана концентрирана и да мисля старт за старт. Надявам се, че мога да карам достатъчно бързо, за да доближа още повече рекорда и да го счупя. Защото рекордите ще останат, даже и след като прекратя със ските.

Срещали ли сте се с Мозер-Прьол?
- Да, миналата година във Флахау. Покани ме на кафе и беше много любезна. Преди 3-4 години гледах едно нейно интервю по телевизията в Австрия. Питаха я дали някой някога ще счупи рекорда й. И тя каза моето име. Тогава това означаваше много за мен. Стана ми много приятно. Много я уважавам. Тя е най-голямата ски легенда на всички времена. Като Ингемарк Стенмарк. Двамата бяха просто недосегаеми!

А съвсем скоро рекордът ще бъде на Линдзи Вон?
- Ще видим, все пак трябват още няколко победи.

Изглежда, че този сезон битката за голямата световна купа ще бъде между вас и Тина Мазе. Тя ли е новата ви голяма съперничка на мястото на Мария Хьофъл-Рийш?
- В последните няколко години бяхме Мария, Тина и аз. И Тина определено вече е по-близо до мен. Не е никаква тайна и че иска да спечели голямата световна купа. Но Мария и Джулия Манкузо също са в играта. Хубаво е за нашия спорт, че всичките тези скиорки ги има. И наистина уважавам много това, което прави Тина. Тя определено е невероятна състезателка.

Себастиан Лавойе, Гаел Кажо
blick.ch

Била е зомби на антидепресанти

Животът на Линдзи изглежда идеален, но съвсем не е така. И нейното битие си има тъмна страна. Става дума за системна употреба на антидепресанти заради постоянна депресия, както разкри самата тя пред американското сп. „Пийпъл”. „Целият ми живот изглежда перфектен за другите хора, но и на мен ми се налага да страдам – твърди Линдзи. – Плачех, преди да си легна, а на другия ден бях в планината и всичко пак беше наред. Но след това дойде един момент (2008 г.), в който вече не ми се ставаше от леглото. Нямах никакви надежди, чувствах се празна, като зомби! И един ден си казах: Няма значение дали ще продължавам да печеля състезания, просто не можех да продължавам да живея така.”
Тогава тя се подлага за пръв път на лечение и състоянието й бързо се подобрява. А миналата година направи още една голяма промяна в живота си – разведе се със съпруга си Томас, който бе и неин треньор. И официално отново е свободна жена. Макар че слуховете я пращат в леглото на голфъра плейбой Тайгър Уудс.

7 дни спорт
Понеделник, 17 Декември 2012 

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL