SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : ДЕН 9 - 19 Февруари 2006 - 23:49
ОЛИМПИАДА ТОРИНО 2006

Отложиха старта на супергигантски слалом при жените за понеделник

Стартът на супергигантски слалом при жените от състезанията по ски алпийски дисциплини на 20-тите зимни олимпийски игри в Торино е отложен за 20-ти февруари, понеделник, обявиха организаторите.

Причина за промяната в програмата станаха неподходящите атмосферни условия. По пистата има мъгла, вали сняг и видимостта е лоша.

Гигантският слалом при мъжете също ще бъде в понеделник в Сестриере.

В супергигантския слалом при жените фаворити са Михаела Дорфмайстер от Австрия, златен медалист на спускане и Аня Персон от Швеция, която вече спечели два бронзови медала.

Яница Костелич от Хърватия обяви, че ще пропусне старта, тъй като все още е с висока температура.

19.02.2006
Спорт НетИнфо 

***

Яница Костелич няма да участва в супергиганския слалом
 
Хърватката Яница Костелич, която днес спечели олимпийската титла в комбинацията, няма да участва в утрешния супергигански слалом поради заболяване, предаде агенция Ройтерс.

"Почти 99 процента няма да участвам в супергиганския слалом утре. Нуждая се от повече сила. Чувствам се наистина много слаба", каза Костелич, която е олимпийска вицешампионка в тази дисциплина.

Хърватката, 24-годишна, днес стана първата алпийка в историята с четири златни медала от олимпийски игри, след като победи в комбинацията. Тя обаче пропусна спускането в Торино поради учестен пулс.

Костелич спечели олимпийско злато в слалома, гигантския слалом и в комбинацията и взе сребро в супергигантския слалом преди четири години в Солт Лейк Сити. Тя няма олимпийски медал само от спускане в своята кариера.

18.02.2006
Спорт НетИнфо

***

Яница Костелич ще реши в последния момент дали да участва в суперджи утре
 
Хърватката Яница Костелич се чувства по-добре и утре три часа преди старта ще реши дали да участва в супергигански слалом, който днес бе отложен заради лошо време за понеделник, предаде агенция Ройтерс.

Костелич, която вчера спечели олимпийската титла в комбинацията, снощи заяви, че няма да участва в утрешния супергигански слалом поради заболяване, но вече се чувства значително по-добре.

"Тя вече се чувства по-добре. Почиваше днес, защото последните осем дни имаше напрегната програма. Все още не сме сигурни дали ще участва в старта утре. Ще решим три часа преди състезанието", заяви лекарят на хърватския отбор Ведран Павлек.

Хърватката, 24-годишна, стана първата алпийка в историята с четири златни медала от олимпийски игри, след като победи в комбинацията. Тя обаче пропусна спускането в Торино поради учестен пулс.

Костелич спечели олимпийско злато в слалома, гигантския слалом и в комбинацията и взе сребро в супергигантския слалом преди четири години в Солт Лейк Сити. Тя няма олимпийски медал само от спускане в своята кариера.

19.02.2006
Спорт НетИнфо

***

Италианците шампиони на 4 х 10 км за мъже

Отборът на Италия спечели първия си златен медал на ски бягане на 20-тите зимни олимпийски игри в Торино след като победи в щафетата на 4 х 10 километра при мъжете.

Пиетро Пилер Котрер направи перфектно бягане на трети пост, а Кристиан Дзордзи спринтира към финала пред въодушевената местна публика, развяваща италиански знамена.

Сребърният медал е за Германия, чиито бегачи изпревариха ведите само с 0.3 секунди. За Швеция това е първи медал в дисциплината от 1988 година досега.

Съставът на Норвегия, олимпийски и световен шампион в щафетата, остана на пето място и продължава ужасяващо слабото си представяне в ски северните дисциплини на тези Игри. Норвежците все още нямат златен медал в тях нито при мъжете, нито при жените.

Франция подаде контестация срещу Швеция, тъй като според французите в шведският скиор е попречил на френския си колега в момента на предаването на щафетата в последния пост.

"Ние подадохме контестация пред журито защото шведски състезател пресече пистата в момента на предаването на щафетата",

заяви спортният директор на френския отбор Жан-Пиер Бюрде. Тази маневра на шведите попречи на предаването на щафетата между французите Еманюел Жоне и Венсан Витоз.

19.02.2006
Спорт НетИнфо 
 
Резултати от старта на щафетата 4 x 10 километра при мъжете от състезанията по ски-бягане на 20-тите зимни олимпийски игри в Торино:

1.Италия - 1.43:45,7 часа
(Фулвио Валбуза, Джорджо ди Джента, Пиетро Пилер Котрер, Кристиян Дзордзи)
2.Германия - на 15,7 секунди
(Андреас Шлютер, Йенс Филбрих, Рене Зомерфелдт, Тобиас Ангерер)
3.Швеция - на 16,0 секунди
(Матс Ларсон, Йохан Олсон, Андерс Сьодергрен, Матиас Фредриксон)
4. Франция - на 37,1 секунди
(Кристоф Перия, Александр Руселе, Еманюел Жоние, Венсан Вито)
5. Норвегия - на 1:10,6 минути
(Йенс Арне Свартедал, Од-Бьорн Хиелмесет, Фроде Естил, Торе Рууд Хофщад)
6. Русия - на 1:24,2 минути
(Сергей Новиков, Василий Рочев, Иван Алипов, Евгений Дементиев)

***

Австрийците с двоен триумф на Голямата шанца

Австриецът Томас Моргенщерн спечели олимпийската титла по ски скокове на голяма шанца. С феноменален втори скок от 140,0 метра 19-годишният Моргенщерн събра 276,9 точки и изпревари само с една десета от точката сънародника си Андреас Кофлер.

С бронза се окичи норвежецът Ларс Бистьол, който завърши с резултат от 250,7 точки.

Това бе първа титла за Австрия в ски скоковете от голяма шанца на Олимпийски игри след успеха на Карл Шнабъл преди 30 години.

Кофлер, 21-годишен, поведе след първите скокове, след като преодоля дистанция от 134,0 метра. Той взе аванс от 4,3 точки пред Моргенщерн, който остана втори със 133,0 метра.

При вторите опити Бистьол, който стана олимпийски шампион в Торино в състезанието от малка шанца в неделя, успя да се изкачи с две места от пето до трето и взе втори медал от игрите.

Бистьол преодоля 127,5 метра при първия си опит, но с втори скок от 131,5 метра, той успя да изпревари сънародниците си Роар Льокелсьой и Бьорн Ейнар Роморен.

Драмата обаче тепърва предстоеше.

Моргенщерн бе първи. Той направи изключителен скок от 140,0 метра и убедително поведе. Той бе най-доброто постижение в състезанието и само на половин метър от рекорда на шанцата.

Голямата напрежение не даде сериозно отражение на лидера от първите опити Андреас Кофлер и той скочи 139,5 метра, което изглеждаше достатъчно. Стилът на приземяване на Кофлер обаче не бе така добър и в крайна сметка той остана със среброто с възможно най-малкия пасив от 0,1 точка след Моргенщерн.

Така за трети път в историята на Олимпийските игри скоковете от голяма шанца бяха решени от възможно най-малката разлика от 0,1 точка.

Носителят на Световната купа за миналия сезон Яне Ахонен /Финландия/ отново не успя да покаже класата си. Със скокове от 123,5 и 128,5 той остана едва девети с 234,1 точки.

Настоящият водач за Световната купа Якуб Янда /ЧЕхия/ имаше още по-лош ден. Той остана десети с 230,5 точки след опити от 122,0 и 128,0 метра.

Олимпийският първенец от Солт Лейк Сити'2002 Симон аман от Швейцария бе далеч от най-добрите. Той завърши 15-и с 218,0 точки след скокове от 120,5 и 124,5 метра.

19.02.2006
Спорт НетИнфо 
 
Крайно класиране в ски скоковете от голяма шанца:

1. Томас Моргенщерн /Австрия/ - 276,9 точки /133,0 метра и 140,0 метра/
2. Андреас Кофлер /Австрия/ - 276,8 точки /134,0 и 139,5/
3. Ларс Бистьол /Норвегия/ - 250,7 точки /127,5 и 131,5/
4. Роар Льокелсьой /Норвегия/ - 242,8 точки /131,0 и 125,0/
5. Мати Хаутамеки /Финландия/ - 242,4 точки /126,0 и 129,5/
6. Андреас Кютъл /Швейцария/ - 239,1 точки /127,5 и 127,0/

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL