SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : ДЕН 11 - 21 Февруари 2006 - 18:04
ОЛИМПИАДА ТОРИНО 2006

Австрийците спечелиха олимпийско злато в отборния ски-скок

Водени от 19-годишната сензация Томас Моргенщерн австрийците спечелиха златния медал в ски-скока отборно за първи път в историята на Зимните олимпийски игри. Андреас Видхьолцъл, Андреас Кофлер, Мартин Кох и Томас Моргенщерн взеха и отборната титла с 984.0 точки само два дни, след като Моргенщерн и Кофлер се окичиха със злато и сребно в скоковете от голяма шанца. От въвеждането в програмата на Зимната олимпиада на тази дисциплина през 1988-а година в Калгари австрийците бяха печелили сребро и бронз, но никога злато.

19-годишният Моргенщерн, чийто чичо Алоиз Моргенщерн е представял Австрия на Зимната олимпиада през 1976-а година Инсбрук, донесе златните медали на отбора си със скок от 140.5 метра, което беше и последният опит в състезанието.

"Първият ми опит не беше никак сполучлив, но пък за сметка на това вторият си беше направо мечта, златен скок. Това е истински сън, не мога да повярвам, че за два дни спечелих два златни медала от тези Игри", коментира Моргенщерн след края на състезанието.

Австрия водеше с 5,4 точки напред след първия скок благодарение на опита от 133.5 метра на Кофлер. След първия скок втори и трети съответно бяха Финландия и Германия.

Финландия остана на второ място с 976.6 точки, както се беше класирала и през 2002-а година в Солт Лейк Сити, а третото място с 950.1 точки е за Норвегия, чийто последен скачач Роар Льокелсьой постави рекорд на шанцата от 141 метра. Този скок на ветерана Льокелсьой обаче реално се оказа решаващ, за да останат германците без медал след състезанията от нормална и голяма шанца. Те финишираха четвърти с 922.6 точки.

Мати Хаутамеки от Финландия спечели втори медал, докато Ларс Бюстьоел спечели трети във всички състезания от програмата на ски-скоковете досега.

21.02.2006
Спорт НетИнфо

***

Феликс Готвалд шампион на северна комбинация - спринт

Австриецът Феликс Готвалд стана олимпийски шампион на северна комбинация - спринт. Носител на сребърен медал е Магнус Моан (Норвегия), а на бронзов - Георг Хетих (Германия). Феликс Готвалд бе на 12-то място в ски-скока със 112,1 точки и скок от 123 метра, но в ски-бягането на 7,5 километра навакса изоставането и спечели първия си индивидуален златен олимпийски медал в кариерата.

Това е третият олимпийски медал за Готвалд от Торино 2006 след златния медал в отборното и сребърния в индивидуалното състезание.

Феликс Готвалд, роден на 13 януари 1976 година в Цел ам Сее, има и три бронзови олимпийски медала от Солт Лейк Сити 2002.

Готвалд изпревари с 5,4 секунди норвежеца Магнус Моан, който спечели бронзов медал в първия ден на олимпиадата в северната комбинация. Магнус Моан бе 13-ти в ски-скока със 111,8 точки и скок от 124 метра.

Георг Хетих, който бе първи в ски-скока със 125,7 точки и скок от 133,5 метра, вече има пълен комплект медали от Торино 2006 - златен медал в северната комбинация в първия ден на олимпиадата и сребърен медал в отборното състезание.
 
21.02.2006
Спорт НетИнфо 

Зимни олимпийски игри Торино'2006 - северна комбинация (спринт):

1. Феликс Готвалд (Австрия) - 18:29.0 минути
2. Магнус Моан (Норвегия) - 18:34.4
3. Георг Хетих (Германия) - 18:38.6
4. Жазон Лами Шапюи (Франция) - 18:51.5
5. Яко Талус (Финландия) - 18:58.1
6. Петер Танде (Норвегия) - 18:59.1 минути.

***

Мария Киркова от три дни е в Олимпийското село

На 19.02. вечерта, Мария Киркова се присъедени към нашите олимпийци в Торино. Вече три дни тя се подготвя за старта на слалома, който е на 22.02.

Поради изключително заледеното трасе за тренировки Мария вече счупи един чифт ски и има нужда от нови, но от фирмата "Blizzard" могат да й ги доставят едва в деня на състезанието.

Контузията на пръста на ръката няма да попречи на нейното участие. Гипсовата лонгета е сменена със стегната превръзка.

Единствен проблем е това, че заради контузията тя не може сама да си подготви ските за състезанието.

Отборният дух на нашите алпийци отново бе доказан с факта, че Стефан Георгиев се нае да подготви състезателните, а Михайл Седянков тренировъчните ски на Мария. И двата чифта не са в много добро състояние, но в момента тя  разполага  само с тях.

На старта тя ще бъде пусната от Стефан Шаламанов и масажиста на отбора, по средата ще помага шефа на треньорите Едуард Райхарт, а на финала ще я посрещнат; Генералния секретар на БФ Ски г-жа Пепа Мицева, както и състезателите Стефан Георгиев, Михайл Седянков и Деян Тодоров.

УСПЕХ МАРИЯ !!!

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL