SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски скок новини : Владимир Зографски: Големите сили вече ме приемат за заплаха - 27 Април 2013 - 22:55
Интервю на в-к 7 дни спорт със ски скачача от Самоков

Владимир Зографски приключи най-добрия си сезон в ски скока. Талантът от Самоков, който на 14 юли ще навърши 20 години, вече приключи с почивката си, а снощи тръгна за Австрия, където започва подготовката за следващия сезон. "7 дни спорт" потърси Зографски, който говори за сезона в ски скока, за живота в Австрия и за олимпиадата в Сочи.


Нац.треньор Емил Зографски и ски скачачът Владимир Зографски пред Националния стадион "Васил Левски", малко след като Влади получи купа "България" 2013 в ски скока, фото: SKI.BG

Как гледаш на сезона в Световната купа? Завърши 33-и, доволен ли си?
- Сезонът беше доста успешен, най-успешният досега в моята кариера и съм доволен. Дебютирах в ски полетите и се видя, че големите шанци ми допадат повече. Щастлив съм от това нещо.

Хората у нас понякога казват: "Е, 33-и, какво толкова?". Колко скачачи участват в Световната купа или се опитват да влязат в нея?
- Участват изключително много състезатели. Тази година хората с точки са около 350. Отделно има много участници, които не успяват да стигнат точките.

Разбрахме, че участваш без лекар, без ваксмайстор.
- Да, повечето отбори са с екип от 20 души. А ние сме само двама. Не разполагаме нито с ваксмайстор, нито с психолог, нито с масажист, доктор и т.н.

Само ти и баща ти Емил, така ли?
- Да, ние двамата.

Тренираш и се състезаваш общо 300 дни в годината. От колко време си почивка сега и успя ли да си починеш?
- Сезонът свърши на 25 март. Оттогава почивах до днес (б.а. - вчера). Днес ми е последният почивен ден официално и от утре вече започваме сериозната работа.

Къде започвате?
- Доколкото разбрах, в Германия. Сега тръгваме за Австрия, ще започнем с физическа подготовка през събота и неделя, а след това отиваме в Германия, зависи къде работят шанците. Предполагам, че тези дни ще има информация.

Какво включва самата физическа подготовка?
- Различно. Понякога правя бързини, спринтове, тренираме за рефлекс, за реакции, за сила, ходя във фитнеса. Всякакви неща, не е само скок.
Включително играя волейбол и футбол, различно е

Успя ли да си починеш в този месец и какво правиш в почивката, която явно не ти се случва често?
- Спокойно мога да кажа, че не успях да си почина. Прибрах се в България, трябваше да ходя насам-натам, горе-долу беше като в състезателен период. Иначе гледам да спя колкото се може повече. По този начин разпускам най-вече.

По време на състезателния сезон остава ли ти време за нормален сън?
- Различно. Понякога - да, но в повечето случаи не бих казал. Трябва да се набляга повече на тренировките, а те са двуразови и в повечето случаи ставаме рано сутрин. Това е най-удобното време за тренировка на шанцата, защото няма много хора, по-спокойно е, а освен това не е и толкова ветровито.

Кога е по-тежко за тренировка - лятото или зимата?
- Еднакво е. Единствената разлика е, че лятото е топло, а зимата студено. Специално за подготовка и тренировка лятото е по-добре
До някаква степен е и по-лесно. Настилката, т.нар. пластмаса, има 10 см дунапрен и е доста по-леко, отколкото през зимата.

През юни и юли другите са на море, а ти скачаш и тренираш.
- Да, но все пак това е спортът. Ако искаш да се развиваш, трябва да се тренира.

С толкова тренировки и състезания сигурно ти липсват много неща. Какво ти липсва?
- В последно време най-вече ми липсва домът. Особено откакто живея в Австрия. Там стандартът е по-различен, най-много ми липсват приятелите, близките.

Каква е разликата в живота в Австрия?
- Доста по-скучен е. Хората са изключително странни, малко по-студени, имат съвсем различни разбирания в сравнение с българите. Това е гадно нещо.

Ти живееш с Инсбрук. Успя ли да завържеш приятелства там?
- Приятелства много, но хората са по-различни. Имат други разбирания и не е както в България.

Какво стана с образованието?
- Завърших миналата година. Кандидатствах в НСА, но не ме приеха. Казаха ми, че имам двойка по спорт и че няма дисциплина ски скок.

За какво кандидатстваше?
- Исках за треньор, но не стана. Сега ще опитам директно в Австрия с мениджмънт.

Какво значи двойка по спорт?
- И аз не знам. Един ден преди изпита ми се обадиха и казаха въобще да не ходя, защото имам двойка по спорт.

Доста странно звучи това.
- Е, това все пак е България, странни неща тук няма.

За ски скока трябва да поддържаш килограми, от които зависи екипировката.
- Да, има регламент, една специална таблица, с която се ограничават дължината на ските според височината и килограмите на състезателя. Това е регламент от 2006 г.

Спазваш ли режим, поддържаш ли килограми?
- Трябва, да. То няма максимум или минимум в теглото, трябва да си точно в едни килограми. Аз трябва да съм 55,600 кг заедно с екипировката, в която влизат гащеризонът и обувките.

Сигурно се е случвало да имаш дни, в които не трябва да пиеш даже вода.
- Случвало се е.

Всички в ски скока те хвалят много, но какво казват конкурентите за теб? Австрийци и германци сигурно гледат странно на теб, защото си сред най-добрите, без да имаш техните екипи и възможности.
- На тях им е интересно как се случват така нещата
Те са хора, които разполагат с големи екипи, със сериозни средства, с много спортни комплекси, много условия. Доста им е интересно как точно се получават нещата и как съм стигнал до това ниво, но и аз не мога да го обясня.

А има ли хора, които те гледат с лошо око. Преди доста години Мануела Малеева каза, че в тениса например в началото не са приемали добре, когато кажеш, че си от България.
- Не знам, преди може би имаше, но сега ме гледат по-скоро като конкурент. Не са с лошо мнение, приемат ме като заплаха.

Догодина идва олимпиадата в Сочи. Какви са очакванията ти за игрите?
- За очаквания е рано да се говори, защото има много време, в ски скока се случват много неща. Не мога да кажа сега, ще се разбере в началото на зимния сезон най-вероятно. Но се надявам да направя два добри скока и да направя един добър резултат.

Феновете в България свързват зимните спортове най-вече с теб и със Сани Жекова и сигурно ще имат очаквания за добро представяне. Тежат ли ти тези очаквания?
- Бих казал, че тежат, но няма начин. Това е спортът. В същото време това нещо ме мотивира малко или много.

Емил Николаев
в-к 7 дни спорт
Събота, 27 Април 2013 

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL