SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Шабан Мустафа с изключителен успех на Юнгфрау маратона в Швейцария! - 16 Септември 2013 - 11:38

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ, МАРАТОН (SKI.BG) -- Националният ни шампион по маратон и планинско бягане Шабан Мустафа (ОСКЛА Шампион - Сунгурларе) представи блестящо България тази събота с изключителното си постижение на един от най-известните в света и най-престижни планински маратони - Jungfrau-Marathon в Швейцария! Атлетът от Нова Загора застана на старта в Интерлакен заедно с общо 4000-те участника, професионалисти и аматьори, и пое по класическата дистанция от 42,2 километра в група с лидерите от първа линия, сред които бяха и няколко от най-добрите в света маратонци и планински бегачи. С отлично темпо и правилно разпределяне на силите, в крайна сметка Шабан Мустафа пресече финала 8-ми, като преди него завършиха само четирима африканци (от Кения и Еритрея) и по един представител на Швейцария, Чехия и САЩ.


Шабан Мустафа (България)

След като спечели и Витоша Рън 2013 - четвъртото състезание по планинско бягане от веригата изкачвания на първенците на 4-те най-големи български планини, организирани от Сдружение "Маратон" - Шабан Мустафа сподели с екипа на SKI.BG, че благодарение на БФЛА вече има всички необходими документи, резервации и самолетни билети и продължава усилено да се готви за участието си в маратона Юнгфрау. Въпреки че очакваше да срещне много голяма конкуренция на това най-престижно световно състезание по планински маратон, както той сам отбеляза, Шабан в момента е може би единственият български лекоатлет, който има много добра подготовка и форма както в планинското бягане, така и в мратона. Затова имаше очаквания за сръвнително добро представяне имено в такъв тип състезания - планинско бягане с голяма денивелация, при това в дълга "маратонска" дистанция. Но благодарение на изключителната му подготовка, дисциплина, скромност и умение да разпределя силите в стръмните изкачвания, заради които заслужено е любимец на българската публика, Шабан Мустафа постигна много повече от очакваното, за което искрено го аплодираме!

В допълнение трябва да отбележим, че с общото си време от 3:04.12,2 ч. българинът се нареди на бронзовото 3-то място в Юнгфрау маратона 2013 във възрастовата група мъже до 35-годишна възраст, тъй като петима от атлетите пред него влизат в категорията мъже до 20 години.

Стартът на маратона Юнгфрау е в швейцарския курорт Интерлакен, на надморска височина 570 метра. През първите 15 километра се бяга по равно шосе, но още преди преполовяването на дистанцията в Лаутербрюннен маратонците трябва да преодолеят първото значително изкачване, а на 4,5 километра преди швейцарския топ-курорт Венген (на 30-тия километър) им предстои изкачване с още 500 метра по вертикала. Най-високата точка от дистанцията е на гребена Лоухерфлю (2205 м.н.в.) на 40-тия километър, след което следва спускане към финала с изключително красива гледка към насрещния планински масив Юнгфрау ("Девица" на немски). Планината Юнгфрау е обект от Световното природно наследство на ЮНЕСКО, поради което броят на участниците в маратона е ограничен до общо 4000 човека.

На старта на маратона Юнгфрау тази година за първи път застана и шампионът на Европа по маратон, който е и призьор от световното първенство Виктор Рьотлин (Viktor Röthlin) от Швейцария. До средата на дистанцията той уверено водеше колоната, в група с още четирима бегачи от Източна Африка, като на 21-вия километър те дадоха време 1 час 10 минути и 37 секунди. Тежкото изкачване към Венген след това обаче значително размести състава и реда на лидерската група.

С общо време 2:50.28,4 ч. цветнокожият африканец Джефри Ндунгу (Geoffrey Ndungu) от Кения спечели 21-вото издание на Jungfrau Marathon, като със съвсем малко пропусна да подобри рекорда на състезанието, поставен от Джонатан Виат (Jonathan Wyatt) през 2003-та година.


Джефри Ндунгу (Кения)

На второ място се нареди настоящият световен шампион по планинско бягане Петро Мамо (Petro Mamo) от Еритрея, а при дебюта си в това състезание европейският шампион по маратон Виктор Рьотлин от Швейцария също успя да скочи на подиума, завършивайки на трето място с време (2:53.31,5 ч.).


Петро Мамо (Еритрея)

"Аз съм много доволен от представянето си. За мен това беше уникален експеримент, който беше и истинско забавление" - каза след финала Рьотлин, чийто личен рекорд, поставен на маратона в Токио, е 2:07.23 ч.


Виктор Рьотлин (Швейцария)

Четвъртото място зае бегачът Роберт Крупичка от Чехия, който се оказа майстор в планинското бягане. В средата на дистанцията той се движеше едва 17-ти, с огромно изоставане от лидерската петица, но при изкачванията показа възможностите си като "планинец", изпреварвайки мнозина, преди да финишира четвърти.

Единственият български представител в Юнгфрау маратона Шабан Мустафа също демонстрира отличните си способности на "катерач" - на 10-тия, 15-тия и 21-вия километър той се движеше на 12-та позиция в класирането, на 25,6-тия кимометър дори изостана на 14-та, но със започването на стръмното изкачване към Венген постепенно взе да наваксва - 10-ти на 30,2 км, 9-ти на 37,9 км и накрая 8-ми на финала (42,2 км). За статистиката, в първата половина на маратона той се е движил със сумарно време за 12-та позиция, докато във втората половина - с време за 6-та позиция.


Шабан Мустафа (България)

В допълнение трябва да отбележим, че швейцарецът Виктор Рьотлин се оказа и първият на финала в категория мъже до 35-годишна възраст, тъй като първите двама са значително по млади от него (мъже до 20 години), a чехът Крупичка е втори в класирането "мъже до 35 г.", в което нашият състезател се нареди на почетната трета позиция.

Планинският маратон Юнгфрау при жените спечели многократната шампионка по планинско бягане, която победи и в равнинния маратон на Виена с бързите 2 часа и 30 минути - Андреа Майр (Andrea Mayr) от Австрия, поставяйки при това нов рекорд за дамите (3:20.20,7 ч.).


Андреа Майр (Австрия)

Втора завърши 40-годишната французойка Алин Камбулив (Alin Camboulives), която спечели състезанието през 2011 година. Всъщност до средата на дистанцията имено тя водеше с цяла минута пред Андреа Майр. В успеха й нямаше голяма изненада, тък като французойката има доста добър сезон както на равно (най-добра от французойките на маратона в Париж с време 2:36 ч.), така и в планинските бягания (победителка в Cross du Mont-Blanc). Трета финала пресече представителката на домакините Мартина Щрал (Martina Strahl), която също дебютира в тази надпревара.

"Това състезание е много уморително, но аз наистина можах да се насладя на последните четири километра" - сподели Щрал след финала.

Миналогодишната победителка в този маратон, която тази година спечели и маратона Монблан - американката Стиви Кремер пресече финала пета с време 3:27,09 ч.

Приятните температури и прекрасното слънчево време допълнително допринесоха за отличното настроение на около 25 000 зрители, които се бяха струпали по протежение на цялото трасе, за да проследят състезанието.

Следващият Jungfrau Marathon, включващ по традиция както няколкото състезания в различни дистанции, така и множество развлечения за публиката, ще се проведе в петък, 12-ти и събота, 13-ти септември 2014 г.

Очаквайте на SKI.BG още за Jungfrau Marathon 2013 и подробности за българското участие в него, както и личните впечатления на Шабан Мустафа от състезанието в Швейцария.

SKI.BG
16 септември 2013 г.
фотография © www.swiss-image.ch, www.atletix.ch, www.marathon4you.de, www.trailrunning.de

Пълните резултати и още много фотография може да видите на официалния сайт на надпреварата www.jungfrau-marathon.ch

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL