SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Планински водачи от цяла Европа се срещат в Банско - 06 Ноември 2013 - 15:19

От 7 до 10 ноември 2013 г. в курорта Банско ще се проведе Обща годишна асамблея на Съюза на асоциациите на международните планински водачи. Домакин на събитието е Асоциацията на планинските водачи в България „Планини и хора“ – първата от Югоизточна Европа, приета за член на UIMLA. Участниците ще дискутират прилагането на единни професионални стандарти и законодателни промени, регулиращи професията "планински водач". По време на асамблеята ще бъде и излъчен за първи път и новият български документален филм “Свръзка“, посветен на планинските водачи и предизвикателствата пред които са изправени, съобщава infotourism. .

На асамблеята в Банско ще дойдат представители на водачите от Франция, Белгия, Швейцария, Холандия, Германия, Андора, Великобритания, Италия, Испания, Чехия, Полша, Словакия и Македония. UIMLA (http://www.uimla.org) е основан през 2004 г. като френска неправителствена организация, която обединява професионални асоциации на планински водачи в Европа. Днес в нея членуват сдружения на водачи от 17 страни от целия свят, сред които Перу и Аржентина. Провеждането на асамблеята за втори път в България е признание за постиженията на българската асоциация и за високия професионализъм на членовете й, отреждащи им място сред най-добрите в света.

По време на срещата ще се положи началото на база данни за законодателството за планинските водачи по света, което да подпомогне прилагането на единните стандарти, гарантиращи качество на обслужването на туристите в планините и тяхната безопасност, включително в България. В момента с активното съдействие на Асоциацията на планинските водачи в България, Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) подготвя Наредба за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, на професията “Планински водач“.

В края на асамблеята международните планински водачи ще посетят Национален парк „Пирин“, и ще изкачат втория по височина връх в България – Вихрен (2914 м).

DarikNews.bg
6 ноември 2013 15:14

Алармират за дефицит на планински водачи в България

Планинските водачи в България са дефицит. Това заяви пред журналисти председателят на Асоциацията на планинските водачи у нас „Планини и хора” Орлин Чачановски. По думите му основните причини за недостига на работна ръка в планините е нерегламентираното заплащане и липсата на интерес от страна на туристите. От Асоциацията допълват, че въвеждането на планинска жандармерия в България е наложително.

За периода от 2003 г. до сега в асоциацията близо 180 души са преминали през обучение за планински водачи. Според Чачановски ниското заплащане е сред основните причини да недостига на квалифицирани кадри. „Когато един планински водач застане на изходния пункт да си търси клиенти, той работи със заплащане, което се движи между 100 до 200 лева на ден”, посочи той.

Председателят на асоциацията допълни, че туристическите групи у нас много рядко използват услугите на планинските водачи. „Проблемите стават тогава, когато човек загуби ориентировката. Тогава планинският водач излиза на преден план”, заяви още Чачановски.

Липсата на контролни органи в планините e причината за появата на планински водачи, без нужната квалификация, поясни Чачановски. „Има различни органи, които на изходните пунктове и в самата планина, могат да спрат група, да бъдат снимани личните им карти и да им бъде зададен въпросът в качеството си на какви водят хора там. Нещо, което в България, не се случва”, коментира той.

По време на предстоящата асамблея на Съюза на асоциациите на международните планински водачи ще бъде обсъдено въвеждането на единни стандарти за регулиране на професията.

Виктория Ниновска
DarikNews.bg
6 ноември 2013 14:29

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL