SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ски писта Кулиното е готова за новия зимен сезон - 07 Ноември 2013 - 10:23
Липсата на актуализация на Плана за управление на НП „Пирин” спира развитието на ски зоната в района на Предела

Съоръженията на ски писта „Кулиното” са подготвени за зимата и тя ще работи за трета поредна година, това съобщи инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог, който отново повдигна въпроса за бъдещето на големия проект за Ски зона „Кулиното”.

Градоначалникът на Разлог посочи като главен проблем за развитие на целия регион - блокираната актуализация на Плана за управление за НП „Пирин”. По думите му по-лесно би се променила Конституцията на Република България, отколкото текстовете заложени в Плана за управление за НП „Пирин”. „Ситуацията, в която се намираме е много притеснителна, защото европейският проект, който трябва да финансира актуализацията на плана, изтича следващата година, а с всички съдебни решения и процедурни хватки тази необходима актуализация е блокирана.”, каза инж. Герчев. Той допълни, че всички явно или не признават, че този план е остарял и няма как той да е меродавен за днешните условия, след като за 10 години икономическата ситуация в страната е променена.

Герчев призова да се погледне отговорно и държавнически на въпроса за актуализация за Плана за управление на НП „Пирин”. „Без намесата на държавата въпросът няма да бъде решен. Никой не иска от държавата да финансира проекти за развитие на зимния туризъм. Има инвеститори, които търсят и искат да реализират такива добри проекти. Анализът, който е направен по отношение на ски писти, ски пътища показва, че ние имаме прекрасни условия за развитие на туризма.”, каза още инж. Красимир Герчев.

„Община Разлог има своя Общ устройствен план, в който е посочено къде може да се строи и къде не. Когато коментираме екологичната страна на проекта е важно да се знае, че ние не искаме да строим леглова база по планината. Легловата база е построена и е напълно достатъчна. Искаме да съчетаем зимния туризъм с голф туризма. Имаме едно прекрасно голф игрище и имаме планове за още три. Искаме с промяната на Плана за управление на НП „Пирин”, да се използват не повече от 8 % от територията на парка, в настоящата ситуация ние реално ползваме под 2 %. Във всички страни възможността за ползване е около 10 %.”, заяви кметът Герчев.

Кметът апелира за разработването на Стратегия за туризма и обособяване на зони за зимен туризъм. „Те се броят на едната ръка, това са Пирин, Рила, Родопи и Витоша. Най-накрая трябва да бъде приета тази стратегия и трябва да се поставят конкретни цели.”, допълни той.

Логично кметът Герчев повдига и въпроса каква е причината да не се случват промените и дали се обслужват външни икономически интереси. Спъва се развитието на региона тук, за да могат туристите да ходят другаде. Той допълни, че от тази ситуация се облагодетелства не български, а чужди региони, защото този пазар носи икономическо развитие. Блокирайки един или друг проект например в Боровец, Пампорово, Пирин се гарантира, че туристите ще отидат в друга страна, където има изградени огромен брой писти и лифтови съоръжения. Губим туристите дори от най-близките дестинации като Турция, Гърция, Сърбия, Македония.

Местната общност подкрепя развитието на ски писта „Кулиното” и това е заложено във всички стратегически документи на Община Разлог. Има и интерес за инвестиции в ски писта Кулиното.  Проблемите  с липсата на актуализация на Плана за управление на НП „Пирин”  засягат също Банско и Добринище. „Трябва да погледнем напред и да мислим регионално. Самостоятелно общините не сме конкурентноспособни. Това са регионални проблеми, които могат да решат  въпросите с безработицата, икономическо развитие, демографски подем и да гарантира  оставането на младите хора в  родните си градове и села. Когато хората имат работа и са икономически обезпечени, те няма да ходят  изсичат гората. Чрез икономическото  развитието  ще си съхраним планината.”, каза в заключение инж. Герчев.

Златка Стойчева
гл. специалист „Връзки с обществеността”, Община Разлог
Сряда, 06 Ноември 2013 15:51

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL