SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Зимен сезон с изкуствен сняг на ски курортите - 07 Януари 2014 - 19:49
Истинският сняг се очаква в края на януари

На фона на мъглите във вторник синоптиците измериха 2 температурни рекорда. В Пазарджик и Казанлък на 7 януари градусите надхвърлиха 15. При подобни температури зимните курорти в България за първи път от години насам са изправени пред предизвикателството да изкарат целия ски сезон с изкуствен сняг.

От началото на сезона за поддръжката на пистите на централен Боровец и Ястребец са произведени 300 000 кубика изкуствен сняг. „Изразходвали сме 1000 мегават часа енергия, за сравнение, това е електричеството, което АЕЦ „Козлодуй” произвежда за 1 час”, обясни Снежана Дамянова, зам.-спортен директор на „Бороспорт".

Председателят на сдружението на хотелиерите в Боровец Благовестка Томова обяви, че курортът е пълен с туристи. „Не ни затруднява покривката, ние сме за първи път и всичко ни е трудно. Това е един прекрасен курорт”, обясни Юля от Москва. „Такова е времето в цяла Европа, снегът е в Америка, а иначе има сняг само тук на Боровец”, обясни Петър Коцев от Кавадарци, Македония.

Заради липсата на сняг обаче скиорите карат на малка територия и си пречат. Затова инцидентите зачестяват, а травмите са най-вече на крайниците.

Липсата на естествен сняг се отразява и в Банско. Пистите са почти изцяло покрити с изкуствен. „Ние хвърляме доста средства за електроенергия, вода, персонал, разбира се. До момента сме покрили около 550 000 квадратни метра площ с изкуствен сняг. Това значи около 250 000 кубически метра сняг сме произвели”, обясни маркетинг директорът на един от хотелите в Банско Иван Обрейков.

Цените на картите обаче остават същите - 58 лева. И под Пирин хотелите са пълни. „Сезонът за нас е започнал много, много добре бих казал”, заяви Анастасиус Манос, който е собственик на хотел.

По-запалените скиори намират разлика в карането по изкуствен и по естествен сняг. За други обаче разлика няма.

Сняг в Пампорово има единствено по пистите и той е изкуствен. „Наистина е прекрасно, но докато е студено сутрин, стопли ли се на обяд, става като каша и вече става опасно според мен да се кара”, обясни скиорът Владислав Гаврийски.

В курорта българите са малцинство, повече се чува руска реч. „В момента хотелите са някъде около 65%, което донякъде е пак добре поради безснежието”, коментира представителят на Сдружението на хотелиери и ресторнтьори Пантелей Немцов.

Хотелиерите търпят загуби, тъй като имат нает персонал, на когото плащат, независимо колко са туристите и какъв е оборотът. Очакват потокът да се засили след 25 януари, когато започват западните и турските ваканции. тогава се чака и истинският сняг.

btvnews.bg
07.01.2014 19:42

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL