SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски анализи : Сочи - мегаломански проект или бижу - 05 Април 2014 - 12:40

След 17 дни Олимпийски игри през февруари и 10 дни параолимпийски през март светът вече не е вперен в Сочи. Но 368-хилядният град остава в ярък сценарий. Бъдещето ще е динамична сага. Битката е Русия да осмисли и нататък 51-те милиарда долара, които сътвориха паметна игри, но животът не е игра. Стадионите в ЮАР пустеят и се рушат след световното през 2010-а. Русия превърна дремещия Сочи в олимпийски оазис, но после се сблъска с реалността.

Москва отдавна има план, там така обичат. Но само в последните седмици се наложи отвисоко да се спускат ред повели. За да не стане като с метрото в Сочи. Планираха се 3 лъча с общо 156 км линии и откриване през февруари, но поради финансовата криза строежът спря отдавна.
 
Олимпийското село събра 6000 души. Днес е празно. Народът от необятната страна не се хвърля да купува в курортния град при цена 3000 евро/кв. м. И? Зае се лично премиерът Дмитрий Медведев. Видя се с губернатора на Краснодарския край Александър Ткачов и поръча: “Съдбата на помещенията за временно преживяване трябва да бъде определена, имайки предвид и чакащите ред за жилища в Сочи и в целия Кубан.”

Като по социалистическо време там още има ред за получаване на нов дом. Чака се с години. И сега олимпийското село ще се продава на по-разумни цени на хора с жилищни проблеми от целия регион.
Алтернатива? Няма. Защото от януари е

забранено
новото
строителство

в Сочи. Повелята е със срок до края на годината, но не се знае дали няма да бъде продължена. Целта е ясна - да бъдат напълнени с хора олимпийските градежи. И да се върнат парите. А чакащите ред избират - или продължават да чакат с години, или отиват в олимпийското село.

Сочи е класическият курортен град на Русия, нещо като Варна за България. Традиционно място за семеен отдих. Климатът е субтропичен. Градът е третият най-голям на Черноморието (след Одеса и Самсун) и е най-дългият в Европа и Русия. Хубаво е. Ако искаш - карай ски, пистите на Кавказ са на няколко десетки километра. Ако искаш - скачай в морето.

Идеята на правителството бе чрез олимпиадата да направи Сочи по-привлекателен, по-модерен, да привлече туристи от чужбина. Да зареже европеецът Хърватия, Гърция, Турция, даже Алпите и Ривиера и да хукне към подножието на Кавказ. На бой за туристи! Русия разчита на 4 аса: нова инфраструктура, хубави нови хотели, нови чудни възможности за спорт и добър пиар от игрите. А козът е: по-ниски цени. Алпите и Ривиерата заедно на разумна цена!

Украинската криза роди и плюс. През 2013-а Краснодарският край (където е Сочи) прие 11-12 милиона туристи. В Крим отдъхваха 5,5-6 милиона. Сега обаче и украинци, и руснаци 101 пъти ще премислят дали да тръгнат на почивка в Крим, независимо дали е украински или руски. Особено с жената и децата.

Крим намали цените за туристи от 10 до 25%, но... Сочи сигурно ще спечели. Обаче отклоненият туристически поток вероятно ще е предимно руски. Кой знае как европейците ще изтълкуват туристически напрегнатите отношения между Евросъюза и Москва...

В Сочи вдигнаха 40 нови хотела и реконструираха други 15 с общо 26  000 стаи. Близо половината са категория “5 звезди”. Така че битката няма да е само за семеен туризъм за средната класа. Наистина ще е за отмъкване на дебелите портфейли от Алпите и Ривиерата. А това е сложна работа. Става геополитика...

Месеци наред медии от Западна Европа и САЩ пищяха за проблеми в Сочи, валяха подигравки. После нищожен брой спортисти се оплакаха от условията. Остана впечатление за черен пиар. Критиките рязко намаляха. Кога? След изявление на Владимир Путин от 10 февруари, три дни след старта на игрите.

В Русия хазартът е забранен от 2009-а. Има само 4 свободни зони. Витаеше идея Сочи да стане руската столица на хазарта. И да отмъкне маниаци от Лас Вегас и Монте Карло. Най-вече с по-ниски цени на фона на безбройните нови хотели и други привлекателни за туристи атракции (с извинение или с възхищение, за Русия това винаги включва и красивите дами).

Тогава онези

$ 51 млрд. със
сигурност щяха
да се върнат

и то сравнително бързо. Справка - как се харчи в Лас Вегас и Монте Карло и при какви цени. Но на 10 февруари Путин отсече: “Няма да избираме лесния път, няма да правим Сочи зона за хазарт. Искаме да запазим традиционните туристи - семействата от средната класа с деца.”

Пътят е достоен, но трънлив. Битката ще е дълга и сложна. А и оползотворяването на спортните обекти остава под въпрос.

Все пак Русия спечели олимпийска слава на организатор. И триумфира още поне в едно. “В региона са създадени над 60 000 нови постоянни работни места - съобщи вицепремиерът Димтрий Козак. - Това включва спортни обекти, транспорт, енергетика и инфраструктура. Безработицата в Сочи е 0,7 процента от трудоспособното население.”

Обаче няма да стане нищо трайно без редовен поток от туристи. Само за зимния курортен сезон през 2013-а те се увеличиха с 13% до 500 000. Летният сезон за 2014-а и зимният за 2015-а ще бъдат решаващи. Те ще отговорят на въпроса дали Сочи ще остане мегаломански инцидентен проект, или ще се превърне в действащо бижу.

Правят нови отбори, за да не пустеят арените
Сочи получи 700 спортни площадки, 47 транспортни обекта, 367 км пътища и мостове, над 200 км жп линии, над 690 км инженерна мрежа. Построиха се 15 големи спортни арени. В град, който има един читав спортен клуб. По хандбал. Министърът на спорта Виталий Мутко преди месеци отсече, че планът за използване на олимпийските обекти е съставен до 2021-а. Да, ама как...
Суперстадионът “Фищ” пустее. Затова възраждат професионалния футбол в Сочи! Имаше нелош отбор “Жемчужина”, стигнал до 9-о място през 1994-та, но през 2003-та фалира. Просто нямаше пари за по-сериозен футбол. Няма ли? Набързо намериха след олимпиадата.
“Фищ” ще се ползва за тренировъчен център на футболната сборная. Обаче това пари не носи. Ще има и мачове на Русия и от Мондиал 2018. Да, но инцидентно. Затова внедряват футбола в Сочи. Следете новините. Самуел Ето’о поигра в Махачкала, в “Анжи”. Не се чудете, ако Димитър Бербатов поиграе в Сочи. Само дето е съмнително, че 47-те хиляди места на прекрасния стадион ще бъдат заети...
“Големият леден дворец” ще стане многофункционален спортен център. През април ще приеме световното по хокей за юноши. През декември - хокейната Купа на Първи канал с Швеция, Финландия и Чехия. Планират се състезания по фигурно пързаляне, шорттрек.
Малко е. И Краснодарският край реши - ще развива хокея! Да не пустее арената, се прави елитен тим, за когото се пази място в Континенталната лига. Клубът още няма име, но пари вече има.
Залата за фигурно пързаляне “Айсберг” ще стане спортно-развлекателен център. С колодрум. Плюс фигурно пързаляне, шортрек, цирк, концерти. Залата за кърлинг “Леден куб” също става спортно-развлекателен център, ако останат достатъчно циркове в Русия. Пресцентърът се превръща в най-големия мол в страната. А ледената тренировъчна зала ще бъде... преместена в Ставропол.
“Адлер арена” се превръща в зала за изложения. Започва реконструкция, защото ако и тя остане за спорт, толкова спорт в Русия вече няма. Все пак на 19 и 20 април там ще е мачът за “Фед къп” с тенисистките на Аржентина. Русия мести всяко възможно състезание в Сочи. И не само. Там през лятото трябваше да е срещата на Г-8. Там през октомври за първи път ще има старт от “Формула 1” в страната.
Всичко по-едро е собственост на държавата в лицето на Краснодарския край. Тя действа и по социални проекти. На по-малката зала за хокей “Шайба” и на тренировъчния център за фигурно пързаляне правят детски спортно-оздравителен комплекс. Центърът ще приема малките целогодишно на смени по 30 дни. По 350 деца.
Разни мероприятия ще се намерят, но въпросът е ще има ли публика? Все пак този град не е мегаполис. И дали след няколко опита всеки цирк няма да се откаже да идва в Сочи на загуба? И пак ключовата дума е туристи.
А обектите в планината? Там целогодишно ще тренират руските отбори в зимните спортове. Ще има ред състезания. Но пак няма да стане без туристи - от тях идват парите. Това важи за центъра за ски бягане и биатлон “Лаура”, за “Роза Хутор”, който е за 10 вида алпийски дисциплини.

Ростислав Русев
в-к Труд
05.04.2014 12:00

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL