SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски гуру : Маркус Хелнер – един от най-добрите ски-бегачи в шведския национален отбор - 28 Май 2014 - 12:20
This article is about Hellner and his achievments in the winter sports and playing poker as part of the Poker Stars sport team.

СКИ ЛИЧНОСТИ, СКИ БЯГАНЕ. Роденият на 25-ти ноември 1985 година скиор не спира да радва почитателите на зимните спортове и в частност ски-бягането, със своите невероятни постижения на пистата. В последното издание на Зимните Олимпийски игри Маркус Хелнер бе с основен принос за златния медал в дисциплината 4 по 10 километра за мъже в Сочи. В отборът на Швеция освен Хелнер за златото допринесоха Йохан Олсон, Даниел Рихардсон и Ларс Нелсон. Последен в щафетата бе именно 28-годишният швед, който се представи отлично и не позволи на своите опоненти да го изпреварят. Шведите стигнаха до големия успех с категорична победа и време от 1:28:42.0 часа като не дадоха никакъв шанс на отбора на домакините от Русия, който завърши втори, както и на Франция, която трябваше да се задоволи с бронзовите медали. В индивидуалните дисциплини 28-годишният скиор финишира втори в скиатлона на 30 километра (15 км класически стил + 15 км свободен стил) и така донесе още един медал за своята родина, макар и сребърен.

Тези успехи на опитния Хелнер обаче не идват случайно, а са резултат от години упорит труд и пълно отдаване на ските. Той учи в специализирано ски училище и жъне успехи на пистите още от 2003 година насам. На юношеско ниво има цели седем победи в дисциплините по ски-бягане до 30 километра от 2003 до 2005 година. Своята първа победа в състезанията за Световната купа печели именно пред собствена публика в дисциплината на 15 км, в Гъливър. Своят първи медал Хелнер взима от Световното първенство по ски-северни дисциплини през 2007 година, където се нарежда трети въпреки силната конкуренция. Три години по-късно той достига пика в своята състезателна кариера на Олимпиада във Ванкувър. Там Хелнер печели първото място в щафетата на 4 по 10 километра, както и златния медал в преследването на 30 километра. През 2011 година 28-годишният швед печели среброто в щафетата на 4 по 10 км, както и първото място в спринта за мъже на Световното първенство по ски-северни дисциплини.

Освен отличен скиор Хелнер е известен и с любовта си към играта на покер, която учи именно по време на подготвителните лагери за Зимните олимпийски игри. Благодарение на своите отлични умения на покер масата, шведът става и част от отбора от спортни звезди на „Покер Старс“, в който са още футболната легенда Роналдо, боксьорът Дейвид Хей и тенесисти от ранга на Рафаел Надал и Борис Бекер. Своят шампионски дух и спортна мотивация Хелнер пренася и в покера, където има редица забележителни успехи, макар все още да не може да се мери с професионалистите по Тексас Холдем покер (Texas Holdem Poker) от ранга на Даниел Негреану и Виктор Блом. Един от най-титулованите шведи в ски-бягането взе участие и във финала на Европейския Покер Тур (ЕПТ), който се се състоя в Монте Карло в средата на 2013 година. Там той трябваше да премери сили със своя колега в ски дисциплините - Петер Нортхуг. Хелнер демонстрира отлични умения на покер масата и успя да стигне по-долеч от норвежецът в основното събитие на ЕПТ, макар да загуби прекия сблъсък между двамата. Шведът определено има талант в играта на карти и тепърва се очаква да гледаме неговите отлични изяви не само на ски пистите, но и в големите покер турнири на световно ниво.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL