SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски пътешествия : Сиера Невада - най-южният ски-център в Европа - 10 Ноември 2014 - 11:48

Вторият най-евтин ски курорт в Европа след Банско през тази зима е испанският Сиера Невада. Ако искате да почивате там цената на пакета излиза 1930 паунда.

Сиера Невада (букв. превод: Заснеженият хребет) е планинска верига в Южна Испания и най-южния ски-център в Европа, известен с най-големия си брой слънчеви дни в годината.

Курортът се намира в Андалусия (на испански Andalucia) - най-голямата автономна област по население и втора по територия след Кастилия и Леон. На запад тя граничи с Португалия, на север с автономните области Естремадура и Кастилия-Ла Манча, на изток с Мурсия и на юг със Средиземно море и Атлантическия океан.

Регионът е с богата история, датираща от хилядолетия. Владяна от финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци, Андалусия е културна съкровищница, съхранила безброй паметници от различни цивилизации. В градовете Кордоба, Севиля и Гранада могат да се видят едни от най-големите постижения на ислямската култура. Стотици замъци и крепости се извисяват над бели градове и плодородни равнини, свидетели на вековната борба на испанците да отвоюват земите си от ислямските нашественици.

Днес Андалусия е динамично развиващ се регион и е световноизвестна туристическа дестинация. Освен културните паметници, Андалусия разполага с прекрасни плажове, множество курорти, като Марбеля, Торемолинос, Михас, Малага, Алмунекар, Салобреня, както и високи планини, включително Сиера Невада (с най-високия връх в Испания - Муласен (3478 м), и още разнообразна природа - от влажната делта на Гуадалкивир до пустините на Алмерия.

В Андалусия се намират 23 природни парка и 30 резервата. Сред известните курорти са Коста дел Сол, Хуелва и Ислантила. В тях се предлагат възможности за различни видове спорт.

Андалусия е известна с ислямската архитектура, останала от владичеството на маврите, както и с ренесансова и барокова архитектура от по-късно. Най-известният празник в областта е карнавалът в Кадис. А от март до ноември се провеждат кориди с бикове.
Сиера Невада е световен ски-център, един от най-големите в Европа, както и най-високата планинска верига в Западна Европа след Алпите. Най-високият й връх е Муласен (3478 м), следван от Велета (3393 м).

Алпи (на италиански: Alpi, на немски: Alpen, на френски: Alpes, на окситански: Aups/Alps, на словенски: Alpe) е една от големите планински вериги в Европа, простираща се от Австрия и Словения на изток през Италия, Швейцария, Лихтенщайн и Германия до Франция и Монако на запад. Най-високият връх на Алпите е Мон Блан с височина 4807 м, намиращ се на френско-италианската граница.

Сиера Невада е най-големият зимен курорт на Испания, обявен за биосферен резерват от ЮНЕСКО (строго охранявана територия с уникална флора и фауна и други природни ценности с голямо значение), прочут с огромния си брой ски писти и минералните извори "Ланхарон". Общата площ на парка е 172 000 хектара.

в-к Банкеръ
понеделник, 10. ноември 2014 - 09:38

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL