SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Бомби по пистите - 02 Февруари 2007 - 12:22
Eколози плашат Банско с бомби

Движение за защита на българската природа "Равноденствие" заплаши с умишлено предизвикване на лавина по склона Палашица чрез серия от взривове над ски зоната в Банско. В писмено съобщение, разпространено в четвъртък еколозите предупреждават, че още преди падането на снега са заложили на прецизно изчислени места взривни устройства, с които дистанционно може да се предизвика срутване на снежни маси. Ако това се случи с разрушителна сила ще бъде поразена ски зоната на курорта, в района на пистата "Алберто Томба"  и Бандеришка поляна. Природозащитниците твърдят, че са предприели тази акция заради "все по-наглото съсипване на българската природа в интерес на частни и корпоративни интереси и в ущърб на обществения интерес". Според тях държавата е абдикирала от контролните си функции и няма кой да приложи закона срещу големите пари и големите интереси. Затова те били  избрали като цел на първата си акция концесионера "Юлен", който разработва ски зоната на Банско и стопанисва съоръженията.
Еколозите твърдят, че фирмата не е спазила изрични забрани за дейности при строежа на новите писти, но въпреки това не е санкционирана. Движението настоява държавата да поеме контролните си функции спрямо дейността на "Юлен", а самата фирма да поеме ангажимент за затревяване и стабилизиране на пистите.
Движението настоява за пълен мораториум върху бъдещото строителство в Банско и в планината, "докато не се изгради необходимата инфраструктура и не минат няколко години, за да се даде възможност на излишните хотели спокойно да фалират".
Минути след като МОСВ са уведомили полицията района е отцепен. Днес още сутринта ще бъдат извикани и сапьори, които да проверят района.
Това е удар не само срещу Банско, който е един от най-елитните курорти в Югоизточна Европа, но и срещу държавата, тъй като може да взриви зимния туризъм у нас, коментира за "Монитор" кметът на Банско Александър Краваров.  "Заплахите за бомби не са сериозни. Те са част от планирана атака срещу Банско. Завидяха ни, че курортът се развива с такива темпове и става все по-популярен в света. Очаквам ударите под кръста да продължат. Това обаче няма да развали имиджа на Банско като най-проспериращия зимен курорт у нас", допълни Краваров.
Той обясни, че полицията е уведомена и рано днес служители на  Спасителната служба, заедно със служителите на реда, ще започнат претърсване на склона. "Докато не се убедим, че ситуацията е безопасна, на пистите и съоръженията няма да пускаме хора", каза кметът.

Иван Обрейков, мениджър на “Юлен”: Явно това е нашата “Ал Кайда”

Явно това е новата българска екологична "Ал-Кайда"., чиято цел е да унищожи туристическия бизнес в България, понеже вече имаме много добро име в Европа, някой трябва да го унищожи, разбира се.
 За първи път я чувам тази екологична организация. Те са много на брой, но сигурно всяка една от тях има по 15 членове най-много. Ако те някъде са обещали това да го свършат или да попречат на бизнеса и да си получат заслуженото, те.е някой да им плати. Много хора имат интерес туристическият бизнес в България да не се развива. Но за сметка на това истинската "Ал-кайда" се обявяват с имена или личности, докато тези са страхливци. Ски център Банско е изграден въз основа на план, който е одобрен от Министерството на околната среда и водите(МОСВ). Правени са един куп прокурорски проверки и не са открити никакви нередности.Според мен тези хора търсят под вола теле. Те работят и за други хора сигурно, но аз не знам кои са. Не мисля въобще че ще се стигне до взривове. Целта е да се вдигне паника, да се наруши работата на МВР, да пращаме хора да търсят там и после анонимеца да се скрие зад този и-мейл и да се радва… и аз не знам на какво да се радва.
В Банско денят мина спокойно. Всички съоръжения работят и няма да ги спираме. Тези хора, които са отправили заплахите, са новата българска екологична "Ал Кайда". И то скрити, защото истинската "Ал Кайда" поне се показва, а те се крият. Тези хора целят да унищожат българския туризъм и да си получат парите. От някой, който иска нашият бранш да загине, защото отнемаме туристи от много места. Аз не ги разбирам, ако тяхната цел е хората да умират, а дърветата и птиците да си живеят.
 Не сме претърсвали в района за поставени взривове, защото нямаме необходимата апаратура, това е работа на МВР.

в-к Монитор, в-к Стандарт
Петък, 02 Февруари 2007

Всички в Банско търсят бомби над пистите

В Банско лифтовете не работят, а до пистите не се допуска никого. На крак е полицията, общинската администрация, спасителната служба и много граждани. Директорът на ОД “Полиция“ комисар Кирил Георгиев и кметът Александър Краваров ръководят операцията по издирване на бомби над Бъндеришка поляна.
Вчера организация, нарекла се Движение за защита на българската природа “Равноденствие“, отправи искания към правителството и концесионера на курорта - ''Юлен',' за застрояването на Пирин и предупреди, че ще предизвика лавини с взривявания на бомби. За мен това е заплаха за терористичен акт и аз не знам хората, които го правят, дали си дават сметка за последствията, заяви вътрешният министър Румен Петков пред БНТ. “Тези хора би трябвало да получат много тежки наказания”, смята министърът, цитиран от Фокус. Повечето от известните екоорганизации допуснаха, че става дума за формация фантом, която не е регистрирана, за да не бъде открита от властите. Според Константин Дичев от "Зелени Балкани" ''в България до момента не са известни екоекстремисти, а това ми изглежда като майтап. Може да е някой планинар, на когото му е писнало, и да се е избъзикал", заключи Дичев, цитиран от Дневник. "Притеснително е, че писмото е от анонимен източник и няма контакти за обратна връзка. Ние се появяваме открито с нашето лице и е добре и екологичните организации да правят същото", коментира мениджърът на концесионера "Юлен" Иван Обрейков. Той добави, че заплахата би могла да бъде сериозна и силно се надява туризмът в България да не влезе в черните хроники на международните агенции. Електронната поща, от която е разпратено съобщението, е на руския сървър mail.ru.

02 февруари 2007 / News.dir.bg

МВР взривява лавината над Банско след заплахата

Районът на Банско ще бъде отцепен до приключване на контролираното взривяване на лавината и до края на огледа на местата, където би могло да са разположени взривни устройства.
Това каза министърът на вътрешните работи Румен Петков пред журналисти, предаде “Фокус”. Кабинковата линия и останалите съоръжения и ски писти над Банско не работят. Мерките за сигурност полицията предприе след заплахата от екоорганизация вчера, че ще бъде активирано взривно устройство над ски пистите в зоната. Министър Петков изрази увереност, че в късния следобед в петък обстановката ще се нормализира и посъветва туристите, които искат да почиват през почивните дни в Банско, да не се колебаят.

02 февруари 2007 / News.dir.bg

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL