SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Пампорово ще може да пусне спрения лифт „Двата моста“ - 21 Декември 2014 - 19:49

Държавния надзор по строителен контрол /ДНСК/ загуби делото за лифта "Двата моста" в Пампорово, за който се разпореди миналата година да бъде спрян с мотива, че бил незаконно построен.

Върховният административен съд  окончателно отсъди съдебния спор в полза на „Пампорово“ АД, с което бе отменена заповедта на ДНСК за премахване на лифта. Мотивите на магистратите са, че "липсва категоричен извод, че е извършено изцяло ново строителство", а заповедта е постановена при съществено противоречие на административно производствените правила.

Сигнал срещу законността на лифта миналата есен подаде сдружение "Синята планета". От ДНСК се довериха на прясно създаденото НПО и издадоха заповед за премахване на лифта, защото бил построен без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж и без правно основание за заемане на терена, тъй като част от него попада в земи, които са държавен горски фонд.

"Лифтът не се прави по ново трасе, а по трасе и стълбове на стар влек, който бе спрян за безопасност преди 2 години. То е законно изградено съоръжение прието при приватизацията на "Пампорово" АД и се намира в терен, отреден съгласно устройствения план за "реконструкция на влек в седалкова въжена линия", заявиха тогава от "Пампорово" АД, дружеството, стопанисващо лифтовете и пистите в курорта.

"Проблемите са заради неадекватната реакция на държавата и нежеланието й веднъж завинаги да регулира процесите в ски зоната, както и заради тоталното неспазване на договора за приватизация, поради което сме сезирали ресорните комисии в Европейския парламент", заяви изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков. "Двата моста" е реновиран в четириседалков на стойност 3,5 млн. евро и дължина от 1 км и от тази година е преименуван на името на създателя на ски зоната в курорта арх. Петър Петров, който загина именно на опасния стар влек. Беляков каза, че ще направят всичко, което зависи от тях, за да пуснат лифт „Двата моста“ още през настоящия зимен сезон.

Infotourism.net
21.12.2014 16:39

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL