SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Само с чай подгряха зимния празник в Чепеларе - 08 Февруари 2007 - 10:09
Условията за ски и туризъм в планините са добри

Снежен празник в Чепеларе организира общината в чест на годишнината от олимпийската титла в биатлона на Катя Дафовска. 9 февруари вече 9 години поред е посветен на ските и спорта, казаха общинари. Тази година обаче празникът бе изтеглен три дни по-рано, за да успеят да зарадват децата преди началото на ваканцията.

Цял ден вчера туристи и скиори катериха върховете към Мечи чал безплатно с лифта. Това бе подарък от общината в чест на годишнината. Любителите на спорта използваха максимално белите трасета до междинната станция, където има сняг и условията за ски са много добри. Най-доволни обаче са учениците в Чепеларе, които излизат във ваканция и ще могат да се отдадат на спортен купон до мръкване.

Те са новото поколение, което ще повтори успехите на Катя, заявиха организаторите. Успехът на Дафовска бе достатъчен за разкриване отново на спортно школо в Чепеларе, като надеждата е възпитаниците му един ден да повторят триумфа й. 

Училището вече носи името "Олимпийски надежди", а неговите възпитаници обраха вчера повечето награди в състезанието за ски алпийски дисциплини и биатлон в своите възрастови групи. Истинската награда обаче беше, че Катя лично им окачи златните медали и те се снимаха за спомен с нея. Тази година по пистите на ски центъра Мечи чал се пързаляха почти 1200 деца, тъй като много туристи избрали Чепеларе за малка ваканция. Лифтовете бяха пълни, а постоянният пътник, който не слиза никога от седалката, е огромен симпатичен плюшен мечок, символ на ски центъра над родопския град. Най-щастливите и лудешки викове обаче се разнасяха при игрите дърпане на въже, в които участваха от най-малките петокласници до полицаите в местното РПУ и служители от администрацията в града. Викове, подсвирквания и реплики като: "Ей, ти, само хабиш пържолите на баща си", стимулираха най-едрите, които обаче успяваха да удържат напъна на противника. Най-аплодиран беше 5-годишният Иван Кефилев, който за втори път тази година спечели наградата за най-малък участник. 54-годишен собственик на хотел пък грабна приз за ветеран в ските.

Организаторите подгряваха празника само с чай, тъй като сезонът бил слаб. Кризисното безснежие не подмина и Чепеларе, въпреки че на върха височината е почти 1800 метра. През януари отливът на туристи е 30% спрямо същия месец през миналата година, но шефът на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе Съби Маданков е убеден, че февруари ще е силен и ще компенсира трудната зима. Това го потвърждават и десетките български туристи, които превземат пистите в района тези дни. Повечето от тях не пропуснаха да си направят снимки за спомен с Катя Дафовска. Кметът на Чепеларе Тодор Бозуков закри празника и благодари на Катя, която направи известни България и Чепеларе. Той й пожела успех в туристическия бизнес, тъй като до дни Дафовска ще пререже лентата на новия си кокетен хотел в центъра на курорта Пампорово.

Имота тя получи от общинарите на родния град като признание за олимпийското злато. 

Съвсем скоро ще излезе и биографичната книга за Екатерина "Снежната царица от Чепеларе", обяви кметът.

 След като пи топъл чай и се наслади на родопските гайди, които бяха специален поздрав за нея, Катя грабна лентичките от националната кампания "Не сте сами" и закичи всички, които бяха наблизо.

Щиляна Чакърова
в-к Стандарт, ЧЕТВЪРТЪК, 8 Февруари 2007

***

Условията за ски и туризъм в планините са добри
 
София. Температурите в планините варират от – 6 до 2 градуса. Във високите части има умерен вятър. В района на връх Мусала и Черни връх има мъгла. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Подходящи условия за ски има във всички планински курорти.
На Мусала между заслон “Ледено езеро” и върха въжето е зарито със сняг и маршрутът може да се премине само с алпийска техника, предупреждават от службата. Желаещите да се качат на връх Мусала трябва да са подготвени.

От Планинската служба препоръчаха на учениците, които решат в дните на междусрочната ваканция да си направят излети в планината или да карат ски, да бъдат предпазливи, да се придържат към маркираните пътеки, а ако карат ски, да правят това на обработените писти.

Агенция "Фокус"
08 февруари 2007, 08:57

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL