SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Трима олимпийци ще ни представят на Зимната Универсиада 2015 - 20 Януари 2015 - 10:57
Жекова, Янков и Зографски са надеждите ни на Световните студентски зимни игри в Гранада и Осърбле

УНИВЕРСИАДА. Трима олимпийци от Игрите в Сочи ще представят България на започващата в събота Зимна Универсиада 2015. В българския тим е световната звезда в бордъркроса Сани Жекова, която се нареди пета на Олимпиадата миналата зима, а през миналия уикенд спечели рекордното за нас четвърто място на Световното първенство. В паралелния гигантски слалом на сноуборда ще ни представя Радослав Янков, записал в олимпийския си дебют най-доброто българско представяне в олимпийския сноуборд.

С двамата ще бъдат и техните треньори – съответно Виктор Жеков и Георги Атанасов(Джоко). Алпийците ще бъдат представени от юношеския национал Георги Нушев, с треньор Грега Кощомай, който ще стартира само в техничните дисциплини. В българският състав на Студентските игри е още един талантлив наш спортист – Владимир Зографски, световен шампион за младежи в ски-скока от Отепаа 2011. За Влади и неговия треньор и баща Емил, Универсиадата е отличен шанс да се реваншира пред своите фенове за неубедителните изяви в предишния сезон.  

„България тръгва за Зимната универсиада с отбор от потенциални медалисти – заяви доц. Златко Джуров, председател на Асоциацията за студентски спорт „Академик“. – На практика това са елитните ни състезатели в белите спортове, Жекова и Янков записаха най-добрите индивидуални класирания на Олимпиадата в Сочи миналата година. Сведохме състава до минимум в синхрон с новата стратегия на Министерството, наред с представянето на Световните игри, наш много важен приоритет е вътрешният календар, в който най-близката проява е Националната зимна универсиада от 11 до 15 март в Боровец. Държим на това академичната младеж в България да има максимален брой възможности за спорт, състезания и физическа активност.“

Студентския спорт в България бележи в момента възход след дългогодишна криза поради организационни, финансови и юридически пречки. Откакто преди три години Джуров пое ръководството на АУС „Академик“ бяха възстановени националните зимни и летни универсиади, освен това три пъти поред се организират летни студентски игри в курортен комплекс Камчия. Шефът на академичния спорт настоява за законодателни промени, които да улеснят спортуващите във висшите училища и за по-голямо внимание от страна на държавата, общините и университетските управи към студентите спортисти.

За първи път в историята Универсиадата е с поделено домакинство: тази зима северните дисциплини и биатлонът ще са от 24 януари до 1 февруари в Щръбске плесо/Осърбле(Словакия), а испанският зимен център Гранада ще приеме алпийските ски, сноуборда и ледените спортове от 4 до 14 февруари.

www.aus.bg
www.bgolympic.org
20 януари 2015 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL