SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ски учителите настояват за две нови мини ски зони за деца на Витоша - 22 Януари 2015 - 16:22

Максимално бързото намиране на решение за спасението на Витоша като ски център трябва да е приоритет на Столична община и министерствата на туризма, земеделието и спорта в противен случай любимата планина на софиянци е обречена. Около това се обединиха представителите на сдружението "Витошките ски и сноуборд училища" на специална прескоференция днес.

"Срамота е при наличието на легитимен собственик на лифтовите съоръжения на Витоша, който е намерил 50 млн. евро за подмяната на старите 9 лифта с нови, вече години да се правят всевъзможни спънки за изграждането на съвременна спортна инфраструктура на Витоша, категорични бяха ски учителите. Всеки сезон те обучават в планината на софиянци над 6000 деца, а хиляди туристи излизат ежедневно на разходка там.

"Условията за обучение са ненормални. Работи само писта защото на останалите съоръжения са на повече от 30 години и са опасни за хората. Радостни сме, че Столична община помогна в последните години да се поддържа пътя до "Алеко". Стратегическата ни цел обаче е в района на хижа "Алеко" да бъде обособен един съвременен ски център, заяви Аспарух Мачирски председател на сдружението и собственик на едноименното ски и сноуборд училище. Той припомни, че първото ски училище в България е създадено именно на Витоша през 1965-а година.

"Искаме нашето сдружение да е посредник между институциите и максимално бързо да се вземе най-доброто решение, за да се случат нещата на Витоша", каза още Мачирски и допълни, че и екоорганизации са изявили желание да се включат в дебатите за намиране на адекватно решение. Той даде за пример Чехия, където имат 164 зимни курорта със 142 лифта от които 102 са построени от 2006 до 2014-а с пари от ЕС, а също така имат и 540 км писти.

Заедно с управата на собственика на ски съоръженията в планината "Витоша ски" са планирали създаването на няколко детски ски зони в районите на "Алеко", "Голи връх" и хижа "Сълзица", където децата безопасно да се учат да карат ски, а не както в момента да пресичат всички писти, за да стигнат до детския плац.

Радослав Пеев от "Витоша ски" разкри, че при получаване на разрешителни за старт на реновирането на ски зоната това ще отнеме между 3 и 5 г. Ако не се даде зелена светлина на проекта работещите сега стари съоръжения ще спрат до 2 години. До момента дружеството собственик на лифтовите съоръжение е инвестирало над 30 млн. евро за поддръжката на старите съоръжение, за закупуване на снегоутъпкващи машини и оръдия за технологичен сняг. От сдружението ще направят среща и с фирмата "Пролес инжинеринг", която до октомври трябва да изготви новия план за управление на Витоша.

"Витоша ски" има готов план за подмяна на старите 9 лифтове с нови, като след срещи в сдружението стигнали до извода, че планираната засега крайна станция на кабинковия лифт на Витошко лале, ще бъде изместена на "Алеко". Според Пеев всички знаят, че лифтовете са най-еклогичния транспорт и за това подмяната на съоръженията на Витоша ще намали притока на коли в планината.

"Всички заинтересовани институции трябва да намерим максимално бързо решение по въпроса с Витоша, защото иначе любимата на софиянци планина е обречена, каза още Мачирски.

Емил Семов от "Мотен" допълни, че софиянци искат от всички членове на сдружението децата им да се обучават безопастно, но това в момента не става, а и условията се влошават. "Трябва да се направят спешни стъпки за промяна в ски зоната, да има нови лифтове и писти отговарящи на европейските изисквания", допълни Семов. Емил Манчев от ски и сноуборд колеж "Дино" бе категоричен, че не може да се иска от собственика на лифтовете да ремонтира старите, защото дори и това да стане техния капацитет, а и този на пистите е за 200 души на час и пак хората ще трябва да чакат по опашките по 2-3 часа за няколко спускания на ден.

Стандарт нюз
22 януари 2015 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL