SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски гуру : Микаела Шифрин: Да вникнем в съзнанието на младия ски феномен - 16 Февруари 2015 - 11:04

СКИ ЛИЧНОСТИ, АЛПИЙСКИ СКИ. В тази статия ще ви разкрием как търсенето на думи и неконвенционалният подход помогнаха на младата 19-годишна американка да стигне до върха в ски слаломите толкова бързо.


Mikaela Shiffrin, USA, Startnummernauslosung, Damen Ski Weltcup, Slalom, Weltcup Flachau 2013, Flachau, (c) wildbild www.skiweltcup-flachau.at

Необичайно занимание

Родената във Вейл, Колорадо, скиорка признава, че следва едни и същи правила всеки път когато и предстои спускане. Първото нещо, което прави както и всички останали състезателки, е да разгледа внимателно трасето на слалома. След това тя си представя в съзнанието самото и спускане надолу по сколоновете на планината. До тук всичко изглежда в рамките на нормалното. Последната фаза от нейната подготовка обаче може да изненада много ски експерти. Както самата тя разкрива пред журналистите отвъд океана:

„Аз и моята майка обичаме да играем на тъсене на думи.“


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) shiffski'13

Точно преди старта на всяко едно състезание, когато другите участници са под голямо напрежение, Шифрин се концентрира върху нейната книга за игра на търсене на думи. Ски слалома е последното нещо, което намира място в съзнанието и в този важен момент, защото всичко, от което  се интересува е да успее да свърже отделните разпиляни букви в смислени думи. Младата скиорка разкрива, че именно това занимание и помага да намали напрежението и да успокои своите нерви в критичните моменти преди старта. Има и други интересни занимания, които скиорите вършат за да разпуснат преди или след тежко състезание. Така например световният и олимпийски шампион в ски бягането Маркус Хелнер играе често покер в турнири на живо или онлайн в някой от големите сайтове за тази цел.


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) shiffski'13

Важно изпитание

Следващия път, когато Шифрин ще погледне отново към книгата за търсене на думи е при старта на Световният шампионат по ски алпийски дициплини в нейния роден град Вейл. Тя има голям шанс да извоюва ценния трофей за своята родина в година без зимни олимпийски игри. За първи път от 1999 година насам, САЩ ще бъде домакин на престижната надпревара, като в нея ще вземат участие две от най-големите звезди както на американската, така и на свевната ски сцена – Линдзи Вон и Шифрин. Двете са единствените американки, които имат златни медали и спечелен Световен шампионат за последното деситилетие.


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) shiffski'13

Започващият през тази седмица шампионат е почти толкова престижен за скиорите, колкото и самата Олимпиада. Много специалисти дори смятат, че броя на медали от Световния шампионат е по-добро доказателство за качествата на даден скиор, отлкото са медалите му от олимпийски игри. Олимпиадата се провежда веднъж на всеки четири години и обикновено носи много изненади, след като се провежда на непознат терен. Световните шампионати от друга страна се провеждат винаги в столиците на зимните спортове на класически и познати за много от професионалистите склонове. Шифрин е доказвала своята класа при тежки атмосферни условия, каквито са и тези в Колорадо, като това ще и помогне да се бори отново за някои от челните места и да зарадва местната публика с медал.

Младата американка е сочена за един големите фаворити в слалома и гигантиския слалом. Тя може да се нарече бъдещето на американския ски спорт за следващите няколко години. Следващото покеление скиори на САЩ вече изучават подробно необичайните методи и подход на Шифрин за успех. Това означава, че скоро американските скиори може да изглеждат странни на останалите им съперници по света.


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) shiffski'13

Уникална личност

Шифрин винаги е постигала нещата по собствен начин. Нейната зареждаща и вдъхновяваща музика е дело на италиански пианист, а ако добавим и факта, че тя предпочита леда пред пресния навалял сняг, нещата изглеждат още по-странни. Макар да е безспорен талант в ските, като малка американката рядко е практикувала този спорт. Идва ред и на търсенето на думи. Скиорката е толкова добра в това си хоби и намира думите толкова бързо, че  нейната майка Елийн трябва да поръчва книгите за търсене на думи наведнъж и в големи количества. Шифрин успя да прелисти цяла книга със думи при участието си преди година в Сочи, където спечели златния медал в слалома, както и през изминалия месец в Хърватска, където скиорката отново показа завидни резултати.

Шифрин твърди, че не играе играта за откриване на думи просто за удоволствие, а защото по този начин сваля напрежението си от плещите в един от най-натоварващите и психологически спортове. Ски слаломът изисква от скиорите да преминават през пъзел от врати, построени върху лед и сняг без почти никакво право на грешка. Когато има да наваксва Шифрин твърди, че почти не използва кантовете на ските, защото това може да се окаже решаващо за класирането между първо и четвърто място в спорт, където разликата между отделните участници е в рамките на няколко милисекунди.

Според професора от Чикагския университет Сиан Бейлок, в ситуации на повишен стрес, когато хората са практикували дадено умение до съвършенство, те успяват да се концентрират в детайлите на неговото изпълнение в даден момент. Шифрин определено е уникална скиорка, която вместо да се мъчи да изглежда като другите и да се мъчи да им подръжава, кара именно тях да се учат от нейното поведение. Уверена във своите възможности, както на ски пистата, така и в играта на думи, младата скиорка поглежда към предстоящия голям шампионат с думите:

„Аз винаги побеждавам.“


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) shiffski'13


Elite athletes Mikaela Shiffrin and Sage Kotsenburg sped, carved, spiraled and twisted down the mountains of Sochi to earn gold medals and are now being recognized on the iconic Wheaties box. Learn more at blog.generalmills.com, photo (c) GeneralMills


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) GeneralMills


Wheaties - Mikaela Shiffrin, photo (c) GeneralMills


Mikaela Shiffrin USA, photo (c) shiffski'13

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL