SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Сен Мориц събира ски-елита за пети път от 1924 г. насам (Монитор) - 31 Януари 2003 - 23:37

Днес в Сен Мориц започва световното първенство по ски-алпийски дисциплини, което ще продължи от 2 до 16 февруари. Това е петото домакинство на швейцарския зимен курорт на проява от такъв ранг. В него на два пъти са се провеждали Зимните олимпийски игри – през 1924 и 1948 г. По пистите в Алпите в кантона Гризон са минали и два световни шампионата – през 1934 и 1974 г.

> Smoony

Сен Мориц отдавна се е прочул не само като космополитен ски-център, но и като място за провеждане на културни фестивали, концерти, модни ревюта. Не случайно в града имат бутици и изложбени зали повечето от световните моделиери. Репутацията му на място, подходящо за всякакви сбирки обаче се дължи и на друг фактор. Според статистиката там слънчевите дни през годината са средно 322, което рядко да се види. Интересно все пак кога успява да навали сняг, който не липсва от късна есен до късна пролет.

Швейцарците са амбицирани да направят невиждана церемония по откриването. Нейният старт в 17,30 ч. ще даде местното музикално величие – Ди Джей Бобо с песента “Celebration”. Приветствия на няколко езика ще поднесе приказният герой Шеленурсли, след това думата ще вземат представителите на Международната ски-федерация – (ФИС). Като гвоздей на програмата е обявено изпълнението на Бобо в съпровод на 120 деца на химна на първенството – “Let‘s come together”.

Цените на билетите за елитните места са 150 швейцарски франка за възрастни и 75 за деца, а за стандартните трибуни – 55 и 29 франка.

Подготовката на пистите и съоръженията отне няколко месеца на местните хора, въпреки че всичко в Сен Мориц е изпробвано отдавна и работи перфектно. Над 1800 доброволци са ангажирани с организацията на първенството. 1100 от тях са разпределени в 120 сектора, където се провеждат състезанията. Те ще дадат общо 20 000 дни доброволен труд.

Истинското шоу обаче започва на 2 февруари от 12,30 ч. със супергигантския слалом за мъже. В него стартират световният шампион от Санкт Антон 2001 г. Дарън Ралвс от САЩ, завърналият се след почти двугодишно отсъствие от пистите Херман Майер, носител на бронзов медал и вицешампионът Щефан Еберхартер.

Бойко Оков
в-к Монитор, 01.02.2003

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL