SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. спорт : Рекорден брой участници ще бягат в Софийския маратон 2016 - 04 Октомври 2016 - 18:23

МАРАТОН.  С рекорден брой участници и няколко благотворителни каузи стартира тази неделя ХХХІІІ Маратон на София. Организатори са Фондация „София – Европейска столица на спорта 2018“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.


победителят Едуин Кипчумба (Кения), откъснал се далеч пред останалите само километър преди финала на Софийския маратон 2014, фотография © Владислав Георгиев / SKI.BG

„Благодаря на хората, които през годините съхраниха Маратон София. Тази есен проявата е финал на веригата от маратони, които стартирахме и които от следващата година вече ще са в международния календар,“ каза на специалната пресконференция в Пресклуб „България” министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

Елен Герджиков – председател на СОС и  на Фондация „София – Европейска столица на спорта” заяви пред репортерите, че Маратон София е емблематично за града събитие. „Проявата вече втора година е част от амбициозния проект София – Европейска столица на спорта и Столична община ще продължава да я подкрепя и надгражда. Отново имаме благотворителни каузи, осигурили сме и специален приз за най-бързите софиянци, а трасето е лицензирано и е Категория А, което също е част от авторитета на маратона,“ каза Герджиков.

Добромир Карамаринов – председател на БФЛА и президент на Асоциацията на балканските атлетически федерации, сподели: „Софийският маратон най-сетне е това, за което от години мечтаехме. Благодаря на екипа, който го съхрани,“ каза Карамаринов и обяви, че тази година Софийският маратон ще бъде и балкански, и държавен шампионат, а на него ще присъства президентът на Европейската атлетическа асоциация Свен Арне Хансен.

Директорът на проявата Даниел Дуков уточни, че заявка за участие са подали над 2200 бегачи, като в класическия маратон са 500, на полумаратона - 750 и на 10.5 км над 800. В различните дистанции ще бягат и 15 елитни маратонци от Кения, Етиопия и Мароко. Повече от 60 български атлети ще стартират в маратона, а участничката на Олимпиадата в Рио 2016 Милица Мирчева ще бяга на 21 км.

Общият награден фонд тази година е рекорден – над 60 000 лв. Победителите при мъжете и при жените в класическия маратон ще получат по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв., заелите трето място – по 2000 лв. Допълнително за балканска и за държавна титла са предвидени съответно по 1000 и по 700 лв. Парични награди ще има и за всички призьори до 10-то място в класическия маратон и до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал ще получи рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с медал за участие като спомен от събитието. Най-добре класиралите се софиянци – мъж и жена, ще получат премия от по 300 лв.

Интересът към маратона се засилва от факта, че той ще определи крайните победители - и евентуално големия шампион – в новоучредената тази година верига от три маратонски бягания в България. Допълнителен бонус от по 20 000 лв. се дава на най-добрите състезатели мъже и жени в трите маратона в една година чрез общо класиране по специална точкова система. За всеки старт са предвидени по 10 т. за първо място, 7 за второ и 5 за трето, като за спечелване на големия бонус се изискват минимум 25 т. Интригата е дали бонусът от 20 000 лв. ще бъде спечелен, като шанс има единствено Ахмет Насеф от Италия, който победи във Варна и бе трети в Стара Загора. По силата на регламента това му осигурява 15 т., а за да спечели големия бонус му е нужна задължителна победа в София.

Откриването на Маратон София 2016 е на 9 октомври от 9.30 ч. пред Националния стадион „Васил Левски”. В 9.40 ч. ще бъде дадено началото на масовия старт, в 10.00 ч. ще потеглят атлетите в класическия маратон и след това през 10 минути ще стартират участниците в останалите дисциплини.

прессъобщение
Пресклуб България
04 октомври 2016 г.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL