SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. спорт : Етиопци триумфираха на Маратон София 2016 - 09 Октомври 2016 - 17:03
Шабан Мустафа стана Балкански шампион за 2016 г., а Илия Куцаров беше най-бърз от българите в маратона на 42км

МАРАТОН. Етиопия постигна пълен триумф в 33-ото издание на Маратон София, изпълнил с празнично спортно настроение столичните булеварди в днешния неделен ден. Повече от 3000 души стартираха в отделните дисциплини, а поне два пъти повече приветстваха бегачите в голямото предизвикателство. Тази година едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната отново беше част от инициатива „София2018 - Eвропейска столица на спорта“ и за първи път беше валидно както за Балканско първенство, така и за финал в новоучредената верига „Български маратони" под мотото „Бягането начин на живот".

Маратонът беше открит от кмета на София, а сред официалните лица бяха още Красен Кралев – министър на младежта и спорта, Стефка Костадинова – председател на БОК, Андрей Ковачев – евродепутат и президент на Консултативната група на ACES Europe, Добромир Карамаринов - председател на БФЛА и на АБАФ, Свен-Арне Хансен - председател на ЕАА, спортните легенди Йордан Йовчев и Любомир Ганев и др.

След масовия старт, в който участваха над 700 души, беше дадено началото и на бяганията на по-дългите дистанции. Особено оспорвана се оказа битката в класическия маратон при мъжете, където в продължение на близо 30 км елитните атлети от Африка се движеха в група от 7-8 състезатели. Най-издръжлив се оказа Гудета Бирату от Етиопия. Той заслужи лавровия венец с време 2.15:45 ч. Само 11 секунди по-късно финишира неговият сънародник Тефери Балша, който поради проблем с маратонката си пробяга последните 500 метра с един бос крак. Кения стигна до третото място чрез Мозес Кибере с 2.16:20 ч.

И при жените на класическите 42.195 км доминираха представителките на Африка. Шампионка с 2.39:38 ч. стана Белайнеш Югезу от Етиопия, пред Агнес Чибет от Кения с 2.40:09 ч., а трета завърши друга представителка на Етиопия - Джелане Сенбете с 2.43:11 ч.

Насеф пропусна златен шанс

Италианецът от марокански произход Ахмет Насеф – който при победа беше единственият с шанс да спечели супер бонуса от 20 000 лв. – финишира пети с 2.20:10 ч. и така пропусна тази възможност.

Шабан Мустафа е Балкански шампион по маратон за 2016 г. 

Шампиони на Балканите в маратона станаха Шабан Мустафа (България) с 2.30:00 ч. при мъжете и Сладжана Перунович (Черна гора) с 2.49:20 ч. при жените. Златото в Държавното първенство грабнаха Радосвета Симеонова 2.56:29 ч. (жени) и Илия Куцаров 2.27:57 ч. (мъже).

Най-бързите в полумаратона на 21 км

жени: Оливера Йевтич (Сър) 1.17:23 ч., Маринела Нинева (Бъл) 1.19:23, Даниела Йорданова(Бъл) 1.23:55

мъже: Юсеф Сбааи (Мар) 1.09:07 ч., Бирхану Асфау (Ет) 1.09:17, Марко Ранкович (Сър) 1.10:20.

Най-бързите на 10.5 км:

жени: Диляна Минкина (Бъл) 39:13 мин., Симона Миланова (Бъл) 39:20, Снежана Стефанова (Бъл) 42:13 мин.

мъже Йоло Николов (Бъл) 34:49 мин., Стоян Владков (Бъл) 35:08, Мартин Чиркоп (Мал) 35:38.

Общо близо 2500 бяха стартиралите в дългите дистанции, а в масовия старт финишираха над 700. Най-бързи на 3 км бяха Моника Георгиева при жените и Павел Танковски при мъжете.

Най-доброто издание досега, за първи път – специални бонуси за най-бързите софиянци

Според мнението на повечето специалисти и коментарите на участниците това бе най-доброто издание на маратона от неговото създаване. За първи път със специален паричен бонус бяха отличени най-бързите софиянци в класическия маратон. Парична награда от по 300 лв. получиха финиширалите с най-добри времена мъж и жена, родени в София Зорница Симеонова (3.29:16 ч.) и Илия Куцаров (2.27:57 ч.). Наред с това бе разиграна томбола с 20 награди сред всички завършили масовото бягане на 3 км. Специална „Арка на победителя“ бе изградена в зоната на старт/финала, пред нея участниците цял ден не спряха да си правят снимки за спомен с призьорите и селфита.

Отново с благотворителна кауза, подкрепена от Йордан Йовчев и известни певци

И тази година Маратон София 2016 бе обвързан с благотворителна кауза. Организаторите дариха по 1 лв. за всеки стартирал участник на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания" По същото време София2018 – Европейска столица на спорта организира заедно с Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори футболен турнир на новия комплекс „Спортна София“ в Зона Б5, там също имаше благотворителна акция за Сдружението. Каузата бе подпомогната и от ASICS, фирмата дари 1000 лв., а маркетинг директорът на фирмата Жак Валентин пробяга полумаратона за 1.49 ч. Веригата бензиностанции ЕКО, също както миналата година, подкрепи благотворителната инициатива като дари 10 760 лв. в подкрепа на деца аутисти.


Състезателят по ски бягане Андрей Гридин, който през последните няколко сезона се представя блестящо в ултра дългите маратони и планински състезания, чистосърдечно предлагаше безплатни прегръдки на всички желаещи от участниците в Софийския маратон

Сред застаналите на старт бе и Йордан Йовчев, който също пробяга 10 км с благотворителна цел. Легендарният гимнастик, участвал на 6 поредни олимпийски игри стартира в Маратон София, като тичаше в полза на благородната инициатива Операция „Жълти стотинки“. Кампанията, организирана от VIVACOM, събира средства в подкрепа на младежи без родители, принудени да напуснат социалните домове при навършване на 18 г. Всеки желаещ можеше да помогне на каузата, закупувайки специална тениска от зоната на VIVACOM, като събраните средства са изцяло за социалната инициатива. Подкрепа за Операция „Жълти стотинки“ и младежите от „Дом Възможност“ демонстрираха и популярни български певци и музиканти, които забавляваха публиката с най-големите си хитове на специална сцена. Сред тях бяха Дивна, група Джереми, Ирра, Ню Енс, Тихомир Митов, митко Петров и др.

Рекорден награден фонд

Общият награден фонд тази година бе рекорден – 65 000 лв. Победителите при мъже и при жените в класическия маратон получиха по 8000 лв., подгласниците им по 4000 лв. и т.н. до 10-о място – 200 лв. Допълнително за балканска и за държавна титла бяха предвидени съответно по 1000 и по 700 лв. Парични награди имаше и за всички призьори до 6-о място на 21 км и на 10.5 км. Всеки стартирал пък си тръгна с рекламна тениска, а успешно завършилите основните дистанции бяха отличени с медал за участие като спомен от събитието.


Класиралият се на второ място етиопец Тефери Балша многократно направи жест с вдигнати над главата, скръстени ръце със стиснати юмруци - в знак на протест срещу управляващия режим в родината му. Жестът му беше насочен срещу полицейските репресии, които правителството на Етиопия упражнява срещу протестиращите в родния му регион - Оромия. Повече от 1000 протестиращи в Оромия са били застреляни от полицията от ноември досега по данни на правозащитната организация Amnesty International.

Организатори на Маратон София 2016 са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Балканската атлетическа асоциация.

Генерален спонсор на Софийския маратон е VIVACOM, проявата се осъществява и с любезното съдействие на Софийска вода, FiBank, METRO, ACICS, минерална вода Банкя, HerbaLife, Schenker, Stroyrent и др. Повечето от тях наградиха призьорите и приветстваха участниците със свои представители при връчването на наградите.

ОЧАКВАЙТЕ СУПЕР ФОТОГАЛЕРИИТЕ НА SKI.BG ОТ МАРАТОН СОФИЯ 2016 !!!

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL