SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ските на Бузлуджа този уикенд – на рамо и пеша - 13 Януари 2017 - 18:04

Почистен ли е или не пътят към ски пистите, хижите и хотели на връх Бузлуджа – питат от сутринта скиори, журналисти, казанлъчани, хижари.
Коректният отговор е и Да и Не!

Почистен за пътуване с автомобил и то добре оборудван и подготвен за зимни условия е общинският път – с общински пари и общинска техника. Работата е там, че ангажиментът на Община Казанлък завършва до знака Стоп при разклона за панорамния път под върха. При Факлите. Той е оцветен в розово на картата, приложена в прес-съобщение по-рано от Община Казанлък.

Другият път (в зелено), който на ляво от факлите стига до вр. Шипка, а надясно минава покрай няколко хотела и хижи в подножието на Бузлуджанската поляна е републикански. И той беше затворен от АПИ още в началото на зимния сезон и ще стои затворен чак до края на март. Още по-неясно е положението с това шосе, което в продължението си след завоя край хижа Голяма Бузлуджа стига до върха. Той е "девета глуха" държавен път, за който не се заделят пари за снегопочистване. Тази от години неоправена неуредица, принуди най-големия инвеститор в района, Вятърния парк - да си закупи машини, с които да пробива всяка зима преспите, за да може екипите обслужващи „перките“ да стигат до тях.

3-метрови са преспите на места по този път в момента, като положението е най-сериозно в ниската част, там където пътят минава покрай хижата на АБЦ. Рактрак на Ветропарка е минал и булквално трамбовал триметровия сняг, така че роторния снегорин на Общината практически не може да разчисти снега и да отвори пътя. Още по-фатално ще стане, след като навали нов сняг, какъвто се очаква през уикенда. Другият важен проблем в случая са парите – Общинското снегопочистване е в правото си да не заделя от бюджета си за републиканско почистване, а да остави „делото на давещите се“ в ръцете на заинтересованите – частните съдържатели на няколкото хижи и хотели, Туристическо дружество „Орлово гнездо“, чиято собственост са хижите Малка и Голяма Бузлуджа и неговия наемател на ски-пистите, Ветропарка. Към Бедек и отскоро отново общинската хижа „Младост“ оттатък Бузлуджа снегът също въобще не е "до колени".

Каква е на практика ситуацията. Общината е почистила пътя за  достигане с автомобили до паркинга под пътеката за върха (до Факлите) и оттам нататък на скиорите и почиващите в хижите и хотели им остава да се изкачват, закъдето са решили - пеша. Което според хижарите и хотелиерите наоколо е дефакто напълно невъзможно, защото човек не може да върви през преспите по пътя. Остава възможността на най-запалените скиори, да нарамят ските на гръб и да качват „баира“ към връх Бузлуджа – пеша.

Красимира Стоянова
Kazanlak.com
13 януари 2017, 14:57

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL