SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА СНЕГА 2017 В СОФИЯ - 15 Януари 2017 - 21:21

WOLRD SNOW DAY 2017 SOFIA -- (SKI.BG) -- Отпразнувахме Световния ден на снега 2017 / World Snow Day 2017 днес в центъра на София! Спазвайки традицията, за 6-та поредна година без изключение ние от SKI.BG отбелязахме подобаващо Деня на снега на точната дата, 15-ти януари 2017 г., в централния градски парк "Южен парк 2", на хълмчетата зад МОЛ CCS и музея "Земята и хората", в близост до НДК, като привлякохме значителен интерес към зимните спортове и забавленията на снега.

Времето в днешния неделен ден беше слънчево и просто чудесно, снегът повече от достатъчно и настроението на стотиците хора в парка беше истински прекрасно, особено на децата! Програмата беше свободна и включваше ходене със ски в парка, безплатни уроци по ски бягане, пързаляне с шейни, правене на снежни човеци и различни други снежни забавления за децата и техните родители.

След като дни наред България беше скована от полярни студове от -20°C, а дори и под -30°C, придружени с обилни снеговалежи, които преобразиха градовете и цялата страна в снежната приказка "Замръзналото кралство", като по поръчка времето омекна точно за деня, в който целият свят официално празнува СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА 2017!

След затоплянето и препръскалия дъжд в събота следобед, за радост преминал в сняг на парцали привечер, в неделната сутрин столицата София осъмна с чисто синьо, безоблачно небе, а натрупания навред хубав бял сняг, покриващ улиците, тротоарите, колите, къщите, дърветата, парковете, буквално всичко, искреше приказно от лъчите на яркото слънце. Времето беше просто чудесно и създаваше прекрасно и много снежно настроение у всички!

Освен че паркът е любимо място за снежни забавления за софиянци, за нас той е наистина символичен - точно тук преди 5 години, през 2012 г., се състоя организираният от WWW.SKI.BG и БФСки за първи път в България празник посветен на Световния ден на снега. В допълнение, миналата година събитието на WWW.SKI.BG по случай Деня на снега се проведе на същото място и отново имаше огромен успех. Събитието в "Южния парк 2" е уникално и с това, че е единственото на планетата в този празничен ден на снега, което се провежда в градски условия, в самия център на Европейска столица.

За поредна година, по повод Световния ден на снега, призовахме всички - деца и родители, млади хора и техните баби и дядовци - да вземат ските, бордовете, шейните или каквато друга зимна екипировка имат и независимо къде навън - в парка, в кварталната градинка, пред блока, или някъде по-далече сред природата, да излязат и да се насладят и забавляват безкрай на обилния сняг! И за наша голяма радост, хората наистина бяха навън, на снега!

Днес още по обед на хълмчетата в парка зад МОЛ CCS и музея "Земята и хората" вече се бяха събрали страшно много хора. Официално празникът започна в 13:00 ч. около ярко червената шатра и рекламните транспаранти на World Snow Day, разпънати в центъра на снежната поляна. По хълмчетата наоколо стотици деца, заедно със своите родители се забавляваха страхотно, спускайки се със шейни или други подръчни средства, правеха снежни човеци, крепости, замеряха се със снежни топки или просто се разхождаха и наслаждаваха на прекрасния ден и чистия въздух навън. Паркът ехтеше от радостните емоции на малки и големи.

Мнозина се престрашиха да опитат как се ходи със ски. Десетки деца, а и някои от техните родители, се възползваха от безплатната възможност да направят по няколко обиколки със ски писалки из снежната поляна и околните, покрити със сняг алеи на парка. За първите си стъпки в ските и ски бягането те получиха ценни професионални съвети от треньорите Иво Петков, Петър Панков и Тодор Казаков, както и от целия екип на SKI.BG. Всички, включили се в Световния ден на снега 2017 в София, останаха видимо доволни и щастливи. Надяваме се и вярваме, че мнозина от тях занапред ще проявят по-голям интерес към този полезен спорт и ще започнат да се занимават с него. Достатъчно е той да им носи удоволствие и редовно да са навън сред природата, да спортуват и да дишат чист въздух.

Именно затова за трета поредна година в Световния ден на снега обръщаме специално внимание към ходенето със ски и ски бягането. Доказано е, че този снежен спорт е едно от най-увлекателните зимни занимания и е най-добрата основа за всяка ски дисциплина! Ски бягането има сериозни традиции у нас, но за съжаление губи известни позиции през последните десетилетия. Жалко и тъжно е, че не се прави достатъчно много от отговорните институции за подпомагане и развиване на този спорт и за насочване на масов интерес към него. Надаваме се, отново давайки добрия пример, в бъдеще това да се промени!

Освен осигурената от Сдружение "Маратон" безплатна екипировка за ски бягане, за всички присъствали на празника в София по случай СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА 2017 имаше и безплатна почерпка - вкусни сладкши и натурални сокове, на които, разбира се, най-много се радваха децата.

Празникът на снега продължи през целия ден, буквално до залез слънце. А дори щипещият студ след това не успя да изплаши най-запалените невръстни почитатели на забавленията сред снега, които продължиха и по тъмно да се веселят, пързаляйки се по снежните хълмчета. Дойде време Денят на снега 2017 да приключи, но с него всъщност даваме началото на емоциите със зимните спортове, чийто истински снежен сезон тепърва започва.

Световният ден на снега тази година се отбелязва с разнообразни инциативи в различни дни през месец януари и от най-големите български зимни курорти - Витоша (Алеко), Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе, както и на някои други места из българските планини. След като вчера зимният курорт Боровец в Рила планина първи в България откри тържествата по случай Световния ден на снега 2017, днес празникът беше отбелязан в пиринския топ курорт Банско и на няколко други места из страната, като "Беклемето" и "Узана" в Стара планина и хижа Здравец в Родопите над Пловдив. Следващия уийкенд празникът ще бъде почетен и на писта Витошко лале в района на Алеко. Следете новините на SKI.BG за още подробности.

За финал специално благодарим за подкрепата по време на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА 2017 в СОФИЯ на Сдружение Маратон (marathon.bg) и лично на г-н Петър Панков, г-н Иво Петков и г-н Тодор Казаков, на фирмите SIVEN и Bryzos (доскоро позната под марката Siven Active Sport), както и на всички останали доброволци, включили се в празника. Честит Световен ден на снега 2017 !!!

SKI.BG
15 януари 2017 г.

Още за СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СНЕГА 2017 в СОФИЯ, супер фотография и видео репортаж очаквайте на WWW.SKI.BG !

#WorldSnowDay #wsd2017 #wsd2017sofia

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL