SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : След 25 години ските в Котел се завърнаха - 29 Януари 2017 - 11:32

Стар любител на ските от Котел зарадва туристите и местните жители с нова придобивка. Димитър Каранашев изгради център за ски за начинаещи, с три писти и два влека. Съоръженията са на 3 км от възрожденското градче върху терен, собственост на Каранашев. „Това са първите писти от 25 години насам” – заявиха доволни от общината.

Самият Димитър Каранашев е дипломиран ски-учител. Той е направил навремето старата общинска писта с влек. Тя се е намирала в градския парк. За нея днес си спомня само поколението от средната възраст. В началото на промените през 90-те местната управа спряла да заделя средства за поддръжката. Така ските били забравени, въпреки че в Котел има сняг почти през цялата зима.

В новия ски-център Каранашев е инвестирал само лични средства. „Просто искам да живне нашия град!” – заяви той. Едната писта е малка, с минимален наклон, за деца и възрастни, които за първи път се качват на ски. Тя е удобна и за пързаляне с шейни. Другите две писти са по 200 и 300 метра, по-голямата е под наклон от 30 градуса и е за по-опитни скиори. Терените се подготвят със специална машина. Посетителите могат да си наемат ски под наем. „В бъдеще ще има чайна и други места за почивка. Надявам се, че с помощта на общината ще можем да получим европейско финансиране, за да купим оръдие за изкуствен сняг” – обясни Каранашев.

„Това е голямо събитие за нас и ни радва. Вече има интерес от други градове и се надяваме да помогне на местния туризъм, още повече, че тук наистина, освен уникална природа, има какво да се види“ – каза председателят на общинския съвет Христина Чолакова. Къщите за гости и хотелите се радват на оживлението и очакват, че вече и през зимата ще работят и ще посрещат гости. В 6-хилядния Котел има няколко музея, там се пазят сабята на Раковски, балсамираното сърце на Петър Берон, автентични модели от прочутите котленски килими. А природо-научният музей е с най-богата експозиция на Балканския полуостров.

От Росица Николова
в-к Труд
29.01.2017 • 11:15

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL