SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : България само с един участник на Универсиадата в Казахстан - 01 Февруари 2017 - 10:40
Йордан Чучуганов чака 7 ч. за хотел, после става 24-ти на 10 км

WINTER UNIVERSIADE ALMATY. Ски бегачът Йордан Чучуганов е единственият ни състезател на зимната Универсиада в Алмати (Каз). Причината е в липсата на средства.


Йордан Чучуганов и Иван Бирников (вдясно) по време на откриването на Универсиадата

„Имахме споразумение с ММС да обезпечат Универсиадата с 20 000 лв. Плащанията обаче трябваше да се извършат до 29 декември 2016 г. При оставката на правителството и последвалите промени това нямаше как да се случи, затова отказахме участие на наши спортисти“, коментира за „Монитор“ председателят на Асоциация за университетски спорт „Академик“ доц. Златко Джуров.

Оказа се, че Чучуганов е заминал с пари на заем. Те са за неговото настаняване и са дадени от ски федерацията, които по-късно АУС „Академик“ трябва да върне. Водената от Цеко Минев централа поела и пътните разходи на своя състезател, който е студент в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

След 20-часов полет до Казахстан обаче на ски-бегача се наложило да чака 7 часа, за да бъде настанен, тъй като от АУС не били привели на време парите.

„Не знаехме, че трябва да дадем депозит от 1000 евро. Като пристигнаха и се обадиха, веднага съм ги изпратил – обясни Джуров. - Проблемът обаче не е в това, а в липсата на адекватно отношение на държавата към университетския спорт. Както и в това, че на откриването имаше само един състезател и един треньор“, допълни той.

Треньорът е Иван Бирников от НСА, който помага на Чучуганов с каквото може, но ските на бегача ги мажат в казахстанския отбор.

Въпреки проблемите, 20-годишният Чучуганов завърши на 24-о място на 10 км класически стил с време 27:18,6 мин., на 2:06 мин. от победителя Валерий Гантар от Русия. В преследването в свободния стил обаче той остана 44-и, тъй като получил възпаление на краката.

„Това възпаление е необяснимо и за лекарите, но много бегачи го получават в свободния стил. По принцип затова и не го бягам, но сега стиснах зъби. На класиката дадох добро време. Моята цел обаче е свързана с участие на олимпиадата в Пьончан догодина“, сподели Чучуганов.

Той е заявен още за спринта и масовия старт на 30 км класически стил от програмата на Универсиадата.

Снежана Иванова
в-к Монитор
вторник, 31-01-2017 - 19:00

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL