SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. световни ски новини : Милър спечели трети медал в Сент Мориц (dnevnik.bg) - 13 Февруари 2003 - 19:57
Стефан Георгиев е 40ти

Боде Милър спечели златния медал в гигантския слалом за мъже в световно първенство по ски алпийски дисциплини в швейцарския зимен курорт Сент Мориц. Двадесет и пет годишният американец бе четвърти в първия манш и трети във втория, като зае първото място с общо време от двата манша 1:45.93 минути. По този начин Милър взе втората си титла в Сент Антон и общо трети медал. Американецът грабна златото в комбинацията при мъжете, а в първия ден на първенството раздели второто място в супергигантския слалом с Херман Майер.

Боде Милър стана първият американец с титла в гигантския слалом от 21 години насам след 1982, когато неговият сънародник Стив Мер взе златен медал в тази дисциплина.

Втори само на 3 стотни от победителя финишира Ханс Кнаус. Австриецът бе лидер в първия манш, но във втория даде едва 14-о време и трябваше да се задоволи със сребърния медал. Трети на 4 стотни се нареди друг американец - Ерик Шлопи.

Сънародникът на Милър стигна до отличието с невероятно представяне във втория манш. В първия манш американецът постигна 23-о време с изоставане от 1.92 секунди от Кнаус. Във втория манш обаче Шлопи кара безпогрешно и даде най-добро време от всички. По този начин той се изкачи с 20 места нагоре и намери място сред призьорите. За първи път в историята на световните първенства двама американци намериха място на стълбичката на призьорите в една дисциплина. "Състезанието бе изключително оспорвано, коментира Милър. Двама американци на почетната стълбичка. Дълго време очаквахме този момент и щастието ни е огромно."

Защитаващият титлата си от Сант Антон '01 Михаел фон Грюниген от Швейцария остана без отличие. Представителят на домакините завърши със седмо време на 93 стотни от първенеца. Олимпийският шампион Щефан Еберхартер (Австрия) пък разочарова с 23-ото си място на 2.03 секунди от шампиона.

Най-добре от българите се представи Стефан Георгиев, който зае 40-о място, на 9.98 секунди от Боде Милър. Ангел Пумпалов е 48-и, на 16.13 секунди, а Иван Гребенчарски - 52-и, на 17.21 секунди от общо 127 състезатели и 68 завършили.

ВЕСЕЛИН ЙОРДАНОВ
dnevnik.bg, 12.02.2003

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL