SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски история : Напусна ни и легендарният български скиор алпиец Георги Варошкин - 25 Септември 2017 - 18:35

Легендарните ни трима скиори-алпийци от средата на миналия век - Георги Димитров, Петър Попангелов-старши и Георги Варошкин, намаляха с още един. След Попангелов, в края на изминалата седмица, на 85 години, си отиде и Варошката.


Георги Варошкин в слалом на пистата „Червено знаме“ в Боровец през 1958 г.

И той като другите двама, а и всички от славната някога самоковска ски школа, тръгна като дете от родната пистичка на Ридо. А с тези първи стъпки стигна толкова далеч, че не трепна пред чудовищните бездни на такива писти страшилища, като „Тофана“ в Кортина д’Ампецо (Италия) и „Щрайф“ в Китцбюел (Австрия).


Водещата ни тройка алпийци на най-авторитетното състезание в света, купата „Ханенкам“ в Китцбюел (Австрия)-1957 г. От ляво надясно: Георги Варошкин, Петър Попангелов-старши, Любомир Врингов (национален треньор) и Георги Димитров.

И заедно с другите двама от водещата ни тройка алпийци остави трайни следи за забележимото българско участие в най-големите международни прояви. И ако някой отрича или се колебае дали е заслужена такава позитивна оценка само заради „забележимото“ ни участие, веднага може да бъде опроверган. Ето как.

Първият ни ски лифт е от 1953 г. край х. „Алеко“ на Витоша. Едноседалков, с дървени стълбове, във формата на трапец… В Полша имат не само лифтове, а и транспортна кабина гондола (до Каспрови връх в Закопане) за 40 души, но, внимание, - отпреди Втората световна война! Също в Чехия, Словакия, дори в Румъния.

Естествено, изобщо не говорим за алпийските страни - Швейцария, Франция, Австрия, Италия, Германия, Словения. А да се тренира алпийски ски спорт пеша, е десетина пъти по-слабо ефективно от тренировката с лифт. И то минимум!

Поради което очевидната яснота на тази взаимозависимост няма нужда от доказване. И само след два сезона работа с лифт българи са в първата половина от класирането и то на най-авторитетните състезания - олимпийските в Кортина д’Ампецо (Италия) през 1956 г.

В спускането Георги Варошкин е 24-ти от 73-ма стартирали (Димитров е 18-и, а Попангелов 27-и).

На гигантски слалом Варошкин е 41-ви от 95 участници (Димитров е 34-ти, а Понангелов 44-ти).

Още по-успешно за Варошкин е на следващите Игри, в Скоу Вели (САЩ) през 1960 г., където е най-добре представилият се българин в две дисциплини.

На спускане е 29-и, от 63-ма (30-ти е Димитров, 47-и - А. Шаламанов), а на гигантски слалом е същото класиране, само Шаламанов е с 10 места по-напред, 37-и.

И нещо любопитно. Това е единственият случай, когато българин побеждава Георги Димитров на състезания в чужбина, при това два пъти. На слалом Варошкин е 29-и, от 63-ма (18-и Димитров, Шаламанов е декласиран).

След състезателната си кариера, доц. д-р Георги Варошкин се посвети на научно-педагогическа работа във ВИФ (сега НСА).

Поклон пред светлата му памет

Асен Минчев
в-к 24 часа
25.09.2017 16:05


По време на официалното закриване на сезон 2012/2013 на БФСки, г-н Георги Варошкин получи почетен плакет по случай 80-тата си годишнина. Богатата му спортна кариера включва: Над 10 златни медала от републиканското първенство по алпийските дисциплини. Носител на купите „Отечествен фронт”, „Пирин”, „Вела Пеева”. 15 години национален състезател (1955-1970). Най-добро класиране на голямо международно състезание – 24-и в спускането на ОЗИ в Кортина д’Ампецо-1956 г. На следващите Игри, в Скуо Вели-1960 г., е 29-и и на трите дисциплини (!), а в две от тях 30-и е най-добрият ни алпиец тогава Георги Димитров. Варошкин е единственият българин, побеждавал Г. Димитров в чужбина. Дългогодишен преподавател и ръководител на катедра „Ски” в НСА. Треньор на „Академик” и националния отбор, зам.-председател на БФСки, водач на делегацията ни на Зимните Олимпийски игри в Сапоро 1972 г. Автор на множество научни публикации у нас и в чужбина.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL