SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. OUTDOOR : Кирил Николов-Дизела пети в генералното класиране по Скайрънинг за сезон 2017 - 18 Октомври 2017 - 19:03
Силно присъствие и представяне за българските състезатели на световната сцена през годината

ПЛАНИНСКО БЯГАНЕ, СКАЙРЪНИНГ. Сред напрегнат и изпълнен с обрати сезон, Кирил Николов-Дизела завърши 2017 година на пето място в ранглистата по Скайрънинг. На 14 Октомври 2017г. в Лимоне, Италия се проведе последният старт за сезона – Limone Extreme Skyrace. Limone Extreme Skyrace е с дължина 29 км и денивелация от 2540м. Нетипично за Октомври, времето предложи на състезателите слънце и температури от 24-25 градуса. Първи финишира италианецът Марко Дегаспери за 03:07:32 , а Кирил завърши на 9 място, с време 03:20:06. При жените първото място зае Тове Александрерсон, която избяга разстоянието за 03:31:08.


Kiril Nikolov - Disl (BUL), photo: iancorless.org

Дисциплината Sky Classic, в която се състезава и Дизела, се състоя от 12 старта през сезона, като нашето момче стартира на 8 от тях. За финалното класиране се взимат петте най-добри представяния на бегачите. Лидер в Генералното класиране е италианецът Марко де Гаспери, следван от испанците Егеа Аритц и Маргарит Ян. Първа при жените за 2017г. е испанката Шейла Авилес.

След финала на състезанието, Кирил сподели: „Беше дълъг и тежък сезон изпълнен с положителни и отрицателни емоции. Радвам се, че успях за втора поредна година да се задържа в челните позиции на класацията за Световната Купа и вярвам, че 2018та ще е още по-успешна за мен в Скайрънинг Сериите.“

Освен старта на 14ти Октомври, ден преди това – на Петък 13ти, отново в Лимоне се проведе и Европейското по Вертикален Километър, където Кирил завърши на 9то място. По неговите думи: „ Това бе експериментално участие. Целта бе да проверя състоянието и възможностите си и в тази дисциплина.“  На старта на Вертикалния километър в Лимоне, България имаше участие и при жените. Рекордьорката по Ком-Емине и водеща състезателка по ски бягане - Антония Григорова завърши на 17то място в дисциплината.

Друга родна състезателка – Десислава Христова, зае 30тото място в Генералното класиране, след стартовете си в Salomon Glen Coe Skyline в Шотландия на 17 Септември и TROMSØ SKYRACE в Норвегия на 5ти Август 2017г. В Норвегия Деси се класира на 13та позиция, след като избяга трасето с дължина 57км и денивелация 4800м за време 11:31:30.

Силно представяне на Световното за Юноши, по-рано през годината, отбеляза и младежкият ни отбор по вертикално бягане. Мирослав Спасов и Борислав Алексиев участваха на Comapedrosa Skyrun в Андора в дисциплините Вертикален Километър и Sky Classic. Миро се класира на 9то място във Вертикалния Километър и 11ти на Sky Classic за мъже под 23 години. Борислав пък зае две 18ти места сред младежите.

След кратка почивка, подготовката за Сезон 2018 за нашите състезатели продължава. Тогава те ще имат възможност да бягат и на родна земя по време на старта на Пирин Ултра 2018. Преди броени дни, състезанието стана част от официалния календар на Сериите по Скайрънинг за 2018г. „С нетърпение очаквам старта в Пирин, където се надявам да дойдат едни от най-добрите бегачи в света по скайрънинг.“, сподели Кирил Николов.

С цели и амбиции за 2018г., председателя на Българската Федерация по Вертикално бягане, Димитър Димитров, сподели “Първият сезон след "рестартирането" на дейността на Федерацията беше наистина вълнуващ. Доказахме, че имаме интересно бъдеще в света на техничното планинско бягане. Надявам се да можем да надградим значително над успехите на Дизела, Деси, Антония, Миро и Боби през 2017-та. Бихме искали в подготовката за новия сезон да привлечем нови хора към екипа и активностите на Федерацията, затова планираме отворена среща през Ноември в София с всички заинтересувани от дисциплината. България има всички предпоставки да реализира състезатели и състезания на световно ниво в този спорт, и от всички нас, като общност зависи дали това ще се случва„.


прессъобщение
XCoSports Bulgaria
18 Октомври 2017 г., София

За контакти:
Българска Федерация по Вертикално Бягане
бул.Черни Връх 90, София   
+359892233040
info@skyrunning.bg

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL