SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : 400 оръдия подсигуряват ски сезона в Банско - 02 Декември 2017 - 21:18
Временното затопляне забави скиорите

Рекордната бройка от 400 оръдия ще подсигуряват новия зимен сезон в Банско. На 1 декември ски-зоната бе отворена по традиция, кабинката работи, но условия за ски няма. Дъжд вали и в Банско, а температурите рязко се повишиха, което не позволява да се произвежда изкуствен сняг. Затова и банскалии започнаха да се молят за студено време, та на 16 декември, когато е официалното откриване на ски сезона, да има достатъчно покривка за каране на ски.

Технологично температурата трябва да е под минус три градуса, за да може оръдията да образуват необходимата за практикуване на зимните спортове снежна покривка.

Площта, която се покрива от оръдията за изкуствен сняг, е 95% от цялата територия на ски центъра в Пирин планина. Има и естествен сняг, паднал преди дни, във високите части на планината, но е малко.

“Ние сме напълно готови за старта на новия зимен сезон 2017/2018, официалното откриване ще е на 16 декември, но няма проблем да отворим по-рано ски зоната. За целта обаче времето трябва да е с нас. Тогава ще заработят и кабинковият лифт, и останалите влекове, ще бъдат отворени и част от пистите. Трасетата са обработени и рекултивирани. Техниката е изрядна, минаха проверките и профилактиката”, заяви маркетинг директорът на фирмата-концесионер на ски центъра – Иван Обрейков.

Тази година сезонът ще бъде открит от “двойника” на Алберто Томба – Кристиян Гедина.Ски легендата Гедина ще преподава ски уроци в компанията на посланика на Банско Марк Жирардели. За настроението на присъстващите ще се погрижат Михаела Филева, DJ Party и красавицата Анелия, а за вкусовите им рецептори – Ути Бъчваров, който ще гостува със своя Кулинарен театър.

За официалното откриване на зимния сезон отново ще има много игри, търсене на злато в лифта и голямата награда – лек автомобил.
Ледената пързалка, която е любима за туристите, също работи.

Дъждовният циклон, който преминава през страната не пожали и Банско, но в курорта са убедени, че ще се справят.

Цените по хотели, ресторанти, ски гардероби са непроменени, остават като миналия сезон, в зависимост от звездите базите предлагат избор за всеки джоб.

Човек може да се нахрани и за 10 лева в Банско, но и за доста повече може да опита изискани блюда. Засега все още не е готов ценоразписът за еднодневната ски-карта за лифта. Освен ски, Банско предлага и други забавления – конна езда, пързаляне, уроци по готвене, летене и всякакви глезотии. Ценителите на историята пък могат да заявяват пътуване до Рилски манастир, Рупите и други близки дестинации. Специално за началото на зимния сезон в България Мтел внедрява 4.5G мрежа в зимните курорти, която ще осигури скорост на връзката до 150 Mbps – увеличение с 30% спрямо досега. Всички скиори ще могат още по-бързо да споделят преживяванията си на пистата тази зима.

Банско иначе е богато украсен, лъскав и бляскав. На 5 декември кмета Георги Икономов ще запали коледните светлини на града.

Приоритет този сезон ще бъде сигурността на курорта.

“За мен сигурността на туристи и граждани е основна, като имаме предвид какво се случва в други страни. Затова смятам, че за да се избегнат заплахи от тероризъм и атентати акцентите ни трябва да са тук, коментира кмета Икономов.

Комисар Хаджиев от ОДП-Благоевград обясни,че ще има постоянни полицейски постове на всички входни-изходни артерии на курорта, включително ще има и патрули и пункт на пистите.Ще има допълнително 40 полицаи командировани от страната, както и един гръцки и един румънски патрули. Над 100 полицаи ще осигуряват реда.

Купон, 10 000 студенти в курорта за 8 декември

Ако времето позволи, то студентите, които ще окупират Банско за празника си, ще бъдат първите скиори тази година.
Обявеният за пети пореден път за ски курорт № 1 от Академията на Световните ски награди – Банско ще посрещне предстоящия студентски празник със запълнена леглова база. Очакват се близо 10 хиляди души да купонясват в планинския град, като цените на кувертите в града варират между 25 и 70 лева.

Записванията за новогодишните празници също вървят към своя край, като Банско отново е сред най-предпочитаните дестинации в страната. Туристическият бранш сочи почти 100 % запълняемост на местата в резултат на конкурентните цени и традиционното отлично качество на обслужване в курорта. Освен за българите, Банско е любимо място за посрещане на Новата година от съседите ни от Сърбия, Македония и Румъния, които използват почивните дни и за практикуване на зимни спортове.

Цените на картите

От първи декември сезонните карти в Банско се продават на цени от 1500 лв. за възрастни, 1400 лв. за ученици и пенсионери и 1300 лв. за деца от 7 до 12 г.

Цената на двупосочната лифт карта е 28 лв. за възрастни, 25 лв. за ученици, студенти и пенсионери, 20 лв. за децата от 7 до 12 години, а за тези под 7 години – левче.

И тази година ще е актуална картата “Банско-Туенти”, която е валидна за 20 дни по избор в рамките на сезон 2017-2018. Нейната цена е 800 лв. за възрасти, 750 за ученици, студенти и пенсионери.

В Банско през този сезон ще се предлагат и фамилни сезонни карти като диапазонът на цената им ще варира от 3000 до 7000 лева в зависимост от броя на децата (до 16 год.).

Сезонната и Фамилната карти ще осигуряват и ползването на коридор за бърз достъп за кабинковия лифт, посочват от Banskoski.com.

За начинаещите в зимните спортове и тази година ще е отворено ски и сноуборд училище. Цените там ще варират от 65 лв. за един ден до 595 лв. за 13 дни. За децата училището ще струва съответно 55 лв. за цял ден и 496 лв. за 13 дни.

СВЕТЛАНА ВАСИЛЕВА
вестник Труд
02 декември 2017 г., 21:00 ч.

В Боровец Намаления за ски картитепри онлайн зареждане
За студентския празник пускат в експлоатация кабинковата въжена линия “Ястребец” в Боровец.

В края на ноември излезе информация, че ако температурите се задържат отрицателни, още на 7 декември отварят ски зоната в Боровец. “Ниските температури от последните дни ни позволиха да започнем усилено производство на изкуствен сняг и да обработваме трасетата”, съобщиха от “Бороспорт”.

По-късно обаче Росица Стойкова от “Бороспорт” обясни пред “Труд”, че ще е почти невъзможно пистите да бъдат пуснати на 7 декември поради затоплянето на времето. По думите й липсата на сняг и високите температури в курорта са наложили отлагането на някои от предвидените по-рано събития.

Към момента снегът не е достатъчен за каране по пистите и за фрирайд спускания, но ски зоната се подготвя така, че снежната покривка да е отлична и зимният сезон да продължи поне до 1 май.
В Боровец ще открият ски сезона с нов вид лифт карта и специално намаление за онлайн зареждане. Тя ще струва 500 лв. за възрастни и 300 лв. за деца и ще важи от понеделник до петък, с включено нощно каране.

Скиорите и сноубордистите в Боровец отново ще имат възможност да използват многократни лифт карти за съоръженията в курорта, като от тази година презареждането ще става и онлайн.

Еднодневната карта за възрастен за всички съоръжения ще струва 55 лв., за деца от 7 до 13 години тя ще бъде 30 лв., а за младежи от 14 до 22 години и гости над 65 години – 40 лв. Децата до 7-годишна възраст ще карат безплатно.

Картата за половин ден – от 8,30 до 12,30 – ще струва 42 лв., а от 12,00 до 16,30 – 32 лв. Лифт картата за нощно каране за възрастни ще бъде на цена от 22 лева, а за деца – 13 лева.

Цените на индивидуалните уроци в ски училище “Бороспорт” и ски пакетите, които включват наем на ски екип, обучение, ски вечер и лифт карта също не се променят. Цената от миналата година запазват и наемите на ски екипировка в гардеробите на “Бороспорт”, ски сервизът и услугите в детския снежен парк “Борокидс”.

За любителите на по-екстремните преживявания курортът ще предложи два терен парка за фристайл за начинаещи и средно напреднали и специално разработени ски туринг маршрути с водач, нощно каране и фристайл събития с участието на международни звезди.

По-ниски цени на Витоша, Пампорово дава старт на 9 декември

На 9 декември откриват официално ски сезона и в Пампорово. И там цените на ски картите са сходни с тези в другите курорти. Двупосочният билет за лифт ще бъде 19 лв. за възрастен и 12 лв. за децата от 7 до 11 години. Целодневната карта ще бъде съответно 55 лв. и 33 лв., за възрастни и деца.

И в Пампорово се предлагат различни семейни пакети, в зависимост от броя на членовете – 1 възрастен с 2 деца, 2 възрастни с 1 дете, 2 възрастни с 2 деца или 2 възрастни с 3 деца. Цените съответно са в диапазона от 218 лв. до 873 лв. в зависимост и от броя дни.

Малко по-ниски са цените на Витоша, където дневната карта за възрастен е 35 лв., а за деца, ученици, студенти и пенсионери – 28 лв. Сезонната карта там е на цена от 590 лв. за възрастни и 490 за деца, като включва и дневно и нощно каране.

ЙОАНА КРЪСТЕВА
вестник Труд
02 декември 2017 г., 21:00 ч.

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL