SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Банско е готов за зимни приключения - 04 Декември 2017 - 09:51

На прага на зимата сме, вече падна първият сняг. За това дали е готов град Банско да посрещне хилядите туристи, разказа пред novini.bg кметът Георги Икономов.

Първият сняг вече падна, но той все още не е достатъчен за ски. Според прогнозите обаче около 6 – 7 декември ще навали още сняг и най – много до 10 декември ще има достатъчно, за да се карат ски спокойно, кометнира Икономов.

„Сега предстои 8 декември. Според хотелиерския бранш Банско е пълен на 90%. Цените на кувертите са различни от 20 – 25 лв. до 50 лв., като преобладават тези около 50 лв. Нощувките също са доста изгодни и мисля, че студентите ще изкарат един чудесен празник“, поясни той.

„Предстоят коледните и новогодишните празници. За Нова година Банско е зает на около 100%. По Коледа заетостта е по-малка и включително и нашите съседи - гърци, македонци празнуват и не пътуват чак толкова, но вече след периода 26 – 27 декември Банско се напълва. Засега хотелиерите са доволни. Заетостта също е голяма. Но най-важното е да има сняг, за да бъде една хубава зима, за да могат скиорите да й се насладят до край“, поясни кметът на Банско.

„На 16 декември е традиоционното откриване на ски сезона. Събитието е разделено на две, където ще има много събития – концерт със звезди, търсене на златно съкровище в снега като голямата награда е лек автомобил. Ще бъдат и ски легендите Марк Жирардели и Кристиян Гедина. Вечерта тържеството се пренася в центъра на Банско. Там ще присъстват официални гости, много звезди, пак ще има концерт. Така че на 16 предстоят много емоции в нашия курорт“, обясни той и допълни: „След това са традиционните новогодишни празненства с кукерски фестивал. Следва балетният традиционен фестивал в началото на януар, на който ще бъдат поставени постановки с руски балетни трупи. А в края на януари е световната купа по сноуборд, която за втори път се провежда в Банско“.

Георги Икономов не скри, че са му останали и доста неразрешени проблеми, като основно те са свързани с инфраструктурата. „Не можахме да направим всички улици“, призна той.

Икономов заяви обаче, че най – големият проблем е строителството на втория кабинков лифт. „Има надежда проблемът да бъде решен“, призна все пак той и допълни: „Има сериозна политическа воля за разрешаване на проблема, защото няма нито законна, нито политическа пречка да се тръгне в посока разрешаване на втори кабинков лифт. В момента изкачването с коли до ски пистите нарушава много повече екологията и заради това аз винаги съм се учудвал на не екологичните аргументи, с които зелените предлагат да се реши проблемът. Те никога не са отговорили на въпроса защо да няма втора кабинка, а казват дайте с автомобили качвайте хора горе в планината, разширете капацитета на съществуващата кабинка. Но това как да стане? Трябва да се изгради чисто нов лифт. Курортът ще трябва да затвори или хората да се качват горе в планината с автомобил“, обясни още кметът на Банско.

Икономов сподели също така, че се работи много активно в посока превръщането на Банско в целогодишен туристически сезон. Доказателство за това е увеличението на туристите всяка година с 10 % – 15%. Цялото интервю с кмета на Банско Георги Икономов може да чуете в прикаченото видео.

Novini.bg
04.12.2017 | 09:00

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL