SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски гуру : Сноубордът – новата зимна страст на децата - 27 Декември 2007 - 18:20
Този спорт развива баланса на детето, неговата координация, гъвкавост и инстинкта за вземане на бързи решения

По време на зимния сезон родителите се сблъскват с проблема как да осигурят здравословни занимания на децата си. Заради страховитите студове малчуганите са принудени да прекарват по-голямата част от своя ден затворени вкъщи и нямат възможост както през лятото да се занимават на открито.

Един добър начин да зарадвате винаги готовите за игри и нови предизвикателства деца е да ги запишете на спортна зимна школа. До преди няколко години в България нямаше голям избор и единственият открит зимен спорт, който можеше да изберете за детото си, беше карането на ски. Сега обаче ски училищата губят значителна част от своите клиенти, които се насочват към налагащия се с все сила сноуборд. Младите хора виждат в него един изпълнен с адреналин и непознати усещания спорт. За тях той е начин да изпитат така търсеното в тази възраст чувство на пределна свобода и независимост. Чрез сноуборда се развиват балансът на детето, неговата координация, гъвкавост, както и

инстиктът за вземане на бързи решения

Въпреки че хлапетата имат голямо желание да се занимават с този спорт, в редица случаи родителите са тези, които ги спират. Най-големите страхове, свързани със сноуборда, засягат безопасността на детето. „Като гледам с каква скорост и колко лудо карат сноубордистите, и през ум не ми минава да позволя на децата си да се занимават с това”, сподели пред health.bg тревогите си Стела, заклета скиорка и майка на две деца.

Но макар за страничното око да изглежда изключително рисковано и изпълнено с възможности за тежки травми, според опитните инструктури, качването на борда не е по-опасно от карането на ски. Апостол, който е сноуборд инструктур на Боровец и дава предимно индивидуални уроци, обяснява: „Безопасността на всеки сноубордист зависи от него самия. Ако той спазва упътванията, дадени му от инструктура, вероятността да се нарани е минимална. Разбира се, винаги има риск, но той не е по-голям от рисковете, съпровождащи усвояването на който и да е друг спорт”.

Скептичните родители трябва да знаят, че допълнителна защита осигурява и екипировката. Водещите фирми за сноуборд оборудване създават така своите продукти, че те да защитават максимално всяка рискова част от тялото. Материите, от които се изработват екипите, са специални и осигуряват запазване на постоянната телесна температура - един от основните фактори за предотвратяване на контузии.

Ако вече сте стигнали до консенсус със своето дете

и сте му разрешили да се учи да кара сноуборд, добре е да бъдете прецизни в избора си на школа. Тя задължително трябва да притежава лиценз, както и да гарантира, че децата ви ще бъдат обучавани от квалифицирани треньори и учители. Също така е важно да се предлагат различни варианти като дни и часове за провеждане на заниманията. Не е необходимо децата да чакат чак до зимната ваканция, за да започнат обучението си по сноуборд. Има курсове през уикендите, удобни за цялото семейство.

Школа, която отговаря на всички изброени критерии за пълноценно обучение и незабравими изживявания, е ски и сноуборд училище „Мачирски”. То може да се похвали с нарастващ с всяка изминала година брой на децата, желаещи да се обучават в него. Хубавото е, че имате възможност да избирате между няколко бази на територията на Витоша. Това са хотел „Елица” и ски центровете „Ветровала”, „Алеко” и „Офелиите”. Курсове по сноуборд се предлагат за начинаещи, напреднали и експерти.

„Марина спорт” е друго име със сериозни традиции в областта на ски и сноуборд обучението. Любопитно е, че в клуба има разработена специална програма за работа с групи деца от детски градини или училища. По този начин дори и най-малките палавници не са лишени от възможността да се докоснат до тайните на зимните спортове. По време на всеки стандартен курс по сноуборд

учениците се запознават с широк спектър от познания и умения

необходими за усвояването на този интересен спорт. Започва се от разясняване на боравенето с екипировката, минава се през така важното безопасно падане и се стига до основното – спускането и завоите.

И „Мачирски”, и „Марина спорт” предлагат както индивидуално, така и групово обучение. Ако изберете да включите детето си в група при „Мачирски”, има два основни варианта за провеждане на часовете. По време на единия заниманията са от понеделник до петък (т.е. 5 дни по 4 часа), а цената на курса е 210 лв. В нея са включени транспортът, обучението и екипировката. Ако имате своя екипировка, цената пада на 190 лв. Другият вариант е за съботно-неделно обучение. Избирате между посещения в три поредни съботи и недели, или шест поредни съботи, съответно недели по 4 часа дневно. Тук цената е 225 лв с включените транспорт, обучение и екипировка. При собствена екипировка цената е малко по-ниска – 205 лв.

От офиса на „Марина спорт” обясниха за health.bg, че първите им групи за сноуборд започват в началото на декември. Тук за курс с продължителност три съботи и две недели ще трябва да платите 200 лв. В сумата се включва всичко, което ще ви е необходимо – борд, екипировка, транспорт и, разбира се, самото обучение.

Благодарение на сноуборда, зимният сезон може да бъде за децата също толкова вълнуващ и интересен, колкото и летният. Покрай тях вие също може да си набавите приятни снежни мигове. Ако сте достатъчно смели, току виж решите и сами да се пробвате в карането на сноуборд. Едва ли ще има по-забавно преживяване от това редом с децата си да падате и ставате в опит да се за задържите на дъската.

Даниела СЕВРИЙСКА
Health.bg

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL