SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. ски история : 50 години ски алпинизъм: Ски-рали "Пирин" 1968 г. - 19 Март 2018 - 15:28
Текст: Георги Георгиев-Черния / Free Mountains Association

СКИ АЛПИНИЗЪМ, СКИ РАЛИ. В дните между 31 март и 5 април 1968 година в Бъндеришката долина на Пирин планина се провежда VI Републиканска зимна алпиниада. Организатор е РКА (Републиканска комисия по алпинизъм) към БТС. Събитието няма състезателен характер, въпреки че между участниците има негласно съперничество за това кой ще направи най-много и най-технични изкачвания. Идеята е по-скоро алпинистите от клубовете в страната да контактуват и сверят нивото си.


Старта пред х.Вихрен / Ски рали Пирин 1968

Нещо съвсем естествено за епохата, в която алпинизмът е приеман като колективен спорт, а отборният дух е задължителен. В продължение на 6 дни алпинисти от различни клубове в страната правят изкачвания, траверси, участват в ски-преходи, а от същата 1968-ма и в алпийското ски рали. Участниците трябва да имат поне II алпийски разряд (според тогавашната разрядна система) и участие в поне едно зимно изкачване от III А-категория на трудност или един траверс от IV Б-категория.


Слаломът / Ски рали Пирин 1968

База на алпийския сбор е х. Вихрен. 120 алпинисти (114 мъже и 6 жени) от 22 клуба от цяла България се качват пеш от Банско, носейки екипировката и храната си. Като всяка една проява и тази има ръководство - м.с. Константин Дюлгеров и з.м.с. Енчо Петков. През дните на провеждането на VI Зимна републиканска алпиниада времето е хубаво, което позволява участниците да направят множество технични изкачвания и траверси от висока категория на трудност.


Съдийски пост / Ски рали Пирин 1968

Безспорно най-голямото постижение е на свръзката Хр. Проданов - Бл. Дживджанов. В рамките на 8 часа двамата алпинисти прокарват нов маршрут по северната стена на вр. Вихрен по т.нар Диагонал. Това не е изненада за никого, имайки предвид, че двамата са едни от най-силните алнинисти в България към момента. Маршрутът е повторен в рамките на алпиниадата от Борис Овчаров и Четин Алиев от дружество “Народна Армия”. Същите двама са част от отбора, които няколко дни по-късно заема първо място в първото алпийско ски рали в България.


Борис Овчаров /на преден план/ и Димитър Дончев /в дясно/ от отбора победител / Ски рали Пирин 1968

Пак по време на същата проява е записано и първото зимно женско изкачване по северната стена на Вихрен - мс Ценка Василева по тур Фунията. В програмата на алпиниадата е включен и един амбициозен двудневен ски-траверс. През първия ден групата преминава по маршрута х. Вихрен - вр. Тодорка - Възела - Чаира - Мозговица - Беговица. На следващия ден скиорите преминават през Яловарника, Каменица, Винарска порта, х. Демяница, вр. Тодорка и се прибират на х. Вихрен.


На старта на етапа с шейни / Ски рали Пирин 1968

С най-голямо нетърпение е очакван стартът на алпийското ски-рали. Само месец по-рано български отбор участва за първи път на подобно състезание. Членове на този отбор са едни от най-харизматичните и универсални български алпинисти - Енчо Петков, Младен Катранджиев и Кънчо Долапчиев. В Леко, Италия, отборът ни е приет от организаторите и публиката като аутсайдер без почти никакви шансове за завършване на състезанието, камо ли за класиране.

Третото място, спечелено в жестока надпревара с най-добрите отбори от алпийските страна, превръща дебюта в триумф. Веднага след прибирането в България неуморният Енчо Петков включва алпийското ски-рали в програмата на републиканската алпиниада. Без опит в подобни състезания, но с желанието да опитват нови неща на старта на 04.04.1968 година застават 12 отбора с по трима участници.


Четин Алиев от отбора заел първо място / Ски рали Пирин 1968

Маршрутът на състезанието е разделен на три етапа. Първият етап започва от х. Вихрен, следва траверс на Дончови караули и Бъндеришки чукар и продължава през Превала и Жабешкото езеро. Този етап трябва да се измине за определено време. Избързването или закъснението носят наказателни точки. Първи в полуетапа с 0 наказателни точки заемат отборите на ВИФ (I-ви отбор), ЦСКА и София (II-ри отбор).

Вторият етап е гигантски слалом с дължина 2000 метра, 26 контролни врати и денивелация 300 метра. Пропускането на врата носи 20 наказателни точки.  В този полуетап категорична победа взема I отбор на ВИФ. В последния трети етап всеки отбор трябва да пренесе “пострадал” в импровизирана шейна, изградена от ски, щеки и въжета. Всяко обръщане на шейната носи 10 наказателни точки. Първи завършва отборът на “Народна армия” - София.

Така в деня, в който в Мемфис е убит Мартин Лутър Кинг, България се сдобива с първите си шампиони в една сравнително нова състезателна дисциплина. Това са отборът на “Народна армия” - Борис Овчаров, Четин Алиев и Димитър Дончев. Втори завършва отборът на ОС на БТС - Благоевград в състав Ганчо Кокошкаров (капитан), Георги Глушков и Чавдар Рахов. Трети е I отбор на ВИФ: Г.Атанасов-Джиджи (капитан), Кънчо Долапчиев и Елисавет Георгиев.

Ето и останалите отбори:

4  “Академик” - София
5   “Витоша” - София
6   ВИФ - II отбор
7   ОС на БТС - Шумен - I отбор
8   “Сините камъни” - Сливен
9   “ОС на БТС - Шумен - II отбор
10  ГС на БТС - София - I отбор
11  ГС на БТС - София - II отбор
12  “Трапезица” - В.Търново

Едно ново начало е поставено! През следващите години броят на участниците и състезанията се увеличава. Българските ски-алпинисти участват и вземат призови места на редица състезания в чужбина. През школата на състезателния ски-алпинизъм преминават много от най-добрите български планинари и алпинисти. Колкото до състезанието в Пирин планина, то продължава да се провежда с едно прекъсване в периода 1995-1999 година. Стартът е възстановен през 2000 година благодарение на усилията на Н. Проев - Пройката*. През последните години състезанието се превърна в най-масовото състезание от този тип не само в България, но и на Балканите.

Тазгодишният старт е на 31.03.2018 г.
За повече информация: www.ralipirin.com

*Николай Проев-Пройката (1962 - 2011) е един от най-универсалните български алпинисти. Има изкачвания на два седемхилядника - Комунизъм и Ленин. Има изкачвания на вр. Мон Блан, Пти Дрю, Маунт Кук и др. Републикански шампион по ски-алпинизъм за 1982 година и носител на три вицешампионски титли. Шампион на България по спортно катерене в дисциплините “индивидуално” и “свръзки”.  Единственият ни двоен майстор на спорта - по алнинизъм и спортно катерене. Загива на слизане от вр. Чако (Хималаи). От 2012 година трофеят на ски-рали Пирин носи неговото име.

Текст: Георги Георгиев-Черния / Free Mountains Association
снимки: личен архив на Георги Георгиев-Черния

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL