SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Ураганен вятър не спъна Витоша X lines 2018 - 02 Април 2018 - 11:27

ФРИЙРАЙД СКИ И СНОУБОРД. Домашната за софиянци планина прие четвъртото поредно издание на екстремната ски и сноуборд надпревара Витоша X Lines този уикенд (31.03-01.04.2018). Събитието, което е част от календара на "София 2018 – Европейска столица на спорта", предизвика едни от най-добрите родни фрийрайд скиори и сноубордисти. Въпреки лошите метеорологични условия и ураганния вятър във високите части на планината, които създадоха много грижи на организаторите, събитието се проведе успешно и без инциденти.


фото: Ivan Totev

Надпреварата извън пистите се проведе в района на "Резньовете" и "Витошко Лале 2", като теренът беше много интересен и даваше възможност на състезателите да  използват максимално релефа и да изпълнят много сложни и атрактивни линии, включващи скокове от големи скали и други трикове. Поради ураганния вятър, който буквално не позволяваше да се стои на крака на билото на планината, седалковият лифт "Витошко Лале 2" не работеше, въпреки огромните усилия, положени от екипа на "Витоша ски". Затова на всички райдери им се наложи да се качват пеша по стръмния склон до старта в началото на състезателния терен. Ето така си пролича приключенския дух и отдадеността на фрирайд обществото у нас. От всичките участници, сред които и над 20 деца, се отказаха само двама. Всичките над 50-тина вманиачени фрийрадери - от невръстни до истински ветерани, се изкачваха на собствен ход, борейки се с бурния вятър и суровите условия, някои от тях дори по няколко пъти, за да направят своите спускания по състезателния склон.

Освен големите и опитни състезатели, в надпреварата за поредна година се включиха и над 20 деца на възраст до 14 години, като най-малкият скиор беше едва на 7 години. За децата беше подготвен отделен склон с по-малка трудност, но достатъчно предизвикателен и интересен, за да могат малчуганите също да демонстрират завидна смелост и умения.

Най-добро спускане при мъжете скиори успя да направи неостаряващия фрий-скиор Александър Карадинков - "Сашо Гипса", който впечатли съдиите с много стил и стабилно каране и получи резултат от 77 точки. След него се класира добре познатият на по-възрастните фенове на екстремните ски Йон Трандафир (Ion Trandafir) от Румъния, а трети се нареди българинът Ивайло Ерменков.

При сноубордистите най-добре се представи един от най-добрите млади таланти във фрийстайл сноуборда Камен Петров, който за първи път участваше в фрийрайд състезание, но явно опита в другата дисциплина му помогна и той успя да постигне най-високия резултат за деня – цели 85 точки.

При дамите в ските най-добре се представи Симона Камберова, а в сноуборда Яна Стоянова.

В категорията на до 10-годишните скиори първи успя да се класира Денис Марков, следван от Теодор Обретенов и Ева Колева. При по-големите за втора поредна година на първото стъпало на почетната стълбичка се качи представителя от съседна Румъния – Лука Трандафир. След него успяха да се класират Божидар Обретенов и Стефани Иванова. Сред младите сноубордисти най-добре се представи Кристиан Георгиев, следван от Иван Иванов и Кристиян Димитров.

За финал, ето какво сподели по повод състезанието в личния си Фейсбук профил главният организатор на проявата Данаил Ангелов от "Concept Creative":

"Вчера мина едно от най-тежките събития в живота ми и работата ми. Витоша X-Lines се проведе напук на вятъра, който не ни позволяваше да стоим на краката си на билото на планината - нямаше лифт... съвсем оправдано естествено... И съвсем естествено се наложи да ходим пеш. Радостен съм и БЛАГОДАРЯ на всички райдери - едва двама се отказаха да ходят пеш, а имаше над 20 деца, като най-малкото бе на 7 и успя да изкачи склона два пъти - ПОКЛОН!!! Без вас всички 50-тина луди глави нищо нямаше да стане - имаше много дух и настроение - отново ЕВАЛА!!!
Сега за екипа - благодаря на Hristo Ivanov, че бе неотлъчно с мен по склона, на Ники Георгиев, който едва на два сезона бе повече от полезен и вдъхновен, на Milan Dimov и Ruslan Yurukov за непрестанната им борба с вятъра, за да помогнат да се случат нещата. Благодаря на #ПСС за истински професионалната работа и за цялата логистика, на лекарския екип на Lyubomir Petrov, който за щастие не видях - т.е. не се наложи да го ползваме... Палци горе и за Moten Sport и естествено за #ВитошаСки, които направиха всичко по силите си, за да пуснат лифта и въобще да го държат във форма през тези непрегнати няколко дни.
Шапки долу и за всички спонсори за огромния награден фонд и на съдиите (Ivo Altanov, Emanuil Emanuilov и Asen Rashev)! Естествено и за Ema Paunova, която е редом до мен във всички мои глупости ;)
Среща - догодина!!!
Ако някой съм пропуснал - благодаря и на него!!!"

Поздравления за организаторите, победителите и всички участници!
До скоро отново на Витоша!

по материал на
Concept Creative
02 април 2018 г.

КЛАСИРАНЕ ВИТОША X LINES 2018

Мъже ски
1. Александър Карадинков
2. Ion Trandafir
3. Ивайло Ерменков

Мъже сноуборд
1. Камен Петров
2. Павел Митренга
3. Александър Балканов

Жени ски
1. Симона Камберова
2. Марина Караджова

Жени сноуборд
1. Яна Стоянова
2. Мария Василева
3. Катрин Русимова

Деца до 10 години ски
1. Денис Марков
2. Теодор Обретенов
3. Ева Колева

Деца до 14 години ски
1. Luka Trandafir
2. Божидар Обретенов
3. Стефани Иванова

Деца Сноуборд
1. Кристиан Георгиев
2. Иван Иванов
3. Кристиян Димитров

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL