SKI.BG > СКИ в България - http://www.ski.bg

. бг ски новини : Рекорди в ски-рали Пирин за купа “Николай Проев - Пройката” - 31 Март 2018 - 22:27

СКИ АЛПИНИЗЪМ. Днес в Пирин, в района на хижа “Вихрен”, с надпреварата за купата “Николай Проев – Пройката” и приятелската среща по ски-алпинизъм бяха отбелязани два забележителни половинвековни юбилея на ски-алпинизма – в Пирин и в България.

Организаторите от сдружението, което носи името на един от най-всестранните български алпинисти – Николай Проев, загинал през 2011 г. на връх Чако в Хималаите, вложиха целия си професионализъм, опит и преди всичко сърце за чудесната организация.

При неособено благоприятни метеорологични условия (много силен вятър) на старт застанаха 174 състезатели и състезателки, от които завършиха 161. И това е рекорд в историята на надпреварата. Както и постижението на Кънчо Долапчиев, участник в първото пиринско рали през 1958 г. И през всяка от годините на следващия половин век имащ най-малко по един старт в официални състезания.

Победител в група “A”, а фактически в генералното класиране, е Никола Калистрин (Банско), следван от Николай Гугински и Светослав Терзийски. В група “B” призовата тройка е Иван Парлапанов, Стефан Вътев и Борис Димитров, а в група “C” - Mанол Калниев, Благовест Обецанов и Атанас Стефанов. При жените първа е Петя Тотева.

Всичко по темата вижте на www.ralipirin.com

Състезанията по алпийско ски-рали или по ски-алпиниъм са сравнително слабо познати на широката публика у нас. А жалко. Защото става дума за изключително динамична, тежка и зрелищна дисциплина, която събира десетки хиляди хора по склоновете на Алпите. Надпреварата може да бъде отборна и индивидуална и включва движение по необработени терени със ски и колани, които позовляват плъзгане напред, но блокират задния ход и позволяват изкачвания по сериозни склонове, освен това – траверсиране на била, устремни спускания и слаломи, някога – и транспортиране на пострадал с импровизирана шейна.

А всичко започва през 1965 г. с леката ръка и благословията на италианската легенда в алпинизма Рикардо Касин. По всяка вероятност идеята е заимствана от състезанията на военни патрули. Те фигуриат в официалната програма на зимните олимпийски игри в Шамони през 1924 г. и са демонстративен спорт на игрите през 1928 (Санкт Мориц), 1936 (Гармиш Партенкирхен) и 1948 г. (отново Санкт Мориц). От тях се ражда съвременният биатлон, който е олимпийски спорт от 1960 г. (Скуо Вали). На Касин принадлежи гениалното хрумване да промени военно-приложния характер на дисциплината, внасяйки в нея сериозни алпинистки елементи. Новината за новата надпревара, чиито правила са формулирани от Касин, бързо се разпространява в Европа и стига до България. Три години по-късно, през 1968-ма, на старт в Леко застава българският отбор Енчо Петков, Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев. И при своя дебют заема трето място сред 24 много силни екипа от Италия и Централна Европа.

Опитът веднага е приложен и у нас. В ранното утро на 4 април1968 г., по време на зимната алпиниада в Пирин, на старт пред хижа “Вихрен” застават 12 отбора от по трима състезатели. Победители в паметната първа надпревара са Борис Овчаров, Димитър Дончев и Четин Алиев от отбора на "Народна армия". Следват ги съставите на ОС на БТС (Окръжния съвет на Българския туристически съюз) – Благоевград, и ВИФ (Висшия институт за физкултура) "Георги Димитров" (днешната Национална спорттна академия “Васил Левски”.

Алпийското ски-рали у нас продължава да се провежда в рамките на зимните алпиниади до 1973 г., когато вече се отделя като самостоятелно състезание. Първи републикански шампиони стават Кънчо Долапчиев, Радко Марков, Димитър Дончев от "Народна армия", София.

Продължава и успешното участие на български отбори в редица международни състезания, но преди всичко в Леко. Димитър Дончев, Енчо Петков и Огнян Балджийски заемат 3-то място през 1970 г. Най-успешни са 1976 и 1977 г., когато надпреварата в Леко придобива статута на неофициано европейско пътвенство. Две поредни впечатляващи и блестящи победи печелят Димитър Бърдарев, Димитър Глушков и Райчо Тодоров през 1976-та, и Димитър Бърдарев, Кънчо Долапчиев и Радко Марков – през 1977 г.

Малко зимни спортове у нас могат да се похвалят с такъв актив и такива постижения.

peterat
www.climbingguidebg.com
31.03.2018 20:31

 [xt] ski

Обратно

Powered by [xt] , PHP & MySQL